Zene

2024.07.20. 21:56

Vonós és Zongora Gálával folytatódott a Zenés esték a Nagyerdőn

Haon.hu

A Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat a Vonós és Zongora Gálával folytatódott.

Forrás: Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar

Elsőként Zs. Szabó Mária, az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájának egyik alapító tagja, és egyben hegedűmestere lépett színpadra. Kamarapartnerével Sarkady Katalin zongoraművésszel, aki szintén a Nyári Akadémia egyik alapítója, Mozart: e-moll szonátáját és Beethoven: G-dúr szonátáját adta elő. Kettősük játéka elvarázsolta a közönséget - olvasható a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar közleményében. 

A nyáresti koncert következő fellépője Kántor Balázs a Nyári Akadémia cselló professzora volt, aki Dragony Tímea: Gyöngyfantázia alkotásával bűvölte el a nagyérdeműt és a zeneszerzőt is. Az Artisjus-díjas művész az est második részében Bohuslav Martinu: Variációk egy Rossini témára művét adta elő. Zongorán Sarkady Katalin közreműködött.

Az est utolsó felvonása Giovanni Bertolazzi a Nyári Akadémia zongora mesterének hangversenye volt. Az olasz zongoraművész repertoárján szerepeltek - többek között - Bach, Busoni Verdi és Liszt művek is. Giovanni Bertolazzi zongorajátéka igazán lenyűgözte a nézőket, akik többször is visszatapsolták a fiatal művészt, aki több ráadással köszönte meg a bizalmat. 

A telt házas Trombita és Ütőhangszeres Gálával folytatódtak a nyáresti koncertek

Az este folyamán színpadra léptek a Nyári Akadémia trombita professzorai: Horváth Bence és Wim Van Hasselt, kamarapartnerük Váradi Judit volt. Előadásukban elhangzott Kovács Zoltán kortárs zeneszerző: Capriccio Brasiliano műve, Vladimir Peskin: c-moll koncertjének I. tétele és Toshio Hosokawa: Im Nebel alkotása is. Továbbá nagy sikert aratott előadásukban Petronio Franceschini: D-dúr szonátája is.

A nyáresti komolyzene Fekete Barnabás a Nyári Akadémia ütőhangszeres mestere koncertjével folytatódott. Kiváló tanárunk egykor a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán tanult és hallgatóként vett részt a Nyári Akadémián. Most pedig tanárként tért vissza. 

Szabó István vezetésével. A fiatal művészek Sosztakovics: Orr, Jeffrey Holmes: Nereus, Fekete Barnabás: Letter, Romanze és Consolation in C műveivel kedveskedtek a közönségnek.

Az este különlegessége, hogy Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, karmester, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar művészeti vezetője is tiszteletét tette a koncerten. 

A Fafúvós Gálával ért véget a Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat

A gálán Kiss József oboán, ifj. Duffek Mihály fagotton és Szatmári Zsolt klarinéton játszotta el Mozart: C-dúr Divertimento művét, majd pedig Farkas Ferenc: Maskarák című alkotását. A Nyári Akadémia mestereinek játékát óriási vastaps fogadta.

Az este folyamán Puskás Levente a Nyári Akadémia szaxofon mestere állandó kamarapartnerével, Váradi Judittal Schumann: Drei Fantasiestücke és Muczynski: Sonata című alkotásával bűvölték el a nagyérdeműt. Puskás Levente a koncert kapcsán elmondta, hogy zeneileg romantikus műveket játszani szaxofonon mindig nagy kihívás, de ettől szép feladat, és a debreceni közönség mindig nagyon hálás az ilyen alkotásokért.

A hangverseny második részében ifj. Duffek Mihály Richter Edit közreműködésével Vaughan-Williams: Six Studies in English Folk-song művét játszotta. A mű ugyan nem fagottra íródott, de, ahogy ifj. Duffek Mihály fogalmazott, mindegyik tétele egy kis ékszerdoboz.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában