Jön a döntő

2024.07.07. 12:33

Salakmotoros Európa-bajnokot avatnak Debrecenben!

A debreceni Lovas Zoltánért is szoríthatunk a kontinensfináléban. A döntőt vasárnap 16 órától rendezik a Perényi Pál Salakmotor Stadionban.

Haon.hu

A salakmotoros ifjúsági Európa-bajnokságnak a cívisváros ad otthont a hétvégén. Szombaton két emlékezetes elődöntővel indult a három viadalból álló eseménysorozat: a 250 köbcentis versenymotorokkal száguldó ifjú titánok harcára még a sokat látott salakos szurkolók is csak csettintettek.

Lovas Zoltán is ott lesz a salakmotoros ifjúsági Eb debreceni döntőjében
Lovas Zoltán is ott lesz a salakmotoros ifjúsági Eb debreceni döntőjében
Forrás: Boros Norbert

Izgalmas csaták után

A 11.30-kor kezdődő verseny bravúros magyar eredménnyel zárult, ugyanis hazánk reprezentánsa, Lovas Zoltán két futamgyőzelmet is bemutatva, 11 pontot gyűjtve, a dobogó harmadik fokára állhatott a megmérettetés végén. A viadalt a brit William Cairns nyerte maximális pontszámmal, míg a dán Villads Pedersen végzett a második helyen.

A második elődöntőben a lengyel világbajnok, Maksymilian Pawelczak páratlan startjai ejtették ámulatba a nagyérdeműt, de annak érdekében, hogy nevéhez ne legyen méltó, s ne maximum pontszámmal zárjon, arról a brit Cooper Rushen gondoskodott, miután legyőzte a 14. etapban. Az első hely sorsáról különfutam döntött, amiben két Maksymilian csatázott, s Pawelczak maga mögé utasította Kosterát.

A két Európa-bajnoki elődöntőben 12 olyan versenyző állt starthoz, akik két hete a világbajnoki döntőben, azaz az SGP3-ban is szerepeltek, közülük egyedül a svéd Casper Appelgren nem tudta kvalifikálni magát a debreceni Eb-döntőbe.

Óriási csata várható a debreceni salakmotor-stadionban

A vasárnap 16 órakor kezdődő döntőben kilenc nemzet – Dánia, Lengyelország, Csehország, Hollandia, Németország, Nagy-Britannia, Svédország, Szlovénia és Magyarország – 16 ifjú reménysége küzd a bajnoki címért.

A mezőnyből kiemelkednek a lengyelek, akik 5 versenyzővel képviseltetik magukat, a britek, a szlovénok és a dánok 2-2 motorost indíthatnak a fináléban. Az eddigi eredmények, illetve a szombati elődöntők után többen is jó eséllyel pályáznak a dobogós helyekre, például Pawelczak, Cairns, Kostera, Villads Pedersen, Rushen és Sven Cerjak. De nem szabad elfelejtkeznünk a SpeedWolf Debrecen tehetségéről sem, hiszen Lovas Zoltánnak szombaton már sikerült meglepnie a mezőny egyik felét.

Lovas Zoltán is ott lesz a salakmotoros ifjúsági Eb debreceni döntőjében
Lovas Zoltán 3. lett a szombati elődöntőben
Forrás: Boros Norbert

A 15 esztendős magyar vaspapucsos az elődöntőt követően így nyilatkozott a Hajdú Online-nak a döntőről. – Ezzel a harmadik hellyel bizonyítottam, hogy nemcsak egy vagyok a sok közül a mezőnyben, hanem ott vagyok az élbolyban, kell, hogy számoljanak velem akár a legjobbak is. Vasárnap is mindent elkövetek azért, hogy a lehető legtöbb pontot gyűjtsem, s bizonyítsak a debreceni közönségnek – mondta Lovas.

Startlista

  1. Maksymilian Pawelczak (Lengyelország)
  2. Adam Nejezchleba (Csehország)
  3. Lester Matthijssen (Hollandia)
  4. Thies Schweer (Németország)
  5. William Cairns (Nagy-Britannia)
  6. Karol Szmyd (Lengyelország)
  7. LOVAS ZOLTÁN (MAGYARORSZÁG)
  8. Leo Klasson (Svédország)
  9. Maksymilian Kostera (Lengyelország)
  10. Filip Beczkowski (Lengyelország)
  11. Sven Cerjak (Szlovénia)
  12. Tilen Bracko (Szlovénia)
  13. Villads Pedersen (Dánia)
  14. Kewin Nycz (Lengyelország)
  15. Cooper Rushen (Nagy-Britannia)
  16. Jacob Bolcho Pedersen (Dánia)

Tartalékok

17. Carlos Gennerich (Németország)
18. Karel Prusa (Csehország)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában