Felvonulás

2024.08.20. 07:27

Debreceni Virágkarnevál: mutatjuk a kocsikat és a felvonulást - fotókkal, videóval

12 virágkocsi vonult fel Debrecen belvárosában. A Debreceni Virágkarnevál 2024-ben minden eddiginél nagyobbat szólt.

Kosztin Éva

Reggel már a Petőfi téren gyülekeztek a Debreceni Virágkarnevál kocsijai és a fellépői, hogy aztán a hivatalos indulás után bejárják az alábbi útvonalat: Piac utca – Kossuth tér – Hatvan utca – Bethlen utca – Egyetem sugárút, végül pedig a Nagyerdei körúton haladt végig a karneváli forgatag.

CM20240820_Virágkarnevál_felvonulás_HAON (39)
Debrecen belvárosában haladt végig a Debreceni Virágkarnevál forgataga
Forrás: Czinege Melinda

Az idei már az 58. karnevál, a hosszú készülődés után augusztus 20-án végre útnak indultak a virágkocsik.

A Debreceni Virágkarneválon 2024-ben  a virágkocsikat rekordlétszámú, 2000 felvonuló kísérte. A menetben fellépett 7 zenekar, és 10 külföldi csoport Spanyolországból, Franciaországból, Olaszországból, Mexikóból, Németországból, Georgiából, Bulgáriából, Szenegálból, és Törökországból, valamint egy együttes több mint 250 dobossal Brazíliából.

Nézzük a Debreceni Virágkarnevál kocsijait

A 2024-es Debreceni Virágkarnevál menetét a hagyományoknak megfelelően idén is a Szent Koronát ábrázoló kompozíció nyitotta.

debreceni virágkarnevál 2024
A Szent Koronát ábrázoló kompozíció
Forrás: Czinege Melinda

Majd begördült a japán Tojama tartomány és Debrecen közös virágkocsija a két régió között több mint négy évtizede tartó barátság jegyében. A kocsin a Debreceni Nagytemplomot helyezték tradicionális japán környezetbe. A nap első művészeti csoportja, a Debreceni Majorette Együttes az összes elérhető mazsorette-felszerelést bevetette, zászlókkal, mazsorettpálcával és pom-ponokkal táncolta be a Nagytemplomelőtti teret, miközben a Debreceni Zenede Ifjúsági Fúvószenekara fújta a talpalávalót.

debreceni virágkarnevál 2024
Tojama tartomány és Debrecen közös virágkocsija
Forrás: Czinege Melinda


A BAFOFIM – Ballet Folklórico Fiesta Mexicana táncosai könnyed latin ritmusokra tekergették a csípőjüket, a nők színes ruhájukban mintha éppen egy mexikói mulatságból cseppentek volna a cívisvárosba, a férfiak fényes ezüstös szerelésük alapján pedig akár az űrből is érkezhettek volna, mindenesetre fénysebességgel rázták a rumbatököt a performansz alatt.

Még szitakötők is repkedtek

Nagyvárad és Debrecen közös virágkompozícióján egy tavi rózsát kisebb repülőgép nagyságú szitakötők repkedtek körül, a statikus a tervezésnél alighanem a fizika összes törvényeit legyőzte, hogy vékony lábaikon meg tudjanak állni a hatalmas rovarok.

 A Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület tollas-strasszos magenta, narancssárga és korallszínű dresszben őrjítette meg a közönséget, amibe beszállt két óriási kék papagáj is, akik a híres Monty Pyton jelenettel ellentétben láthatóan kiváló egészségnek örvendtek. A Hajdúböszörményi Mazsorett Együttes ciklámen-ezüstben menetelt a Felsőtárkányi Fúvószenekarral. Ismert popslágerekre olaszokat megszégyenítő tehetséggel forgatták a zászlóikat és mindent beleadva rázták a csillogó pom-ponokat.

debreceni virágkarnevál 2024
Nagyvárad és Debrecen közös virágkompozíciója
Forrás:  Czinege Melinda

A Richter Gedeon a négy testőrrel készült az eseményre, akik a virágkocsin kivont karddal őrizték a kompozíció közepén trónoló szívkirálynőt.

Az olasz zászlóforgatókat csak említeni kellett, még fel se néztem a négyes számú kocsiról, máris bevonult ütemes dobszóra az 50 éve alakult Bandierai degli Uffizi di Firenze hagyományos olasz öltözetben. Emlékszem még azokra a karneválokra a kilencvenes években, amikor a villamosvezeték megfogott egy-egy zászlót, most a Kossuth téren szerencsére ez a veszély nem fenyegetett: határtalanul röpködtek a magasba, egyik kézből a másikba az asztalterítőnyi zászlók. Ahogyan gyerekkoromban, most is csodálattal néztem, hogy nem ejtik le, és hogy tudják olyan magasra megküldeni.
Miután olaszos kényelemmel lassanként levonult a csoport, a Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes a Bakator zenekar kíséretében olyan maximumra tekerte a tempót, hogy én biztosan pár másodperc után az oldalamat fogva, kapkodva szedtem volna a levegőt - többek között ezért is sokunk szerencséje, hogy ők táncoltak, és nem én.

debreceni virágkarnevál 2024
A Richter Gedeon virágkocsija
Forrás: Czinege Melinda

A posta, a Fórum és a BMW is beszállt

A Magyar Posta kompozícióját virágos postakocsik és postabiciklik vezették fel, a kocsin pedig fénylő szárnyű tündérek hegedültek és küldeményeket kézbesítettek. A tündérszárnyak lélegzetelállítóan mutattak, a napfénytől úgy ragyogtak, mintha gyémánttal lettek volna kirakva.

A német Stelzen Art gólyalábas, a szivárvány összes színében pompázó lepkéinek a Zichy Géza Ifjúsági Fúvószenekar biztosította a Lady Karnevált, majd a Valcer Táncstúdió egy vérpezsdítő paso doblét mutatott be versenytáncosaival és mazsoretteseivel.

debreceni virágkarnevál 2024
Magyar Posta kompozícióját virágos postakocsik és postabiciklik vezették fel
Forrás: Czinege Melinda

Jól öltözött, napszemüveges napraforgók lazultak a Fórum bevásárlóközpont kocsiján, majd hamisítatlan karneváli dresszben a Tamba Taya Spanyolországból pörgette fel a hangulatot és a közönséget. 

A tempós ütemekkel a Piruett Tánc Stúdió sem spórolt, cirkuszi témában a ritmikus sportgimnasztika összes létező és eddig nem ismert számait is bemutatták.

debreceni virágkarnevál 2024
A Fórum bevásárlóközpont kocsija
Forrás: Czinege Melinda

A hetedik a sorban ezúttal nem Brad Pitt volt, hanem a BMW Group kompozíciója fényjátékkal és balett táncosokkal. A virágkocsit luxusautók kísérték, de a maximális sebességet nem használták ki, drámai hatásra nem is volt szükség, ugyanis a Debreceni Virágkarneválon először fellépő Balett Ópera csoport Spanyolországból mindenkit a székbe/a lépcsőre/padokra/az állóhelyekre szegezett tüzet imitáló műsorával.

Szusszanni sem volt idő, máris jött a Batala Internacional több mint 250 dobossal, ami tortából talán sok, de ütős hangszerből elképesztő hatást lehet vele elérni. A legpraktikusabban felvonulók díját magamban ennek a művészeti csoportnak ítéltem, a zenészekkel menetelő táncosok ugyanis óriási napernyőkkel forogtak.

debreceni virágkarnevál 2024
A BMW Group kompozíciója
Forrás: Czinege Melinda

Pandák és mosolymolekulák

Még hallatszott a távolodó dobszó, amikor begördült a CATL kocsija, rajta a bambusz mögül boldogan integető óriáspandákkal. 

Ázsiából visszakapcsoltunk egy magyar csapathoz, a Forgórózsa Táncegyüttes táncosai valóban forogtak, vidám éneküket és táncukat vastapssal díjazta a publikum. A georgiai együttes, az Ensemble Iberioni népviseletben érkezett, hagyományos néptáncra számítottam, de olyan tradicionális elemekkel tűzdelt modern táncot adtak elő, hogy MC Hammer is tátogva nézte volna.

debreceni virágkarnevál 2024
A CATL virágkocsija
Forrás:  Czinege Melinda

Miután meghódították a georgiaiak a közönséget, jött a TEVA virágkocsija vigyorgó sárga gömbökkel, azaz a mosolymolekulákkal.

Az élénk színektől a Diamond Fitness Sportegyesület tagjai sem határolódtak el, a 80-as évek neonszíneiben virító aerobik szerelésekben jelentek meg, az ilyenkor kötelező lábmelegítőkkel és fejpánttal kiegészítve, a legkisebbek kezébe még egy-egy diszkógömb is került. Erős a gyanúm, hogy ha a Flashdance című filmet ma forgatnák, ebből a csoportból kerülne ki a főszereplő. Az aerobik után akrobatikus kosárlabdázók, a Face Team érkezett, akik emlékeim szerint jó pár éve még a Britan's Got Talent zsűrijét is elvarázsolták, most pedig a Debreceni Virágkarnevál nézői nem győzték kapkodni a fejüket a mutatványuk láttán.

debreceni virágkarnevál 2024
A TEVA virágkocsija
Forrás:  Czinege Melinda

A kosárlabda ezen a délelőttön olyan volt mint, az éjjel, hiszen nem ért még véget, érkezett a 3x3 kocsija a Nagytemplom tövében vadul kosarazó kosarasokkal, őket pedig a kosaras mezbe öltözött No Comment Hip Hop Tánciskola növendékei követték és ellentmondást nem tűrően diktálták a ritmust.

A Dance Universe Tánc - és Sportegyesület nem is törekedett rá, hogy lehűtsék a hangulatot légiutas-kísérő jelmezükben. Műsorukhoz a Szihalmi Fúvószenekar előadásában először a Malév szignált hallhattuk, majd jött Korda Gyuri slágere, a Reptér, ami teljesen berobbantotta a lelátót.

debreceni virágkarnevál 2024
A 3x3 kocsija
Forrás:  Czinege Melinda

A Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) azonban még ettől is messzebbre is lőtte ki magát a hatalmas űrhajóst ábrázoló kocsijával, amellyel azt üzenik, határ a csillagos ég.

A produkciójuk alapján az R&B Dance Hip Hop Tánciskola tagjai is ebben hisznek, visítva teremtettek fergeteges mexikói bulihangulatot.

Az utolsó fellépő csoport a debreceni LESZ Dance Tánc- és Sport Egyesület volt, akik komolyan vették, hogy virágkarnevál van: a táncosok virágos ruhákban és virágos napernyőkkel bűvölték a nézőket a Coldplay zenéjére készített koreográfiájukkal.

debrecnei virágkarnevál 2024
A Debreceni Szakképzési Centrum kocsija
Forrás: Czinege Melinda

Végezetül pedig bevonult az esemény kétségkívül leglátványosabb eleme, egy tűzokádó sárkány füstölő orrlyukakkal a nizzai Compagnie Planete Vapeur artistáinak társaságában.

A sárkány kinyújtotta a nyakát, majdnem a Nagytemplom feléig ért így a feje, csakis megbabonázva lehetett nézni, ahogyan akrobaták pörögtek az állára függesztve.

debreceni virágkarnevál 2024
A tűzokádó sárkány
Forrás: Czinege Melinda

A látványos felvonulás képeit ebben a galériában láthatják: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában