Díjátadó

3 órája

Újabb nívós elismerést kapott Csikos Sándor

A Kossuth-díjas színművésznek október 7-én adták át a díjat a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Haon.hu

Csikos Sándor, Kossuth-díjas színművész vehette át október 7-én (hétfő) a Szabó Magda-díjat a Petőfi Irodalmi Múzeumban – olvasható a kultúra.hu honlapján. Mint közölték, második alkalommal adták át a Tasi Géza által 2023-ban alapított elismerést, melyet a Nemzet Színésze mellett Bereményi Géza író érdemelt ki. Az irodalmi díjat minden évben olyan művészeknek adják, akik munkásságukkal hozzájárultak Szabó Magda életművének életben tartásához.

Csikos Sándor színművész, Tasi Géza Szabó Magda jogörököse, Bereményi Géza író a Szabó Magda-díj átadóján
Csikos Sándor színművész, Tasi Géza Szabó Magda jogörököse, Bereményi Géza író a Szabó Magda-díj átadóján
Forrás: kultúra.hu

A díjátadón a jogörökös, Tasi Géza elmondta, Szabó Magdának a színészet legalább annyira fontos volt, mint az irodalom, így jött az ötlet, hogy az irodalmi díjban egy író mellett egy színművész is részesülhessen.

Az esemény pódiumbeszélgetésén Csikos Sándor felidézte, sokat beszélgettek Szabó Magdával az írónő színházi darabjairól.

Hihetetlenül okos volt és tájékozott; a darabjait szerette mindig maga felolvasni. Magyarázatot is adott hozzá nagyon élvezetesen, sok iróniával. Az irónia jellemző volt rá. Utána pedig elmondta, hogy melyik szereplővel mi a célja, és ha odafigyelt az ember, akkor már tudta, hogy körülbelül hogyan kellene azt eljátszani.

 – fejtette ki a színművész.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában