Autósport

2024.09.12. 11:47

A Dakar Ringen, de most nem hőségben

A hét végi amatőr autóverseny egyik nagy kérdése: ki tudja legyőzni ifjabb Nagy Lajost?

Haon.hu

A sorozat folytatódik, szeptember 14-én, szombaton 9 órától rendezik a Cívis Motorsport Kupa utolsó előtti, negyedik fordulóját a Dakar Ringen. A hajdúhadházi aszfaltcsíkon az idei szériában már száguldottak a versenyautók, s igen emlékezetes maradt a júliusi megmérettetés a résztvevőknek, hiszen a helyszín nevéhez méltó melegben, már-már afrikai hőségben kellett bizonyítaniuk a pilótáknak. Az időjósok szerint a hét végén sokkal barátságosabb időjárás, 20 Celsius-fok körüli hőmérséklet várja majd a versenyzőket és a nézőket Hajdúhadházon.

Ismét elszabadulnak a lőerők, benzingőz szaga lengi majd be a levegőt Hajdúhadházon
Ismét elszabadulnak a lőerők, benzingőz szaga lengi majd be a levegőt Hajdúhadházon
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

Négy kilométer

Ahogy azt már megszokhattuk, a szervezők most is készültek egy „kis” meglepetéssel: az újítás az lesz, hogy minden eddiginél hosszabb, új nyomvonalú pálya várja a versenyzőket, futamonként négy kilométert kell megtenniük a pilótáknak. A nevezés már megkezdődött, az első pár napban több mint félszázan jelezték indulási szándékukat a hajdúhadházi szlalomversenyre. Aki még nem nevezett, nem késett le semmiről, az online jelentkezésen túl, akár a verseny napján, a helyszínen is lehet regisztrálni a megmérettetésre. 

A hagyományokhoz hűen, a versenyre bárki nevezhet, aki kedvet érez ahhoz, hogy szabályos keretek között kipróbálja tudását, illetve az autóját. 

A versenyzésre kiéhezett pilóták több kategória közül választhatnak, a lehetőség mindenki előtt adott, ugyanis nem szükséges bukócsővel felszerelt autó, akár utcai négykerekűvel is el lehet indulni, viszont a bukósisak használata kötelező.

Kiélezett csaták

Vélhetően lesznek olyanok, akiknek a szombati lesz az első viadal ebben a szezonban, ám a többség rutinos (amatőr) versenyzőnek számít. Miután kupasorozatról beszélünk, így érdemes pillantást vetni arra, hogyan áll a küzdelem az egyes kategóriákban. Az 1001 köbcenti alattiak mezőnyében rendkívül nagy a harc az első helyért, Fazekas Zoltán (Trabant) 46 ponttal vezet, mögötte holtverseny alakult ki, Prutyán Mihály (Trabant), valamint ifjabb Farkas Sándor (Suzuki) mindössze egyetlen ponttal gyűjtött kevesebbet, mint a listavezető. A következő kategóriában (1001-től 1601 köbcentiig) Mányi László (Citroen) magabiztosan áll az élen 56 egységgel, mögötte a 35 pontos Nagy Péter (Trabant) és a 31 pontos Szarka János (Suzuki) következik. Az 1601-től 2001 köbcentiig nevezők közül Deczki Tamás (Mitsubishi) a listavezető 53 ponttal, ám iparkodnia kell, mert a második pozícióban található Borbély Mihály a legutóbbi két fordulóban előtte végzett, s így 41 ponttal rendelkezik. 

A kategória harmadik helyét Polnai Zsolt (Toyota) birtokolja 36 ponttal. Két viadal megnyerésével a toyotás Hajdu Kristóf 46 ponttal vezeti a 2001-3001 köbcentis mezőnyt, a második helyen, egy ponttal lemaradva Kürti Zsolt (BMW) követi őt, de a harmadik Kovács László (BMW) is „lőtávolságon belül” van, hiszen 39 pontot szerzett eddig. A „királykategóriában” (3001 köbcenti felett) ifjabb Nagy Lajos (BMW) eddig nem talált legyőzőre, így 69 pont áll a neve mellett. Ifjabb Nagy előnye fölényes, ugyanis a második pozícióban tanyázó Kiss Dániel (Opel) 30, míg a harmadik Orosz Sándor (Audi), Ujhelyi István (Hyundai) és Porkoláb Gergő egyaránt 18-18 egységet gyűjtött a három forduló alatt. X (felnevezett) kategóriában ifjabb Nagy Lajos és a BMW-je teljesen egyeduralkodó, valamennyi fordulót megnyerve maximális pontszámmal vezet. 

Ifjabb Nagy mögött Mányi László (Citroen) áll 34 ponttal, akit a toyotás Polnai Zsolt követ két pont lemaradással. Az abszolút kategóriában nincs meglepetés, ifjabb Nagy Lajos maximális pontszámmal, 69 egységgel vezet, az üldözői közül Hajdu Kristófnak (Toyota) 26, míg Kürti Zsoltnak (BMW) 25 pontja van. A BMW Kupában is ifjabb Nagy Lajos áll az élen (a már megszokott) 69 ponttal, Kürti Zsolt 41, míg Kovács László 37 egységgel várja az utolsó két fordulót. A Lada Kupában Terdik Krisztián (51 pont), Borbély Mihály (41 pont), Béres Krisztián (27 pont) a pillanatnyi sorrend.

Gyerekeknek ingyenes

A szervezők betétprogramokkal is készülnek, melyek közül kiemelkedik az élményautóztatás. A belépőjegyet váltók között kisorsolják azon szerencséseket, akik beülhetnek egy profi pilóta mellé egy versenyautóba, s átélhetik a semmihez sem hasonlítható fílinget. Fontos tudnivaló, hogy a 12 éven aluli gyermekek (felnőtt kísérővel) ingyen látogathatják a rendezvényt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában