Helyi kultúra

2024.09.12. 20:47

Leválthatják az egyik legjelentősebb debreceni intézmény vezetőjét

A jelenlegi ügyvezető nem tudja kitölteni ötéves mandátumát. A Főnix Rendezvényszervező élére 2021-ben nevezte ki Mészáros Rékát a debreceni önkormányzat. Utódjára van már javaslat, róla a város közgyűlésének következő ülésén döntenek.

Bekecs Sándor

Az elmúlt években a gazdasági folyamatok kihívásaihoz, változásaihoz alkalmazkodva a debreceni önkormányzat több döntésével átalakította a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. feladatkörét. Így többek között döntés született arról, hogy az önkormányzati fenntartású kulturális intézmények többek például a pályázatok, a külföldi-belföldi együttműködések multiplikálása és a változó környezet miatt projektalapon fognak működni. A cél az volt, hogy intézmények gyorsan tudjanak reagálni a külső (társadalmi-gazdasági) környezet elvárásaira, változásaira – olvasható a debreceni közgyűlés szeptember 19-i ülésének Papp László polgármester által jegyzett egyik előterjesztésében.  

A Főnix Rendezvényszervező új vezetőjéről is döntenek a következő közgyűlésen
A Főnix Rendezvényszervező új vezetőjéről is döntenek a következő közgyűlésen
Forrás: Napló-archív

A fenti folyamatokra tekintettel alakították át még 2021-ben a Főnixet is, amellyel szemben olyan elvárásokat fogalmaztak meg, mint: 

  • a rendezvények a városi kulturális értékek, hagyományok megőrzése mellett tartalmi, menedzsment- és kommunikációs szempontból újuljanak meg, 
  • integratív menedzsmentszerepet töltsön be a városi intézményrendszerben, segítve a városi kulturális szereplők nemzetközi kommunikációját, 
  • új típusú együttműködéseket valósítson meg a gazdaság debreceni és városon kívüli szereplőivel saját tevékenysége által, valamint az egyéb városi kulturális intézmények és résztvevők bevonásával. 

Mindez egyrészt bizonyos feladatok csökkenésével, de egyben új tevékenységek megjelenésével járt a Főnix működésében.

A középpontba a városi nagyrendezvények szervezése és lebonyolítása került, azonban kulturális szereplőként mégsem tudta növelni sem a hatékonyságát, sem a jelentőségét a régióban, főként a határon túli kapcsolatokban. 

Ezért válthatják le Mészáros Rékát a Főnix Rendezvényszervező éléről

Annak ellenére maradt el növekedés, hogy az elmúlt öt évben a közfeladatok ellátásához nyújtott önkormányzati működési támogatás mértéke jelentősen nőtt. Míg 2019-ben 630 millió forint működési támogatásból gazdálkodott a Főnix, addig 2023-ban már 1,011 milliárd forint működési támogatást biztosított az önkormányzat. Ennek ellenére a társaság saját bevételeinek növekedése nem kimutatható mértékű, továbbá érzékeny veszteséget szenvedett a konferenciaszervezés üzletágban is, jelentősen veszített piaci részesedéséből. 

Kiemelkedően fontos, hogy a Társaságban innovatívabb, a lokális igényekre jobban fókuszáló, a kulturális és a turisztikai vérkeringésbe való bekapcsolódást erőteljesebben lehetővé tévő új szemléletű ügyvezetői filozófia jusson érvényre, ezért az új önkormányzati ciklus megkezdésével egyidejűleg szükségesnek tartom Mészáros Réka ügyvezetői tisztségéből való visszahívását, egyidejűleg a határozott idejű munkaviszonya azonnali hatályú – indokolás nélküli – felmondással való megszüntetését

– olvasható az előterjesztésben.  

Mészáros Rékát 2021-ben nevezték ki a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének
Mészáros Rékát 2021-ben nevezték ki a Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjének
Forrás: Napló-archív

Mészáros Réka Budapesten, a Corvinus Egyetemen nemzetközi elemzőnek tanult, gyakornokként dolgozott az Európai Parlamentben. Később közgazdálkodás és közpolitika szakon végezte a mesterszakot. Az egyetem mellett kulturális menedzserként dolgozott. Ez idő alatt többek között az értékesítés, a pr- és brandmenedzsment területeken szerzett tapasztalatokat. A Főnix Rendezvényszervező vezetését Bódor Edittől vette át 2021-ben. 

Jó referenciával rendelkezik a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetői székének várományosa 

Dobos Zita az elmúlt 15 évben elkötelezetten dolgozott Debrecen város fejlődéséért és kulturális életének fellendítéséért. Pályafutása során több kiemelt pozícióban is bizonyította vezetői képességeit és szakmai tudását. Első diplomáját Debrecenben kommunikáció és tanító szakon szerezte, a Metropolitan Egyetemen másoddiplomázott Public Relations szakon. A Debreceni Egyetem mesterképzésén kommunikációs szakértő diplomát szerzett. 2009-től a Tiszántúli Református Egyházkerület Püspöki Hivatalánál dolgozott sajtószóvivőként, majd a Hittudományi Egyetemen vezetett PR Irodát. Korábban a forprofit szférában kommunikációs és marketingvezetőként dolgozott, valamint a saját vállalkozását irányította. Jelenleg a Debreceni Református Nagytemplom Kulturális Szolgálatának vezetőjeként a turizmus, valamint a rendezvények fellendítéséért, illetve a Nagytemplom üzemben tartásáért felelős – ajánlja Mészáros Réka utódját a városvezető. 

Jó eséllyel Dobos Zita, a Debreceni Református Nagytemplom Kulturális Szolgálatának vezetője váltja Mészáros Rékát
Jó eséllyel Dobos Zita, a Debreceni Református Nagytemplom Kulturális Szolgálatának vezetője váltja Mészáros Rékát
Forrás: Napló-archív

Az előterjesztésből továbbá kiderül, Dobos Zita vezetése alatt a Nagytemplom rendezvényei és turisztikai attrakciói jelentős fejlődésen mentek keresztül. Az elmúlt két évben a Nagytemplom kulturális rendezvényeinek száma háromszorosára nőtt, és egy év alatt több mint 40 ezer látogatót fogad. A város főterén álló templom emellett a nemzetközi csoportok számára is vonzóvá vált, számos konferenciának adott otthont. 

Az idei Debreceni Advent szervezése már Dobos Zita kezébe kerülhet
Az idei Debreceni Advent szervezése már Dobos Zita kezébe kerülhet
Forrás: Napló-archív

Amennyiben a debreceni közgyűlés támogatja a polgármester előterjesztését - és jellemzően ez így szokott lenni - , úgy Dobos Zita már másnaptól, azaz szeptember 20-tól öt éven keresztül, vagyis 2029. szeptember 20-ig láthatja el a Főnix Rendezvényszervező vezetését. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában