Salakmotor

2024.06.08. 19:07

Közönségkedvenc nyerte a sztárparádét hozó SEC-döntő debreceni fordulóját – fotókkal, videóval

Nagy küzdelmet és látványos futamokat hozott a SEC-finálé. A salakmotor ünnepe volt a cívisvárosi szombat délután.

Molnár Szilárd

Izgalmas versenyeket hoztak a salakmotorros egyéni Eb futamai

Forrás: Kiss Annamarie

Lett sikerrel ért véget a SEC-döntő (Salakmotoros Egyéni Európa-bajnokság) első, debreceni fordulója! A nagyszerű időben megrendezett viadalon csúcspilótákat, és helyenként pokoli nagy küzdelmeket láthatott a nagyérdemű.

salakmotor, speedway, Debrecen, Perényi Pál Salakmotor Stadion, SEC finálé
Magosi Norbert is részese volt a salakmotor ünnepének
Forrás: Kiss Annamarie

Régen volt ilyen nívós salakmotorverseny Debrecenben

Valószínűleg a legrutinosabb hazai salakmotor-rajongóknak is feladta leckét, hogy visszaemlékezzenek legutóbb mikor gyűlt össze – ha egyáltalán volt ilyen – rangos mezőny, mint a mostani SEC-döntő nyitófordulójában a Gázvezeték utcai oválon.

Szombat délután hét ország – Dánia, Lengyelország, Csehország, Lettország, Németország, Svédország és Magyarország – 16 versenyzője mérte össze tudását a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Rajthoz állt három jelenlegi Grand Prix-s pilóta (Mikkel Michelsen, Leon Madsen, Andzejs Lebedevs), valamint négy korábbi állandó GP-s (Maciej Janowski, Anders Thomsen, Patryk Dudek, Piotr Pawlicki) rider is ott volt a mezőnyben, plusz Magosi Norbert, a SpeedWolf Debrecen motorosa, aki végig élvezhette a szép számú közönség buzdítását. A verseny előtti napokban változás történt a startlistán: Dimitri Bergé és Janusz Kolodziej sérülés miatt nem utazott el Debrecenbe, helyettük a svéd Jacob Thorssell, valamint a lengyel Bartlomiej Kowalski bizonyíthatott.

A Perényi Pál Salakmotor Stadion kapuit már délelőtt kinyitották, a verseny előtt több program is várta a szurkolókat: egyebek mellett lehetett fotózkodni a jelen és a múlt salakos sztárjaival is. A nyitófutam rögtön szátparádét hozott: a svéd Jacob Thorssell, a címvédő dán Michelsen, Vacláv Milík és Lebedevs várta feszülten a rajtjelet. Némi meglepetésre Thorssell nagyon magabiztosan szerezte meg a győzelmet, mögötte Michelsen és Lebedevs volt még pontszerző, Miliknek csak a benyelt salakpor jutott. A második futamban a lett Jevgenijs Kostigovs, és a három lengyel: Piotr Pawlicki, Maciej Janowski, Kacper Woryna feszült egymásnak. Janowski a második körben elsodorta Pawlickit, bejött a mentő, de Janowski a saját lábán hagyta el a pályát. Pawlickit kizárták a futamból, így csak hárman várták a megismételt rajtot. A debreceni ovált ismerő Woryna simán behúzta a győzelmet Pawlicki és Kostigovs előtt.

Amit Dudek és Thomsen bemutatott a negyedik futam első körében, már magában csak azért is megérte volna kimenni a stadionba: oda-vissza előzgették egymást, az „öldöklésből” végül Dudek került ki győztesen – Tihanyi Sándor, a debreceni salakmotor egyik legendája egy hamiskás mosoly kíséretében úgy jellemezte az első 400 métert: volt egy kis csata.

A hatodik menetben összecsapott három olyan zsoké, akik húzzák vagy húzták már a gázt a GP-ben: Dudek tisztán nyert Janowski és Michelsen előtt, az első körben 2 pontot szerzett Norick Blödorn ezúttal üres zsebbel csorgott vissza a depóba. Két teljes kört követően már csak Dudek volt hibátlan, komoly meglepetésre a kétszeres Európa-bajnok Madsen még pont nélkül állt.

salakmotor, speedway, Debrecen, Perényi Pál Salakmotor Stadion, SEC finálé
Bejött a mentő is, de szerencsére az ijedtség volt nagyobb.
Forrás:  Kiss Annamarie

Ilyen a speedway: sokáig azt hitte nyerni fog, aztán bedarálták

A 10. futamban Michelsen sárga rajthelyről motorozta körbekét kanyar alatt három riválisát, olybá tűnt, mintha egy plusz rakétahajtóművet építettek volna be sebtiben a motorjába. A 3. etap utolsó futamában a svéd Timo Lahti, Lebedevs, Dudek, Pawlicki sorakozott a rajtgépnél. Lahti nem egyszer bizonyította, hogy fekszik neki a debreceni ovál, az utolsó körig vezetett is, de aztán  Lebedevs, majd Pawlicki is bedarálta, így harmadik lett. Az addig hibátlan Dudek ezúttal pont nélkül maradt.
A negyedik körben látszott, hogy rengeteg versenyző lesz pár ponton belül elől, így az utolsó körnek a szokásosonál is nagyobb jelentősége volt.

Egyedül a 16. futamot fantasztikus rajttal és salakmotorozással megnyerő Lebedevs érezhette magát biztonságban a 11 pontjával.

Az is biztossá vált, hogy Magosi, Kostigovs és a szombaton önmaga árnyéka Madsen például már a továbbjutásra esélytelenek nyugalmával várhatta a saját utolsó körét. A 18. futamot Madsen becsületből behúzta Michelsen és Pawlicki előtt, Magosi Norbi sajnos pont nélkül fejezte be a versenyt.

A végén jött a slusszpoén

A SEC finálé lebonyolítása némiképp eltér a megszokottól: a 20 futamos alapszakaszt követően a két legtöbb pontot gyűjtő pilóta (Lebedevs és Dudek) egyenes ágon bejutott a fináléba. Az alapverseny 3., 4., 5. és 6. helyezettje (Janowski, Thorssell, Woryna és Michelsen) a reményfutamban feszült egymásnak, s közülük Janowski, illetve Thorssell kvalifikált a 22., mindent eldöntő utolsó futamba.

A fináléban így Lebedevs (piros rajthely), Janowski (kék), Thorssell (fehér) és Dudek (sárga) várta adrenalintól fűtve, hogy felcsapódjon a rajtszalag. Vissza kellett lőni a rajtot, ugyanis Dudek elcsúszott a motorjával, és mivel senki nem bántotta, a negyedik helyezett kilétére gyorsan fény derült.

A finálé volt a hab a tortán, Janowski és Lebedevs négy körön keresztül gyilkolta egymás, végül a lett közönségkedvenc jött ki győztesen a heroikus küzdelemből, Dudek kizárásával Thorssell ölébe hullott a harmadik hely.

Lebedevs és a közönség kölcsönösen ünnepelte egymást, de a többi pilóta sem akart kimaradni a jóból. Volt egykerekezés, gumifüstölés, és persze még egy kis salakszórás, méltó lezárásaként a nagyszerű versenynek.

A verseny végeredménye:

  1. Andzejs Lebedevs (lett)    17 pont
  2. Maciej Janowski (lengyel)    12
  3. Jacob Thorssel (svéd)    11
  4. Patryk Dudek (lengyel)    10
  5. Mikkel Michelsen (dán)    10
  6. Kacper Woryna (lengyel)    9
  7. Anders Thomsen (dán)    9
  8. Piotr Pawlicki (lengyel)    9
  9. Timo Lahti (svéd)    8
  10. Rasmus Jensen (dán)    7
  11. Vacláv Milík (cseh)    6
  12. Leon Madsen (dán)    5
  13. Jevgenijs Kostigovs (lett)    5
  14. Bartlomej Kowalski (lengyel)    4
  15. Norick Blödorn (német)    4
  16. Magosi Norbert    0

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában