Művészet

2024.08.08. 15:04

Karikatúrákat készít Hajdúszoboszló szívében Balogh László – fotókkal, videóval

Egy rendkívül tehetséges festőművésszel, Balogh Lászlóval találkoztunk Hajdúszoboszlón. Karikatúra készítéssel foglalkozik a fürdőváros szívében, több száz alkotáson van már túl.

Nagy Emese

Balogh László festő évek óta karikatúrákat készít Hajdúszoboszló közterein

Fotó: Kiss Annamarie

Manapság ritkán mondhatja el magáról bárki, hogy idegenek arcára csal mosolyt nap mint nap. E kivételek közé tartozik Balogh László festőművész, aki úgy szerez örömet a járókelőknek a hajdúszoboszlói Szent István parkban, hogy csak a munkáját végzi. Néhány ceruza és papír van a segítségére, no meg a tehetsége, ami 9 éves kora óta a legnagyobb támasza. A 42 éves festőművésszel egy véletlen folyamán találkozott a Haon stábja a fürdővárosban, és azonnal tudtuk, muszáj megszólítanunk Lászlót, aki éppen egy karikatúra vonalait csinosítgatta. A tősgyökeres balmazújvárosi férfi 4 éve jár át Hajdúszoboszlóra alkotni, előtte 10 éven át a nyíregyházi vadasparkban rajzolt és festett. Elárulta nekünk azt is, hogyan készül egy karikatúra.

Balogh László festő évek óta karikatúra készítését végzi   Hajdúszoboszlón haon
Balogh László festő évek óta karikatúra készítését végzi   Hajdúszoboszlón
Fotó: Kiss Annamarie

Már kisiskolásként tudtam, hogy nekem a művészet a gyengeségem, és egyben az erősségem. Eleinte tájakat, épületeket festettem. A debreceni Piac utca is sokszor megihletett, főleg akkor, amikor még macskaköves volt. De mindent lerajzoltam, amihez kedvem támadt. Sűrűn néztem rajzfilmeket, és ha úgy tartotta kedvem, akkor egy-egy kedvenc mesefigurámat is lerajzoltam. Korábban portékat is csináltam, de azok sokkal időigényesebbek, mint egy karikatúra elkészítése

 – idézte fel a festőművész, aki a Nyíregyházi Egyetemen, képi ábrázolás szakon végzett.

Hogyan készül egy karikatúra?

Mint megtudtuk, László 14 éve foglalkozik karikatúra készítéssel, mára olyannyira tökéletesítette tudását, hogy 15-20 perc alatt el is készít egy művet. Természetesen nem mindegy, hányan vannak a képen, ha egy család, akkor valamennyivel több időbe telik. – Bármennyire közhelyes, nekem tényleg a munkám a szenvedélyem, a hobbim, nem tudnám elképzelni az életem úgy, hogy ne alkossak. Ezáltal tudom kifejezni magam, megmutatni a belső érzéseim, én „munka” közben kapcsolódok ki. Kora tavasztól egészen késő őszig a szabadban vagyok, imádok úgy festeni, hogy közben hallom a madarak zenéjét, a fák susogását, a szökőkút csobogását, megnyugtat és egyszerre feltölt – árulta el. Majd arra kértük a kedvünkért készítsen egy karikatúrát, közben pedig ossza meg a Haonnal, mit néz meg egy arcon, hogyan kezd munkához.

Amiket fontos megnézni, az a homlok, az orr a száj és a fül, a szemen nem szoktam sokat változtatni, maximum egy kicsit túlzok, mivel egy karikatúrának is hasonlítania kell az alanyra. Leginkább az orral és a szájjal szoktam játszani, illetve az arcformával, kicsi túlzások kellenek, de még határokon belül, nem célom, hogy megsértsek bárkit is, számomra az a fontos, hogy annak ragyogjon a szeme és mosoly üljön az arcára, akiről készül a kép

 – mondta a festőművész. Hozzátette, sokszor izgul, amikor hozzáfog egy alkotáshoz, de eddig nem volt olyan, aki csalódott volna, ami László számára is külön öröm.

– Az alkotásaimmal elsődleges célom, hogy örömet okozzak másoknak, engem mindig feltölt, ha azt látom, elégedettek a művemmel – fogalmazott a balmazújvárosi festőművész, aki több száz karikatúrát készített már életében.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában