Nyáresti komolyzene

2024.07.14. 16:06

Zenével telnek meg a nyári esték a Nagyerdőn

Már javában tart a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán a Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat.

Haon.hu

Zenés esték vannak Debrecenben

Forrás: Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Szervezőiroda

A hangversenysorozat első koncertjeként az Ének, Hegedű és Mélyhegedű Gála várta a komolyzene rajongóit a Liszt teremben. Óriási érdeklődés övezte a gálát, amelyen elsőként a nyári akadémia ének mestere, Bátori Éva előadásában csendült fel Csemiczky Miklós Énekes miniatűrök IV. sorozatának ősbemutatója. Bátori Éva a DE ZK tanszékvezető egyetemi docense, korábban a lipcsei, majd pedig a kölni Operaház énekese. A nyári akadémia koncertjén zongorán Kozma Dávid kísérte, aki Európa számos országában megfordult már szólistaként, kamarazenészként és zenekari zenészként is. 2018-tól a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának oktatója – olvasható a Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Szervezőiroda közleményében.

Az este következő fellépője Ludmány Dénes volt, aki a Liszt Ferenc Zeneakadémián, majd a Salzburgi Mozarteumban tanult. A Müncheni Filharmonikus Zenekar ösztöndíjasa volt. Jelenleg a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának brácsatanára. A Nyári Akadémia mélyhegedű professzora Mendelssohn c-moll szonátájával bűvölte el a közönséget, kamarapartnere Kozma Dávid volt.

A hangverseny záróakkordja Korcsolán Orsolya az akadémia hegedű professzora és fia, Sugár Nátán kettőse volt, aki zongorán kísérte édesanyját. Repertoárjukon szerepeltek Debussy, Kreisler, Bloch és Brahms alkotásai is. Korcsolán Orsolya Bécsben élő hegedűművész, a Zeneművészeti Kar oktatója, rendszeresen koncertezik szólistaként különböző zenekarok élén. Fia, Sugár Nátán karmester és zongorista tizennyolc éves kora ellenére máris Bécs legrangosabb koncerttermeinek meghívott művésze.

Rézfúvós és Zongora Gála

A Zenés esték a Nagyerdőn második hangversenye a Rézfúvós és Zongora Gála volt a Liszt teremben.

Káip Róbert Liszt-díjas művész, a Zeneművészeti Kar oktatója, aki 1997 óta a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának 1. harsonása, 1998-2003-ig az Ewald rézfúvós kvintett tagja. 2008. szeptemberétől a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának egyetemi docense. A nyári akadémia harsona professzora előadásában hallható volt Jean-Michel Defaye: À la manière de Vivaldi és Sugár Miklós: Ív alkotása. Zongorán közreműködött Richter Edit a Zeneművészeti Kar művésztanára, aki több alkalommal kapta meg az Országos Középiskolai Mélyrézfúvós Verseny legjobb zongorakísérői különdíját.

Az este következője fellépője Kovalcsik András volt, aki a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar Rézfúvós- és Ütőhangszer Tanszék tanszékvezetője. Alapító tagja az Óbudai Danubia Zenekarnak, valamint az Ewald Rézfúvós Kvintettnek. 1998-tól 2017-ig a Magyar Állami Operaház tagja. A nyári akadémia kürt mestere Ana Pandevska: Space Time

Traveller darabjával örvendeztette meg a nagyérdeműt a gálán, zongorán Richter Edit közreműködött.

Az este zárásaként Balog József a Nyári Akadémia zongora mestere kápráztatta el játékával a közönséget. A Liszt-, Lajtha- és Artisjus-díjas zongoraművész generációjának egyik legtehetségesebb képviselője. Balog József több mint 1000 koncertet adott szólistaként és kamarazenészként a világ 3 kontinensének több mint 25 országában. A „Zenés esték a Nagyerdőn” hangversenysorozat keretében előadásában felcsendült Liszt Ferenc: Funérailles és Szürke felhők alkotása. Továbbá hallható volt Balog József előadásában Bartók Béla: Gyermekeknek 4. füzet - válogatás című darabja és Szokolay Sándor: Vérnász szvit alkotása is.

Fuvola és Hegedű Gála

A Zenés esték a Nagyerdőn hangversenysorozat harmadik felvonása a Fuvola és Hegedű Gála volt.

Az este Seres Dóra fuvolajátékával kezdődött, aki a világ számos pontján bűvölte már el fuvolajátékával a közönséget. Seres Dóra fuvolaművész 2008-ban Junior Príma díjat kapott, jelenleg pedig a koppenhágai Dán Királyi Zeneakadémia tanára. A nyári akadémia fuvola professzora Philippe Gaubert: Fantaisie művét adta elő, majd pedig César Franck francia zeneszerző A-dúr szonátájával kápráztatta el a közönséget. Az este folyamán kamarapartnere Mogyorósi Éva Artisjus-díjas zongoraművész volt, aki az országos és nemzetközi versenyek állandó zongorakísérője, és a Debreceni Egyetem művésztanára.

A hangverseny a hegedű gálával folytatódott, amelyen Oláh Vilmos Liszt-díjas hegedűművész örvendeztette meg játékával a közönséget. Oláh Vilmos szólistaként 5 földrészen játszott, továbbá a Távol-Keleten több mesterkurzust is vezetett. A hegedűművész koncertmesterként is tevékenykedik, jelenleg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarában játszik. A nyári akadémia hegedű mestere Henryk Wieniawski: d-moll hegedűversenyét játszotta óriási nagy sikerrel, zongorán Boda Balázs, a Zeneművészeti Kar művésztanára közreműködött, aki szólistaként és zongorakísérőként is számos fellépést tudhat már maga mögött.

A Zenés esték a Nagyerdőn koncertsorozat a Vonós és Zongora, a Trombita és Ütőhangszeres valamint a Fafúvós Gálával folytatódik. A Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar július 17-19. között Budapesten, Debrecenben és Szatmárnémetiben lép majd fel Bolyky Zoltán és Vásáry Tamás vezényletével.

Zenés esték vannak Debrecenben
Zenés esték vannak Debrecenben
Forrás: Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiája Szervezőiroda

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában