Kézilabda

2024.03.17. 15:57

Eksztázis a Hódosban: Káprázatosan játszott a DVSC, nem sokon múlott a csoda a Vipers ellen – fotókkal

Nem feltartott kezekkel, hanem mindennél bátrabban játszott a Loki a legutóbbi három évben BL-győztes norvég csapat ellen. A debreceniek néggyel is vezettek, azonban a végjátékból a vendégek jöttek ki jobban.

Tóth Huba Elemér

Szabó Nina csúcsformában játszott a Vipers ellen

Forrás: Kiss Annamarie

Fotó: KISS ANNAMARIE

Mióta létezik a Bajnokok Ligája, a Loki idén jutott be először a rájátszásba, ezáltal történelmi pillanat részesei lehettek azok, akik kilátogattak a vasárnap 14 órától kezdődő DVSC Schaeffler–Vipers Kristiansand találkozóra a Hódos Imre Rendezvénycsarnokba. Bár az esélyek a norvégok mellett szóltak, a debreceniek az idényben már többször borították a papírformát, így a nyolcaddöntő első felvonásán is igyekeztek meglepni a legutóbbi három kiírás aranyérmesét. Ami már az elején sokaknak feltűnt, hogy a piros-fehérek a sérült Hámori Konszuéla mellett az egyik vezérüket, Vámos Petrát is nélkülözni kényszerültek, mivel az egyik edzésen kifordult a bokája.

Nagyszerű debreceni kezdés

Hatalmas üdvrivalgás fogadta a lányokat, a csapatok telt házas összecsapáson bizonyíthattak. A hangorkán aztán még nagyobb lett, hiszen a Loki kapujában kezdő Catherine Gabriel egy hatalmas védést mutatott be. Aztán a vendégek Lois Abbingh révén ugyan kétgólos előnyre tettek szert, de Planéta Szimonetta szépített. Ezt követően Szabó Nina percei következtek, vezérletével pedig a 7. percben át is vette a vezetést a Vasutas. A hajdúságiak szemében hihetetlenül nagy tűz égett, országnak-világnak meg akarták mutatni, hogy a norvég sztárcsapat ellen is képesek a bravúrra. Azonban a Viperstől hiába állították ki két percre Silje Katrine Waldét, majd a korábban hazánkban is játszó Jana Knedlikovát, a piros-fehérek nem tudták ezt teljes mértékben kihasználni. Noha tíz perc elteltével ismét a rózsaszíneknél volt a fór, később Jovana Jovovics egyenlített, majd Grosch Vivien egy labdaszerzés után egy remek szólót góllal fejezett be, ismét a Loki állt jobban. Azonban Abbingh továbbra is elemében volt, negyedóra elteltével pedig 8–10 volt az állás, így Szilágyi Zoltán pedig időkérésre szánta el magát.

A DVSC továbbra is jól játszott

A játékosok mindkét oldalon hatalmas hőfokon égtek, a meccs iramára a folytatásban sem lehetett panasz. Noha a skandináv kígyós alakulat először hárommal is elhúzott, a Debrecen Gabrijela Bartulovics védéseinek, valamint Szabó, Haggerty és Jovovics pontosságának köszönhetően visszazárkózott. A 21. percben az eredményjelzőn 12–12 állt, ekkor a vendégek szlovákiai magyar edzője, Hlavaty Tamás is magához hívta az övéit. Csakhogy a házigazdák továbbra is bátran mentek előre, így a félidőig hol az egyik, hol a másik fél vezetett. 

Büszkék lehettek a cívisvárosiak szeretett együttesükre, Petrus Mirtillék nem ismertek lehetetlent, a kézisek a félidőben 16–16-os döntetlennél vonulhattak az öltözőbe.

Örömmámor

A második félidőt a DVSC Schaeffler kezdte, Szabó Nina pedig rögtön kipókhálózta a felsőt. Káprázatosan játszott a Loki, magyar részről örömteli volt látni, hogy a Vipers egyenlítő találataira Töpfner Alexandráék rendre góllal válaszoltak, és a korábban Győrben védő kapusfenomén Katrine Lunde is sokszor tehetetlen volt. A második etapból még öt perc sem telt el, mikor a világ egyik legjobbja, Anna Vjahirjeva úgy volt eredményes, hogy Bartulovicsot fejbe találta, ám az addig igazságosan fújó román játékvezetők sípja ekkor néma maradt. Aztán a nézőtéren többször is füttykoncert szólt, ugyanis a sporik egy-egy szituációnál vitathatóan döntöttek. Töpfner újabb sikeresen értékesített hetese után pedig Szabó Nina kétszer is üres kapus gólt szerzett, amely után „felrobbant” a Hódos. Szólt a lelátóról a „mindent bele”, a csarnokban talán olyat látott a közönség, amelyről csak a legbátrabbak álmodoztak. 

Gabriel a debreceni kapuban bravúrt bravúrra halmozott, Csernyányszki Liliána bombájával pedig a 49. minutumban már néggyel (26–22) ment a Lokomotív! A norvégok teljesen elbátortalanodtak, és erről mindent elmond, hogy kikérték utolsó idejüket.

Őrült végjáték

A Vipers miután rendezte sorait, két góllal feljebb zárkózott, így Szilágyi Zoltán is magához hívatta csapatát. Már csak egy volt a különbség, a hazaiak kisebb hullámvölgybe kerültek, de a DVSC öt percig tartó gólcsendjét Planéta Szimonetta nagyon fontos pillanatban megtörte. A Kristiansand a vége előtt három perccel a roppant jó napot kifogó Abbingh révén egyenlített, majd hosszú idő után Vjahirjevának köszönhetően visszavette a vezetést. Volt aztán még időkérés, videózás, de az utolsó előtti percben Planétától hiába jött egy csodagól, a Vipers Kristiansand végül 29–28-ra nyert Debrecenben. A visszavágót egy hét múlva rendezik Novégiában.

A tények

Női kézilabda Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, 1. mérkőzés

DVSC Schaeffler–Vipers Kristiansand 28–29 (16–16)

Debrecen, Hódos Imre Rendezvénycsarnok, 2000 néző. Vezette: Cristina Lovin, Simona Raluca Stancu (románok)

DVSC: Gabriel – Grosch 1, Kácsor, Füzi-Tóvizi, Planéta 5, Szabó N. 6, Petrus 3.

Csere: Bartulovics (kapus), Töpfner 5 (5), Haggerty 2, Jovovics 5, Hornyák D., Csernyánszki 1.

Vezetőedző: Szilágyi Zoltán

Vipers Kristiansand: Lunde – Knedliková 1, Vjahirjeva 7 (1), Arcos 1, Tchaptchet, Abbing 13 (5), Andersen 6.

Csere: Börjesson (kapus), Waade, Höve, Roberts 1, Schulze Hesselberg.

Vezetőedző: Hlavaty Tamás

Kiállítások: 8, illetve 10 perc

Hétméteresek: 5/5, illtve 7/6

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában