Programajánló

Tegnap, 17:07

Hetedik alkalommal rendezik meg a MagdaFesztet Debrecenben

Idén is Szabó Magda életműve előtt tiszteleg Debrecen és a Csokonai Nemzeti Színház. A hetedik MagdaFeszt központjában újra a női alkotás, a női társadalmi szerep, a nő, mint művészeti téma áll.

Nagy Emese

Porkoláb Gyöngyi és Mátyássy Szabolcs ismertette a hetedik MagdaFeszt programjait

Idén is Szabó Magda életműve előtt tiszteleg Debrecen és a Csokonai Nemzeti Színház: színházi előadások, beszélgetések, koncertek és filmvetítés színesíti a négynapos MagdaFeszt programját október 2. és 5. között. Idén a Csokonai Teátrum és a Csokonai Fórum mellett az Apolló Mozi és a Református Nagytemplom is bekapcsolódik a programsorozatba – hangzott el a beharangozó sajtótájékoztatón csütörtök délután, a Csokonai Fórumban.

Porkoláb Gyöngyi és Mátyássy Szabolcs ismertette a hetedik MagdaFeszt programjait
Porkoláb Gyöngyi és Mátyássy Szabolcs ismertette a hetedik MagdaFeszt programjait

Milyen programok lesznek a MagdaFeszten Debrecenben?

Mátyássy Szabolcs, a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen igazgatója beszédében megjegyezte, az első MagdaFesztet 2017-ben rendezték meg a városban, Szabó Magda születésének 100., halálának 10. évfordulója alkalmából, mostanra a többnapos programsorozat a debreceni ősz egyik kiemelt kulturális eseményévé vált. 

Az idei rendezvény központjában természetesen újra a női alkotás, a női társadalmi szerep, a nő, mint művészeti téma áll. Az író művei által ihletett előadások válogatásán kívül: tárlatok, koncertek és filmek színesítik fesztivál programunkat. A fesztivál a Színes lapok, női arcok Debrecen múltjából című megnyitóval kezdődik október 2-án, 16 órától a Csokonai Teátrumban. Október 2-án, szerdán 18 órától újra a Csokonai Fórum Latinovics termének színpadán, Szabó Magda: Für Elise című regényéből készül darab látható Ráckevei Anna rendezésében. Az előadás 3 éve töretlen sikerrel megy, nem tudjuk, és nem is szeretnénk levenni

 – emelt ki néhány programot Mátyássy Szabolcs.

Szabó Magda a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar írója

Porkoláb Gyöngyi, a Womanext Üzleti Klub vezetője, produkciós vezető a sajtótájékoztatón kiemelte, szerencsésnek tartja magát, ugyanis ő személyesen is ismerhette az írót. 

Szabó Magda a 20. század egyik legkiemelkedőbb magyar írója, és nemcsak író, hanem sokkal több annál. Ha ma is visszagondolunk rá, a műveire, akkor van az embernek egy olyan érzése, hogy kérdéseket tett fel helyettünk, belelátott a gondolkodásunkba, az érzéseinkbe. Az elmúlt években nagyon sok változás történt a világban, és azt gondolom, mindannyian vágyunk a békességre. A MagdaFeszt az évek során mindig a béke szigete, és úgy vélem, nemcsak nők, hanem a férfiak is megtalálnak benne egy-egy gondolatot, üzenetet

 – húzta alá Porkoláb Gyöngyi. Rámutatott, a hetedik MagdaFeszt több szempontból is különleges, bízik benne, hogy ezúttal is talál mindenki magának szimpatikus programokat.

– Október 4-én, 11 órától A siker szépsége – a szépség sikere című beszélgetésre várjuk az érdeklődőket. Vendégem lesz: Epres Panni divatmodell, Dombrovszky Linda filmrendező és Kőszeghy Flóra építész, festőművész. Majd 12 óra 15 perctől pedig A nő erős, bátor címmel Bánfalvy Ágnes lesz a Womanext vendége, aki Szabó Magda: Abigél című regényéből készült filmsorozatban játszotta Torma Piroska szerepét – ismertetett néhány programot Porkoláb Gyöngyi.

A programokról bővebben a Csokonai Nemzeti Színház Debrecen honlapján olvashatnak, emellett jegyeket is ott vásárolhatnak az érintett előadásokra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában