Helyi kultúra

2024.09.09. 14:26

Molnár Balázs néprajztudósra emlékeztek Komádiban

A néprajztudós a komádi emberek mindennapi életéről, a faluról, a tanyákról készített fotókat és dokumentumokat.

Rozsik Rita

Bulcsu László; Molnár Balázs fiai, Molnár Balázs és Molnár István; Molnár Balázs keresztfia, Veres György; Hidvégi László

Forrás: Rozsik Rita

2015-ben Molnár Balázs néprajztudós születésének 100-ik, 2016-ban pedig halálának 20-ik évfordulójára emlékeztek a településen. A Komádi Városi Önkormányzat képviselő-testülete ezeket az éveket Molnár Balázs Emlékéveknek nyilvánította, ez alkalomból pedig Kurucz Imre szobrászművésszel portrédomborművet készíttetett a néprajztudós emlékének tiszteletére. Azóta minden év szeptemberében ünnepség keretében emlékeznek meg Komádi szülöttjéről.

Molnár Balázs néprajztudósra emlékeztek
Molnár Balázs néprajztudósra emlékeztek
Forrás: Rozsik Rita

Idén a megemlékezést szeptember 6-án rendezték meg a Molnár Balázs Emléknapot a múzeum udvarán. Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Vármegyei Önkormányzat alelnöke és Hidvégi László, Komádi alpolgármestere köszöntötte a megjelenteket. 

Ez az emlékház nem csupán egy épület, hanem egy hely, amely őrzi a múlt kincseit, és felidézi annak a személynek a szellemét, aki annyit tett a közös örökségünk megóvásáért.

– emelte ki az alpolgármester.

Az 1950-es években Molnár Balázs az itt élő emberek mindennapi életéről, a faluról, a tanyákról készített fotókat és dokumentumokat, kutatta a terület néprajzát, hagyományát, így megörökítve számunkra az akkori életvitelt. Dr. Takácsné Polgár Adél nyugalmazott könyvtáros, hímző szakoktató a néprajzkutató fotóin keresztül mutatta be a korabeli tanyasi világot „Élet a Körös mentén” címmel korhű ruhabemutatóval egybekötve. Ezt követően Gólián Viktória Komádi kincsei című előadását tekinthették meg a vendégek a komádi fehér- és vászonhímzésről. A Csicseriborsó Gyermek Citerazenekar tagjai komádi dalokkal kedveskedtek a jelenlévőknek.

Az esemény végén az érdeklődők megtekintették az emlékházat és a benne lévő ruhakiállítást.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában