Campus Fesztivál 2024

2024.07.25. 11:17

Eljárták a nyitótáncot a Nagyerdőn – ilyen volt a Campus első napja – fotókkal, videóval

Nem volt kétség, hogy erős kezdés lesz idén is. De hogy tartsunk ki négy napig, ha már az első délután szerdán fél hatkor széttáncoljuk magunkat a Campus Fesztiválon?

Hajnal László

Miután becsekkoltunk a bejáratnál, tettünk egy sétát a 2024-es Campus Fesztivál első napján a rendezvény területén. Jól jön az majd sötétedés után, ha elraktározzuk az izomreflexünkbe a térképet. Jól tudtuk: a helyszín ismerős, a Nagyerdő most egy párhuzamos dimenzió, ahol minden meg fog történni. A rövid tájolás után rögtön Nagy Bogi koncertjébe kóstoltunk bele, a debreceni kötődésű énekesnő kihúzhatja Lehetetlen bakancslistájáról a Campus Nagyszínpadot, és ezt meg is hálálta kedvenc számaival. Néhány balzsamos dallal utunkra enged minket, mi pedig megígértük, hogy jó gyerek módjára viselkedünk majd.

Campus Fesztivál, debrecen, első nap 2024
Már a Campus Fesztivál első napjára sokan érkeztek
Forrás: Kiss Annamarie

Nem tartott valami sokáig. Sokan tudatosan állíthatták az ébresztőt Paulina koncertjére, de az is biztos, hogy többeket a húzós zenei alap és az energikus ének vonzott a Debreceni Egyetem színpadához. Nem érdemes tagadni, zenei műveletlenségünket fémjelzi, hogy elsőre mi is átsiklottunk felette a programfüzetet szorongatva. Még maga az énekesnő sem hitte el, hogy így zsenge fél hatkor gyakorlatilag önfeledt táncba hajszolta a debrecenieket. Magasba lendült a trombita, a dobos megbüntette a dobhártyánkat, a hangfal membránja meg be akart ugrani bulizni a közönségbe. Nem erős ez egy kicsit szerda délután? Kellett ez nekünk? Bizony, így kell ezt csinálni, ezen a ponton le is vághattuk volna a karszalagot, hogy megköszönjük a koncertélményt: máris megérte a hetijegy, de azért még a harmadik számot csak megvártuk.

A Campus Fesztivál elhozta a kánikula végét is

A természet közben beindította a szélgépet, majd rázúdult a fesztiválra az eső, amit egyébként hetek óta vártunk, csak épp nem erre a napra. Nagy népi bölcsesség, és a régi campusozók tudják, hogy a Tankcsapda napján kötelezően zuhog, úgyhogy megvontuk a vállunkat, és a stadion oldalába húzódva táncoltunk tovább.

Az áramlatot a Follow The Flow koncertje felé követtük, mint a legtöbben. A zenekar saját bevallása szerint is együtt fejlődött a Campussal, és a tömeget látva be is ért a pop-hip-hop recept. Kicsit ismerős, kicsit a kitaposott úton zubog, de működik. Azt majd a padokon üldögélő szociológusok megfejtik, miért van az, hogy a helyi gyökerű PG Csoport koncertjén amolyan rockmúzeum jelleggel többnyire átsétáltak a fiatalok, és csak az idősebbek bológattak nosztalgikusan.

Habár a láthatóan Billie Eilish és Lana Del Ray szívéért áhítozó rajongók alig várták, hogy elkezdődjön Ajsa Luna sötétrózsaszín, mákonyos mesevilágának újabb fejezete, a zenekar még rágyújtott egy cigire. A közönség is így tett, így a füstgépet be sem kellett kapcsolni. 

A csapatokban álló fiatalok nagyon spórolhattak a fesztivál többi napjára, mert csonkig körbeadták a csikket. Azért hidratálni sem felejtettek az emberek: egy házaspár laposüvegből itta az ásványvizet, egy fiatal lány pedig jageres üvegben cipelte a kólát.  

Interaktív divatbemutató a Campuson

Ha már fesztivál, nem mehetünk el az öltözékek mellett. Luna az egyedi előadó titulus címet védve olyan fellépőjelmezt vett magára, amit egy német rögbijátékostól örökölhetett. Basszusgitáros ministráns fiújának (az énekesnő nevezte így) nemét pedig sokkal inkább az arcszőrzetéről azonosítottuk be, mint a hosszú fehér szoknyájáról. Szinte láttuk előre, hogy az eső utáni szivárvány alatt egy jót beszélgetnek majd a nyakában kendőt viselő, punkfrizurás sráccal. Vagy lánnyal.

Jó dolog az, hogy a fesztiválon Debrecen polgárai vállfára dobják a hétköznapi énjüket, és kicsit mernek őrültek lenni. 

Menő a pálmafás ing és a fekete bőr rövidnadrág, amin olyan szalagok lógnak, mint a balatoni nyaralók ajtaján. Elillan egy felsliccelt estélyis lány a csipkés atlétát és susogós melegítőt viselő barátnőjével. Dívik még a topfelsőnek álcázott melltartó, de egy-egy párducmintás préda is keresztül riszálja olykor a vadászmezőt. Lázasan jegyzetelnek a divattervezők. A fiúknál szinte kötelező a félsikernek számító Marics Peti-séró, hozzá illő szakállal. Nem mehetünk el szó nélkül a gót vonal mellett sem, csupa necc és smink a fekete minden árnyalatában, de ez lehet csak a szerdai Wednesday-szerelés.

Campus Fesztivál, debrecen, első nap 2024
Azért a színes haj még mindig menő a fesztiválokon 
Forrás: Czinege Melinda

Aki kint volt, kizárt, hogy ne futott volna bele a fórumos manökenek egyen rózsaszínben vonuló csapatába. Az a fiú biztosan fog emlékezni, aki 180 fokban fordult utánuk, mire kezét fogó szerelme egy jókora rántással emlékeztette rá, hogy kivel is megy majd haza. Persze a kuncogó lányokat sem kellett félteni, ha vlogger fiúkból álló stáb kergeti őket. Így van ez jól: ha besötétedik, a hömpölygő tömegben a színek és a formák dominálnak.

Ilyen a fesztivál, hiszen – Lukács Laci szavaival élve – ez egy

Forró nyári este.

Ezzel be is robbant a benzingőz, üljenek a fiúk nyakába a lányok, gyereket a magasba, és nézzük, hogy ejtik a tankok 35 év után is csapdába a Nagyszínpadot. Azért az Európa Kiadó koncertjén sem maradt a parketten túl sok hely kiadó. A frontembert idézve alaposan megtöltöttük magunkat ürességgel és az ürességet magunkkal. 

A Brains is bőven meg tudja még rugóztatni a közönséget. Ne tessék hitetlenkedni, de esküdni mernénk, hogy még egy tízméteres fehér béka is beszökdécselt a tánctérre. Az Everflasen leengedtük a diszkógömböt, imbolygott a talaj a Paddy and The Ratsen, a 6363 koncertjén pedig átéltük, mit érez egy konyhafőnök. Ivan and the Parazolon megidéztük Iggy Poppot, a Hallban klasszikusokat hallgattunk remixelve, Gayle koncertjén pedig együtt vártuk, hogy elénekelje a leginkább ismert slágerét, az abcdefu-t.

Erős kezdés volt tehát az idei is, pedig még a neheze hátravan. Aki lemaradt a Campus Fesztivál első napjáról, és át szeretné rezegtetni magán az energiát, vagy csak inspirálódni szeretne, mibe öltözzön a többi napon, íme néhány izgalmas galéria és összefoglaló:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában