Koncert

2024.06.18. 19:36

Kiválóságait díjazta a Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus Debrecenben – fotókkal, videóval

Díjátadóval egybekötött zenés évadzáró ünnepséget tartottak kedden délután a Hal közben. A Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus legjobbjai vehették át díjaikat.

Nagy Emese

Az évadzárón számos díjat is átadtak

Forrás: Kiss Annamarie

A Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus díjátadóval egybekötött zenés évadzáró ünnepséget tartott kedden délután a Hal közben. Az évad zenekari és énekkari művésze díjak odaítéléséről maguk a zenekari és énekkari tagok döntenek. A Kodály Kórus művészei az Évad énekkari művésze díjat Daika Attila énekművész számára ítélték oda, míg az Évad zenekari művésze díjat Kutor Noémi hárfaművész vehette át – közölte a Kodály Filharmónia a Haon megkeresésére.

A Kodály Filharmonikusok a Hal közben zárták az évet
A Kodály Filharmonikusok a Hal közben zárták az évet
Forrás: Kiss Annamarie

A Kodály Filharmonikusok és a Kodály Kórus legjobbjai

„Az évad ifjú zenekari művésze” és „Az évad ifjú énekművésze” díjat Halász János országgyűlési képviselő alapította 2008-ban, az együttesek jövője szempontjából oly fontos fiatal tehetségek elismerésére és támogatására. Az évad ifjú énekkari művésze-díjat Zádor-Gősi Enikő énekművész vehette át, míg az évad ifjú zenekari művésze díjat Blága Péter tubaművész kapta. A Nívódíj Debrecen város önkormányzata által alapított díj az évadban kiemelkedő művészi teljesítményt nyújtó zenekari, illetve énekkari tag teljesítményének elismerésére. A díj odaítéléséről az együttesek Művészeti Tanácsai a művészeti vezetéssel egyetértésben döntöttek.

Kimagasló szakmai munka

Az első díjazott aktívan kivette részét az énekkar idei évadának munkájában. Kimagasló szakmai munkáját alázattal, odaadással és maximális koncentrációval végzi az együttes közös céljainak érdekében. Az éneklésben és a csapatmunkában nyújtott professzionális hozzáállása mellett emberileg is példaértékű tagja a Kodály Kórusnak. Mind a próbákon, mind az előadásokon nyújtott teljesítménye hozzájárul az együttes sikereihez. Munkájának elismeréseként az énekkar életében nyújtott maximális teljesítményéért, szorgalmáért és emberi hozzáállásáért, példaértékű munkájáért Nívódíjban részesült Benczédi Hunor énekkari művész.

Míg a másik díjazottra még néhány éve különös tehetségű ifjú művészként tekintettettek, ígéretes jövőbeli zenei megoldásokat vártak tőle, és nem csalódtak. Az ifjú művész az elmúlt évadok során kimagasló szólójátékával többször bizonyította, hogy nem ígéret csupán. Alázata a művek iránt, felkészültsége a mindennapokban, kiemelkedő zenei megoldásai úgy szólistaként, mint a zenekar tagjaként példaértékűek, bizonyítva nem mindennapi tehetségét. A Nívódíj jutalmazottja Laskai László klarinétművész.

Komoly teherbírás és zenei felelősségvállalás

A 2006-ban alapított Gulyás György-díj a Kodály Kórus alapító karnagyának állít emléket. A Kodály Kórus elmúlt évtizedeinek egyik meghatározó szereplője, nemcsak énekesként, hanem egy ideig szólamvezetőként is segítette a mindennapok munkáját. A gulyási szellemiség a kóruszene iránti elkötelezettsége mellett a pedagógusként kifejtett jövőnevelő tevékenységében is tetten érhető, melyhez az évek alatt komoly teherbírás és zenei felelősségvállalás is társult. Az évtizedek alatt nyújtott megbízható, szorgalmas munkájáért és az énekkar életében vállalt meghatározó szerepéért a Gulyás-díjat Kovács Lilian énekművész kapta.

A Rubányi Vilmos-díjat a Debreceni Filharmonikus Zenekar Rubányi Vilmos karmester szellemiségének ápolására hozta létre a debreceni önkormányzat támogatásával 1994-ben.

Ez a zenekar történetében az első önállóan alapított díj, mellyel a kimagasló művészi teljesítményt, a komolyzene népszerűsítése terén végzett munkát, illetve a filharmonikus zenekar patrónusait kívánja díjazni. A díjat a zenekar volt tagjai, a zenekar munkájában résztvevő, illetve azt segítők kapják. A díj odaítéléséről a Kodály Filharmonikusok Művészeti Tanácsa a művészeti vezetéssel egyetértésben dönt. A Rubányi Vilmos-díjat a Kodály Filharmonikusok Művészeti Tanácsának döntése szerint Áchim Tibor klarinétművész kapta. Míg a Komlóssy-díjat ebben az évadban Szűcs Ferenc kapta.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában