Színház

2024.08.09. 20:07

Debrecenben gólyatáboroznak a színművészeti hallgatók

A budapesti Színház és Filmművészti Egyetem Nyári Akadémiája Debrecenben nyílt meg. A filmművészeti hallgatók a szakmai programok mellett a várossal is megismerkedhetnek.

Szőke Tímea

Vecsernyés János mozgóképművészeti rektorhelyettes (balról), Antal Zsolt oktatási és tudományos rektorhelyettes, Vidnyánszky Attila, Sepsi Enikő és Mátyássy Szabolcs köszöntötte a hallgatókat

Fotó: Czinege Melinda

Izgalmas, sokrétű, a szakmai foglalkozások mellett szórakozást is kínáló, intenzív lesz a Színház és Filmművészeti Egyetem debreceni Nyári Akadémiája – ígérte Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház igazgatója az egyetemre most felvételt nyert hallgatóknak az esemény megnyitóján, pénteken este a cívisváros teátrumában. A rendezvény lényegében gólyatábor az SZFE, a színművészeti hallgatók számára, ezért a direktor azt mondta a fiataloknak, kicsit irigykedik is rájuk, hiszen a következő öt év a legmeghatározóbb lesz az életükben. – A művészpálya nem biztos, hogy a legkönnyebb, de a legszebb a világon – tette hozzá.

Sepsi Enikő, az SZFE rektora a színművészeti hallgatók Nyári Akadémiáján Debrecen haon
Sepsi Enikő, az SZFE rektora a színművészeti hallgatók Nyári Akadémiáján
Fotó: Czinege Melinda

Sepsi Enikő, az SZFE rektora mindenekelőtt gratulált a nézőtéren helyet foglalóknak, mint ismertette, mintegy 2200 jelentkező volt a felvételi eljárásban, 186-ot vettek fel, közülük ülnek százan itt.

Az első beavatás a Nyári Akadémia, hiszen a következő öt év beavatások sora lesz, mindig túl kell lépni a saját korlátaitokon

 – mondta. Ezen a héten tréningek, szakmai foglalkozások mellett önismereti gyakorlatokra is sor kerül, hiszen a művészek számára fontos az identitás kérdése. A szabad programok közt Hortobágyra és Nagyváradra is ellátogatnak majd – sorolta. Elárulta, ő mag a nagyon szereti Debrecent, ahova tizenéves kora óta gyakran jár, egy olyan „alapismeretet” is átadott a városról a hallgatóknak, hogy hol lehet a legjobb kürtőskalácsot kapni…

Vidnyánszky Attila az ősszel induló integrált osztály oktatója lesz Debrecen haon
Vidnyánszky Attila az ősszel induló integrált osztály oktatója lesz
Fotó: Czinege Melinda

Találkozási lehetőségek a színművészeti hallgatók számára

Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának elnöke, a Nemzeti Színház főigazgatója, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színházi rendező, filmrendező, a Csokonai Színház egykori igazgatója mint az ősszel induló integrált osztály oktatója van jelen a táborban. Az osztályról elmondta, azon igyekeznek majd, hogy a filmes és színházi világ között hidak épüljenek. Kifejtette: nyáron az elsőévesek számára volt egy nemzetközi tábor Sopronban, georgiai, török, francia és orosz diákok részvételével. Másodéveseknek egy következő találkozás külföldön lehet, a víziója ugyanis az, hogy ez egy szépen fölépülő rendszer legyen, és nem véletlen, hogy az első állomás Debrecenben van.

Iskolánk filozófiájának lényege tartalmazza az esélyegyenlőséget: egy nagy kulturális térben mozognak a magyarok, amibe Budapest mellett a vidék, sőt, a külhoni magyarság is beletartozik; egységes egész vagyunk. Abban gondolkozzatok, hogy ezt az egészet kell kiszolgálni! Bár nagyrészt Budapestre koncentrálódik a munka, de sok programot igyekszünk szervezni vidéken, hiszen a nézők többsége is vidéken van

 – fejtette ki.

Debrecen Csokonai Színház SZFE haon
A debreceni Csokonai Színház nézőterét ezúttal a frissen felvett hallgatók töltötték meg
Fotó: Czinege Melinda

Feljövőben a vidéki színjátszás

– Néha a legizgalmasabb mozgások is fővároson kívül történnek, például a Csokonai Színházban született olyan előadásunk, amit Moszkvától Párizsig játszottunk, utóbbi helyen az Odéon Színházban, ahol soha más magyar társulat nem volt – idézte fel. Hozzátette: a vidéki színjátszásnak vannak nagy korszakai, és úgy véli, most is feljövőben van.

A hallgatók figyelmébe ajánlotta Debrecent, ahol „minden utca kultúráról beszél és történelemmel van tele”, továbbá Hortobágyot, ami szerinte egy izgalmas szakrális hely, továbbá Nagyváradot, Ady városát, a magyar kultúra egyik bölcsőjét. – Ez a fantasztikus nép megteremti nekünk a lehetőséget hogy mi tanuljunk és a szenvedélyünknek élhessünk, és ezért nagyon kell szeretnünk ezeket az embereket és értük kell dolgozni: a lelkükért, a hitükért, a világban való eligazodásukért – összegezte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában