Sajtófotó-kiállítás

2024.08.13. 21:24

Gyönyörű képek lepték el a Csapó utcát – fotókkal

Pazar képeket csodálhatnak meg a Csapó utcán közlekedők. Kedd délután nyílt meg ugyanis a Magyar Sajtófotó Kiállítás, mely sokszínű, hol vidám, hol elképesztően drámai hangulatot keltő fotókat vonultat fel.

Balogh Efraim

Megnyílt a 42. Magyar Sajtófotó Kiállítás a debreceni Csapó utca elején kedd délután, nem messze a hajdani Napló-székháztól. A mosolyt fakasztó, vidám hangulatú alkotások mellett számos mély, egészen drámai hangvételű képsorozatot is láthatnak az érdeklődő járókelők. Többek között a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság, a magyar labdarúgó-válogatott Montenegró elleni mérkőzésének és az orosz-ukrán háború egyes pillanatait is lencsevégre kapták az ország legjobbjai közé tartozó fotósok.

A Magyar Sajtófotó Kiállítás augusztus 27-ig várja az érdeklődőket Debrecenben
A Magyar Sajtófotó Kiállítás augusztus 27-ig várja az érdeklődőket Debrecenben
Forrás: Czinege Melinda

Magyar Sajtófotó Kiállítás: Debrecen kulcsszereppel bír

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntőjében hangsúlyozta, igen nívós kiállítás szemtanúi lehetnek augusztus közepén a debreceniek, hiszen először Budapesten tekinthette meg a tárlatot, még áprilisban, akkor a Nobel-díjjal kitüntetett biokémikus, Karikó Katalin nyitotta meg az eseményt. Debrecenben pedig azért is bír nagy jelentőséggel a fotókiállítás, mert voltaképpen ezzel elkezdődik a karneváli hét.

Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője
Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője
Forrás: Czinege Melinda

Arra is rámutatott, hogy idén 250 fotográfus 2470 pályázattal, és összesen 6801 darab képpel adta le nevezését – egyébként a tárlat megnyitásával egyidejűleg kiadták az Év fotói albumot, ami már 30 éve kíséri a pályázatot és a kiállítást.

Bánkuti András fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke méltatta Debrecent, ugyanis a hajdúsági vármegyeszékhely volt az első nagyváros Budapesten kívül, ami otthont adott a tárlatnak.

Bánkuti András fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke
Bánkuti András fotóriporter, a MÚOSZ Fotóriporterek Szakosztályának elnöke
Forrás: Czinege Melinda

A megnyitó meglepetésvendégének szerepébe Czeglédi Zsolt fotóriporter bújt, aki noha talán saját maga se számított arra, hogy mikrofon mögé kell állnia, elmesélte két kiállított képének rövid történetét. Az egyik fotó a Hősök terén készült Budapesten, rendkívül időigényes volt a koncepció, és egy adott pillanatban, kis szerencsével pazarul alakultak a fényviszonyok, Zsolt pedig kihasználta az adandó alkalmat, és fantasztikus képet készített.

Czeglédi Zsolt fotóriporter
Czeglédi Zsolt fotóriporter
Forrás: Czinege Melinda

Akárcsak a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságon, amikor a 4x400-as vegyes váltó döntőjében a holland klasszis atléta, Femke Bol esett arccal a földre – egy pillanaton múlt az egész, Zsolt (fotós szempontból) a lehető legjobbkor kapta lencsevégre a drámai jelenetet.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában