Együttműködés

2024.08.20. 09:21

Ezentúl egy szamurájpáncél védi Debrecent az ártó szellemektől – fotókkal

A több évtizedes japán-magyar barátságról szólt a hétfő a Kölcsey Központban. A Japán est egyik fénypontjaként Debrecen egy olyan szamurájpáncélt vehetett át, amely biztos védelmet nyújt a sorscsapások ellen.

Kosztin Éva

Magyarul köszöntötte a hétfői japán est résztvevőit Koizumi Kazuhiro, Tojama Tartomány Művészeti és Kulturális Szövetségének művészeti főtitkára a debreceni Kölcsey Központban. A kiállításmegnyitóval egybekötött eseményen nemcsak a japán kultúrával ismerkedhettek meg közelebbről az érdeklődők, hanem tanúi lehettek, amint Debrecen önkormányzata és a Tojama-Debrecen/Hajdú-Bihar Művészeti Csereprogram Egyesület ártó szellemektől is óvó ajándékokat vettek át a Tojama és Debrecen között immár több mint négy évtizede működő barátság zálogául.

japán est, kölcsey központ, szamurájpáncél
Ez a szamurájpáncél elűzi a rossz szellemeket
Forrás:  Czinege Melinda

A szamurájpáncéllal a fiúgyermekek születését ünneplik

Debrecen egy szamurájpáncélt és egy sisakot, azaz egy úgynevezett májusbabát kapott az ünnepélyes kiállításmegnyitón. – Japánban minden év május 5-én állítjuk fel a májusbabát, ami egy szamuráj mellvértet és egy sisakot viselő bábu. Szimbolikusan ezzel ünnepeljük a fiúgyermekek születését, és így kívánjuk, hogy életerős és bölcs férfivé váljanak. 

A hiedelem szerint a páncél és a sisak megvéd a betegségektől, a balesetektől, ártó szellemektől és az egyéb sorscsapásoktól. Kívánom, hogy ez a páncél is óvja meg minden rossztól Debrecent és polgárait

– fogalmazta meg Koizumi Kazuhiro. Kifejtette, hogy az ajándék májusbabát eredetileg a fia születésekor kapták, akinek felnőtté válása után a család úgy döntött, a cívisvárosnak adományozzák azt a több évtizedek óta fennálló kapcsolat miatt. Hangsúlyozta, bárcsak édesapja, Koizumi Hirosi állhatna ma helyette Debrecenben, azonban a kora miatt nem tudta vállalni a hosszú repülőutat.

japán est, kölcsey központ
(balról) Papp László és Koizumi Kazuhiro
Forrás:  Czinege Melinda

Papp László, Debrecen polgármestere Debrecen és Tojama több 40 éves múltjára tekintett vissza és méltatta azt a Koizumi Hirosit, aki már a rendszerváltás előtt kezdeményezte a japán-magyar kapcsolatok erősítését. – Koizumi úrnak köszönhetően ismerhettek meg a japánok olyan magyar darabokat, mint például a Tóték, a János vitéz vagy a Lúdas Matyi. Erkölcsi és anyagi támogatásának köszönhetően elévülhetetlen érdemei vannak a két ország közötti kulturális csereprogram fenntartásában. A Csokonai Színház, a Vojtina Bábszínház és a színjátszó társulatok életében is új fejezet nyílt a közös produkciókkal, szervezőmunkájának köszönhetően több mint 800 amatőr és hivatásos művész szerepelt Tojamában. 

Az elmúlt évtizedek azt igazolják, hogy a két régió között őszinte, baráti viszony alakult ki, a tavaly felavatott Tojama liget a Nagyerdőn pedig azt jelképezi, hogy hiszünk a közös jövőben is

– mutatott rá Papp László. Hozzátette, idén ezt a baráti összetartozást közös virágkocsival is ünneplik, ami szerinte az egyik legérdekesebb kompozíció lesz a Debreceni Virágkarneválon. A polgármester a Koizumi család ajándékát hatalmas megtiszteltetésnek nevezte, és biztosított róla, hogy Debrecen megőrzi és megbecsüli. – A jelenleg felújítás alatt álló városháza egyik kiemelkedő helyiségében fogjuk elhelyezni és mindenki számára láthatóvá tenni – tájékoztatott.

A Japán estet a Hina babák sem hagyták ki

A Tojama-Debrecen/Hajdú-Bihar Művészeti Csereprogram Egyesület nevében Szólláth Tibor, a szervezet elnöke és Hajdúnánás polgármestere Hina babákat vehetett át.

A Hinamacurit, azaz a lányok napját minden év március 3-án tartják Japánban. Ekkor jó egészséget és boldogságot kívánunk a kislányoknak, akiket a hiedelem szerint a Hina babák megvédenek a betegségektől és a balesetektől. Minden Hina baba készletben egy császár, egy császárné, és 3 udvarhölgy található. Biztos vagyok benne, hogy ezek a babák, amiket egykor a lányunk születésekor kaptunk, őrködnek majd az egyesület és a cserekapcsolat jövője felett

 – mondta Koizumi Kazuhiro.

japán est, kölcsey központ
Hina babák: a császári pár és  udvarhölgyeik
Forrás:  Czinege Melinda

Szólláth Tibor elmondta, a Hina babák ugyan korábban már szerepeltek egy hajdúnánási kiállításon,  a Tojama-Debrecen/Hajdú-Bihar Művészeti Csereprogram Egyesület kötelességének érzi, hogy minél több hajdú-bihari településen be tudják mutatni és így még közelebb hozni a japán kultúrát.

– A virágkarnevál azért is kitüntetett eseménye Debrecennek, mert ilyenkor vendégül látjuk a nagyvilágot és lehetőségünk nyílik helyben megismerkedni a kultúrájukkal – adott hangot a vélekedésének Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere. – A tárlatról alkalmat biztosít, hogy betekintést nyerjünk a japán mindennapokba és a hagyományokba, gyönyörködjünk a  japán kultúra szépségében és tanuljunk ettől a távoli, csodálatos világtól – összegezte.

japán est, kölcsey központ
A hajdú-bihari és a tojamai küldöttség közösen nyitotta meg a japán estet és a kultúrát bemutató tárlatot
Forrás:  Czinege Melinda

A kiállítás megnyitóját követően hagyományos japán zene kíséretében kipróbálhatták a résztvevők az ecsetírást, és valódi japán fekete teákat kóstolhattak. A tárlat a Kölcsey Központban augusztus 20-án 20 óráig tekinthető meg. 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában