Programajánló

2 órája

Gazdag lesz az őszi programkínálat a Nagytemplomban

Számos érdekes programot tartogat az ősz. A Nagytemplom ismét érdekességekkel várja a látogatókat.

Haon.hu

Számtalan programból választhatnak a Nagytemplom kínálatából

Forrás: Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség

Sajtótájékoztatót tartottak a Nagytemplom őszi programjairól a szerdán. Az eseményen részt vett Puskás István, kulturális területért felelős alpolgármester, Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen város főzeneigazgatója, igazgató-művészeti vezető és Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora – olvasható a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség közleményében. 

Számtalan programból választhatnak a Nagytemplom kínálatából
Számtalan programból választhatnak a Nagytemplom kínálatából
Forrás: Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség

Kiállítások a Nagytemplomban

Szeptember 22-én 11 órakor nyitják meg Csoma József képzőművész Lépteim nyoma című kiállítását a Nagytemplom Kálvin Galériáján. A tárlatot a XVIII. Ars Sacra Fesztivál keretein belül rendezik meg és november 30-ig lesz megtekinthető.

Szeptember 27-én 10 órakor lesz a „Tüzet tűzzel!” kiállítás megnyitója. Mint írták, a templom keleti tornyában megnyíló tér, mely korábban nem volt a látogatói útvonal része, 2024 szeptemberében, a turizmus világnapja alkalmából nyílik meg. A hivatásos tűzoltóság előtti, régmúlt időkbe visszatekintő, de a jelenbe tartó és jövőbe mutató tűzoltó tevékenység témája inspirálta az emlékszobát.

Október 1-én 18 órától tartják prof. dr. habil. Váradi Judit egyetemi tanár A művészeti nevelés helyzete és szerepe a XXI. században című könyvének a bemutatóját a Karakter Kávézóban. 

Szabó Magdáról is megemlékeznek

Október 5-én 18 órától Magda, a Szabó című előadást láthatják az érdeklődők Krajcsi Nikolett színművésznő és Mészáros Tibor színművész előadásában. A Magda, a Szabó című egyfelvonásos újszerű színházi előadás, egyfajta életrajzi est, amely eddig nem ismert aspektusból közelíti meg és dolgozza fel Szabó Magda, Kossuth-díjas, egyik legtöbb nyelvre lefordított magyar író életét, munkásságát, házasságát. Szabó Magdát, férjével, Szobotka Tiborral együtt látni teljessé teszi a róla eddig kialakult ikonikus képet. A darab ma is releváns, eddig rejtve maradt kérdéseket feszeget az irodalom révén eddig megjelent dokumentációkat feldolgozva. Produkciós vezető: Porkoláb Gyöngyi – ALLE Menedzsment. Az előadás támogatója az Alföldi Nyomda Zrt.

Az előadás Szabó Magda születésnapján, a VII. MagdaFeszt keretein belül, a Csokonai Nemzeti Színházzal együttműködésben valósul meg a Nagytemplomban.

Koncertek és megemlékezések is lesznek

Október 6-án 18 órától Pintér Béla Hálaadó koncert lesz a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Nyitott Ajtó Szociális Központ 20 éves működéséért. A koncert ingyenes, de belépőjegyhez kötött. A jegyek a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban vehetők át.

Október 6. az aradi vértanúk emléknapja, nemzeti gyásznap.

Október 11-én a paralimpikonokat köszöntik a Nagytemplomban. Október 15-én 19 órától Fordítás – Könnyed komolyság a Kodály Filharmonikusokkal címmel különleges és egyedi koncert lesz a Nagytemplomban. Mint írták, az esten a ’60-as, ’70-es évek örökzöld slágerei szólalnak meg, visszaidézve a táncdalfesztiválok feledhetetlen világát. Olyan jól ismert dallamok csendülnek fel a Kodály Filharmonikusok által újra hangszerelve, mint a Kislány a zongoránál, Azért vannak a jó barátok, vagy éppen a Mama. Az est vendégei: Szinetár Dóra, Szirota Jennifer és Dánielfy Gergely.

Október 21-én 18 órától „Forradalom!” címmel zenés irodalmi előadás lesz Hűvösvölgyi Ildikó Kossuth-díjas színművész, Kiss Tivadar és Udvarhelyi Boglárka operaénekesek tolmácsolásában. A Pesti Zenés Színpad művészeinek az előadásával emlékeznek meg október 23-ára a DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház szervezésében.

Október 31-én 17 órától ökumenikus ünnepi istentiszteletet tartanak a reformáció napja alkalmából. Orgonán közreműködik: Varnus Xavér. Az istentiszteletet a Duna TV közvetíti.

Előadások, központban a családdal

November 9-én 18 órától Családi történetek fogságában... címmel tart előadást Kádár Annamária és Visky András a Nagytemplomban. November 9-én az Örökbefogadás Világnapját ünneplik.

November 19-én 18 órától „Minden titok” címmel rendeznek előadást. Für Anikó Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes művész zenés irodalmi estjén közreműködik Hrutka Róbert Artisjus-díjas magyar zenész, zeneszerző, producer.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában