Tánc

2024.05.29. 15:12

A kemény munka gyümölcsét a pálmafák között aratták le a hajdú-bihari táncosok

A magyar táncparkett ördögei a horvátországi világbajnokságon is brillíroztak. A hajdú-bihariaktól a Piruett Tánc Stúdió versenyzői, valamint a Diamond Fitness SE és Attitude növendékei is szépen szerepeltek, a vb után az Adriai-tenger partján megérdemelték a pihenést.

Tóth Huba Elemér

A Piruett táncosai oktatójukkal, Simonyi Kittyvel

Forrás: Piruett/Facebook

Múlt héten 107 versenyzővel utazott a horvátországi Pula városába a Piruett Tánc Stúdió küldöttsége, hogy az év legfontosabb versenyén, az International Dance Federation IDF világbajnokságon bemutassák 36 koreográfiájukat. Mint arról az egyesület a Facebook-oldalán is beszámolt róla, május 22. és 26. között reggeltől-estig egyszerre három színpadon zajlottak a küzdelmek. 

tánc, Piruett, Simonyi Kitty, világbajnokság
Nagyszerűen szerepeltek a Piruett táncosai
Forrás: Piruett Tánc Stúdió/Facebook

A Piruett növendékei fitkid, acrodance, jazz, show és modern kategóriákban, mini, youth, junior és felnőtt korosztályban, szólóban, duóban, csoportban és formációban csillogtatták meg tudásukat. Összességében pedig kiválóan szerepeltek, ugyanis hat arany, öt ezüst és három bronzérmet vehettek át.

Felülmúlták a várakozásokat is

A Piruett művészeti vezetője, Simonyi Kitty a világbajnokságot követően a Haonnak elmondta, hogy a versenyen rendkívül népes volt a mezőny, az egyik kategóriában 49 induló is volt, ezáltal táncosoknak négyszer kellett bemutatni a produkciót ahhoz, hogy eljussanak a döntőig. – A megmérettetés nagyon izgalmas volt, összességében még a várton felül is teljesítettünk – kezdte Simonyi Kitty. – Célkitűzésünk az volt, hogy minél több hibátlan gyakorlatot mutassunk be. Mivel ez egy némileg szubjektív megítélésű sportág, így ha a maximumot nyújtjuk, utána már hátra dőlhetünk, mert nem rajtunk múlik hanyadik helyen végzünk. Természetesen itt is le vannak fektetve a szabályok, de nyilván az is számít, a pontozóbírók – akik között a rangos világeseményen egy magyar származású volt – hogyan értékelik a koreográfiát. Volt olyan táncunk, ami sajnos lecsúszott a dobogóról, ám szerencsére volt bőven meglepetés is. 

Titkon reménykedtünk a minél ragyogóbb eredményekben, de ennyi éremre tényleg nem számítottunk

– hangoztatta feldobódva a Piruett vezetője.

Brillírozott a magyar delegáció
Forrás: Piruett/Facebook

Hasznos volt a világbajnokság

Simonyi Kitty arról is beszélt, hogy már amiatt is megérte részt venni a rangos eseményen, mivel tanítványai barátságot kötöttek a külföldi versenyzőkkel. 

A táncoktató szerint a rengeteg izgalom és rohanás ellenére jól alkalmazkodtak a körülményekhez, ráadásul sokat tanultak.

 – Mivel három színpadon zajlott a verseny, így folyamatosan ment a matekozás, hogy ki, hova megy következőnek. Sokszor alig volt idő átöltözni, és egy kicsit szusszanni, de mindent megoldottunk. 

Mindenki hozta a formáját, nagyon jó volt a hangulat, hatalmas öröm és megtiszteltetés volt a fiataloknak itt fellépni a színpadra. A többi egyesülettel is ápoltuk a kapcsolatunk, a legnagyobb riválisainkat látni pedig kimondottan motiváló volt. Jó volt megfigyelni például a spanyolokat, akik szinte levegőt se vettek, rengeteget akrobatikáztak. Az látszódott, hogy technikailag még fejlődünk kell, de a pontosság, precizitás és tökéletes kivitelezésben mindig lehet előrébb lépni.

– Örömteli, hogy a már említett remek eredményeink mellett még a nálunk nem rég bevezetett fitnesz szakágban is sikeresek voltunk, és az erős középmezőnyben végeztünk – ecsetelte Simonyi Kitty, aki a vb kapcsán még hozzátette, büszke rá, amiért a magyar delegáció ilyen jól szerepelt, és gratulált a másik két debreceni együttesnek, az Attitudenek és a Diamondnak is.

A Piruett táncosai a pulai amfiteátrumnál
Forrás: Piruett/Facebook

Családi nyaralással folytatták

Sok fiatal versenyzőt a családja is elkísért a horvátországi helyszínre. Simonyi Kitty arról is beszámolt, hogy mivel nagyon jó volt az időjárás, így a szabadidejében mindenki a tenger vagy a szálláson a medence mellett próbált pihenni, de a pulai városnézés sem maradt el. 

Az egyesülettől családtagokkal együtt összesen több mint kétszázan voltak, a vb-t pedig sokan családi nyaralással folytatták.

Jön a Piruett gálája

Simonyi Kitty végül arról ejtett szót, hogy a hajdú-bihari táncosokat hamarosan újabb eseményeken láthatjuk. 

Nem jellemző ránk a pihenés, jövő héten vasárnap évzáró-gálánk lesz a debreceni Kölcsey Központban, a cirkuszi show témájú műsorunkat adjuk elő két gála keretében, 350-350 fellépővel.

– Ezt követően a családi napra fókuszálunk, június 16-án Martinkán gyűlünk nagy létszámban össze, majd utána kezdődnek az edzőtáborok, nyár végén pedig természetesen a Virágkarneválon is fellépünk – zárta.

Az International Dance Federation világbajnoksága, Horvátország, Pula

A Piruett Tánc Stúdió eredményei:

  • Fit kid kategória: Matolcsi Milán mini szóló 4. Hely, Junior csoport 4. Hely, Szabó Mira junior szóló 5. Hely, Youth csoport 5. Hely, Felnőtt csoport 5. Hely, Képíró Hanga youth szóló 10. Hely, Kiss Dorottya youth szóló 13. Hely, Vincze Laura youth szóló 15. Hely
  • Acrodance kategória: Youth formáció: 1. Hely, Mózsik Boglárka junior szóló 3. Hely
  • Modern kategória: Junior formáció: 1. Hely (Bedő-Török Eszter koreográfia), Felnőtt csoport: 2. HelyJunior csoport: 2. Hely, Kiss-Tóth Dorottya&Sidibe Aicha junior duó 6. Hely (saját koreografia), Felnőtt formáció 7. hely, Felnőtt csoport 8. Hely, Nagy Blanka felnőtt szóló 10. Hely, Kozma Csenge junior szóló 15. Hely (saját koreográfia)
  • Jazz kategória: Felnőtt formáció 3. Hely, Pacsura Dorka junior szóló 5. Hely, Nagy Anna Babett youth szóló 19. Hely
  • Show kategória: Mini csoport Halloweeni tökök 1. Hely, Youth formáció Las Vegas 1. Hely, Junior forrnáció Szerencskerék 1. Hely, Felnőtt formáció PSZD, Atombomba 1. Hely (Horváth Zoltán&Márkus Mónika&S. Kitty koreográfia), Youth formáció Nagymama emlékei 2. Hely, Junior csoport Gyermekkori álmok 2. Hely, Felnőtt csoport PISZI, Légy Önmagad 2. Hely (S. Kitty&Márkus Mónika koreográfiája), Csizmadia Dorina Felmosófej, mini szóló 3. Hely, Youth csoport Karácsonyfadíszek 3. Hely, Kiss Dorka-Képíró Hanga youth duó: Ébresztő óra 4. Hely, Nagy Fruzsina: Megfelelési kényszer junior szóló 5. Hely, Szabó Noémi 100 év múlva talán junior szóló 5. Hely, Balogh Luca- Balogh Zsófi: Nézőpont kérdése Felnőtt duó 7. Hely, Bartuska Bella: Levélbélyeg youth szóló 8. Hely, Kádár Hanna-Bartuska Bella: Tű a szénakazalban youth duó 14. Hely
  • Felkészítő tanárok: Kiss Nikoletta, Szabóné Balla Anita, Ötvös Eszter, Simonyi Kitty, Bedő-Török Eszter, Tóth Andrea, Márkus Mónika, Madarász András, Tőke László, Horváth Zoltán

 

A Diamond eredményei

  • Ezüstérem: Csordás Nelli-Heller Nóra (acro dance youth), Heller Anna-Tóth Rebeka (acro dance junior)
  • 5. hely: Fitkid adult formation
  • 6. hely: Bodnár Diána (fitkid junior)
  • Felkészítő tanárok: Cservenyák Gabriella, Dajka-Purcsel Zsuzsa, Kálmáncziné Soltész Beatrix, Harcsa Attila, Marosvölgyi Tamás

 

Az Attitude Táncegyüttes eredményei:

  • Aranyérem: Berettyàn Bíbor-Molnàr Anna Leonóra (felnőtt modern duó), Juhász Kincső (junior fantasy szóló), Égerházi Réka-Földing Orsolya-Juhász Kincső-Kuhn Rebeka-Szögyényi Zoé-Turi Hanna (junior fantasy csoport), Berettyán Bíbor-Dan Fruzsina, Gombos Anikó-Gyürky Tamara-Molnár Anna Judit-Molnàr Anna Leonóra-Simon Jázmin (felnőtt fantasy csoport)
  • Ezüstérem: Berettyán Bíbor (felnőtt fantasy szóló), Köteles Kata-Jenei Hanga-Lente Evelin-Pókay-Kiss Rèka-Juhàsz Csenge-Égerházi Réka-Földing Orsolya-Juhász Kincső-Kuhn Rebeka-Szögyényi Zoé-Turi Hanna-Berettyán Bíbor-Dan Fruzsina-Gombos Anikó-Gyürky Tamara-Molnár Anna Judit, Molnár Anna Leonóra-Simon Jázmin (felnőtt fantasy formáció)
  • Bronzérem: Földing Orsolya-Szögyényi Zoé, (junior fantasy duó)
  • 4. hely: Juhàsz Kincső (junior jazz szóló), Égerházi Réka-Juhász Kincső (fantasy ès modern duó), Fekete Nóra-Juhász Csenge-Karsai Maja-Kovács Zora-Péntek Gabriella-Ragályi Sára-Szabó Lora (youth fantasy csoport)
  • 6. hely: Berettyán Bíbor (felnőtt jazz szóló), Berettyán Bíbor-Kuhn Rebeka (felnőtt fantasy duó)
  • 7. hely: Molnár Anna Leonóra (felnőtt modern szóló), Földing Orsolya (junior modern szóló)

A debreceni Attitude és Diamond növendékei is színpadra léptek

A világbajnokságon magyar delegáció tagjaiként a nemzetközi mezőnyben a debreceni Attitude Táncegyüttes növendékei is színpadra léptek. Táncosaik négy arany, két ezüst és egy bronzéremmel zártak. 

Az Attitude táncosai büszkén térhetnek vissza Debrecenbe

A cívisvárosi Diamond Fitness SE először indult az IDF által szervezett világversenyen, de nagyszerű produkciókkal tették le a névjegyüket a nemzetközi porondon. Az egyesület két ezüstéremmel zárt.

A Diamond táncosai is odatették magukat a világbajnokságon
Forrás: Diamond/Facebook

Íme, a Piruett Tánc Stúdió összefoglaló videója a világbajnokságról:

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában