Zene

2024.07.08. 14:07

A zenészek nem mennek szabadságra: újra itt a debreceni nyári akadémia

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara közel két hétig kurzusoktól és koncertektől hangos. Vasárnap elstartolt a nyári akadémia.

Kosztin Éva

Az Ifjúsági Világzenekar hangversenye zárta a nemzetközi rendezvényt 2021-ben.

Forrás: Napló-archív

A Debreceni Egyetem (DE) Zeneművészeti Kar huszonharmadik alkalommal rendezi meg július 7. és július 19. között az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáját szakgimnáziumi növendékek, főiskolások, egyetemi hallgatók és fiatal zenetanárok számára. A nyári akadémia tervezett programját július 8-án, hétfőn sajtótájékoztatón mutatták be a kar vezetői az oktatási intézmény Nagyerdei körúti épületében.

nyári akadémia, debrecen, debreceni egyetem, Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája
A nyári akadémia kurzusait 14 ország ifjú zenészei látogatják. 
Forrás: Napló-archív

A nyári akadémia felteszi a Zeneművészetit a térképre

Nagy presztízsértékűnek nevezte az eseményt Lakatos Péter, a DE Zeneművészeti Karának dékánja. – Ez a több mint két évtizede tartó rendezvényünk nemcsak hazai, hanem nemzetközi téren is nyitott. Számos országból érkeztek már hozzánk nemcsak hallgatók, hanem oktatók is, néhányukkal hosszabb távú együttműködés is kialakult: többen itt diplomáztak, nálunk oktattak. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája évről évre olyan esemény, ami minden alkalommal felteszi intézményünket a zenei képzés térképére – fogalmazta meg.

Lakatos Péter, a DE Zeneművészeti Karának dékánja
Lakatos Péter, a DE Zeneművészeti Karának dékánja
Forrás: Molnár Péter

– A XXIII. Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája idén 150 hallgatóval indult, akik 14 nemzetet képviselnek. A magyar diákok létszáma a legnagyobb, de Európán kívül az Amerikai Egyesült Államokból és Dél-Koreából is érkeztek hozzánk. A nyári akadémia szűk két hete alatt összesen 17 ének-, zongora- és zenekari hangszeres kurzust tartunk közel 30 tanár közreműködésével – ismertette a számokat Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója. Kifejtette, a résztvevők azért választják július közepén a nyaralás helyett a kurzusaikat, hogy meg tudják valósítani az elképzeléseiket, az eddig megszerzett zenei tudásukat még jobban jobban kiszélesítsék olyan professzorok segítségével, akik irányt tudnak számukra mutatni szakmai életútjukon. – Nagyon tisztelem a résztvevőket, mert ha valaki itt van, azt jelenti, tényleg zenész akar lenni. A zenében nem lehet szabadságra menni, a finommotorikus mozgást állandóan szinten kell tartani – adott hangot a vélekedésének Váradi Judit. A programokról elmondta, a nyári akadémia ideje alatt megrendezik a zenés esték a Nagyerdőn elnevezésű koncertsorozatot, amely alatt 6, ingyenesen látogatható koncerttel a professzorok lépnek fel a Zeneművészeti Kar Liszt termében július 10-től július 15-ig minden nap 19 órától. Hozzátette, a nyári akadémia ideje alatt a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar is 3 állomásos turnéra indul, amelynek a debreceni hangversenyét a Nagytemplomban tartják július 18-án (csütörtök) 19 órától, vezényel Bolyky Zoltán és Vásáry Tamás.

Váradi Judit, az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának művészeti igazgatója
Forrás: Molnár Péter

A művészeti igazgató arra is kitért, hogy mi tartja életben immár huszonharmadik éve az eseményt. – A rendezvény alapvetően 3 tartópillérre támaszkodik: a stabil anyagi háttérre, amelyet a DE támogatásával, pályázatok segítéségével minden évben elő tudnak teremteni; a humánerőforrásra, azokra a kiváló munkatársakra, akik folyamatosan dolgoznak a szervezésen; és a hallgatók érdeklődésére, akik több mint két évtized után is jelentkeznek a nyári akadémiára – sorolta. Mint megtudtuk, a rendezvény teljes költségvetése 30-40 millió forint, melynek csak a kis hányadát teszik ki a jelentkezők részvételi- és regisztrációs díja. – Tudatosan lent tartjuk az árakat, az elmúlt két évben mindössze kétszer emeltünk minimális mértékben a díjakon, így a nyári akadémia ma Magyarországon a legkevésbé költségigényes zenei képzés a hallgatók számára – tette hozzá Váradi Judit.

A Zenés esték a Nagyerdőn programja a DE Zeneművészeti Kar Liszt termében:

  • július 10. szerda, 19:00 óra: Ének, hegedű és mélyhegedű gála
  • július 11. csütörtök, 19:00 óra: Rézfúvós és zongora gála
  • július 12. péntek, 19:00 óra: Fuvola és hegedű gála
  • július 13. szombat, 19:0 óra: Vonós és zongora gála
  • július 14. vasárnap, 19:00 óra: Trombita és ütőhangszeres gála
  • július 15. hétfő, 19:00 óra: Fafúvós gála

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában