Küzdősport

2024.09.07. 10:09

Régi fényében csillogna a K-1 World Grand Prix

A debreceni szakemberek is nagyon örülnek, hogy 14 éves kihagyás után újra megrendezik a kickboxerek csúcseseményét. A kick-box versenyt 2024 végén tartják Tokióban.

Boros Norbert

A küzdősport szerelmesei számára nagyon sokat jelentenek ezek a nevek: Ernesto Hoost, Semmy Schilt, Jerome Le Banner, Peter Aerts, Badr Hari, Mirko Cro Cop, Andy Hug, Remy Bonjasky, Alistair Overeem, Glaube Feitosa, Mark Hunt, Bob Sapp, Alekszej Ignasov, Cyril Abidi és Ray Sefo. Ők voltak azok, akik a legmagasabb szinte emelték a kick-boxot a K-1 World Grand Prix keretein belül. A kilencvenes, illetve a kétezres évek elején ez a promóció annyira sikeres és népszerű volt, mint manapság a UFC. Az aranykorszakot hanyatlás követte a K-1-ben, s közel volt a megszűnés eshetősége is. De most 14 év kihagyás után újra nyílt súlyú K-1 tornát rendeznek az év végén Tokióban.

Visszatér a K-1 World Grand Prix, a kick-box versenyt 2024 végén rendezik meg Tokióban. A fotón az orosz Alekszej Ignasov és a francia Cyril Abidi látható a 2003-as versenyen
Visszatér a K-1 World Grand Prix, a kick-box versenyt 2024 végén rendezik meg Tokióban. A fotón az orosz Alekszej Ignasov és a francia Cyril Abidi látható a 2003-as versenyen
Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

A küzdősportokkal foglalkozó hírportál, a Totaldamage.hu beszámolója szerint a 12 ezer férőhelyes Jojogi Nemzeti Stadionban megrendezendő nyolcfős döntőnek vélhetően illusztris lesz a mezőnye, mivel korábbi selejtezőtorna megnyerésével, vagy meghívással lehet bekerülni. Eddig a brazil Ariel Machado, a brit Rhys Brudenell és a kínai Liu Ce kvalifikálta magát a december 14-én megrendezendő döntőbe.

Bekerültek a vérkeringésbe

A K-1 múltjáról, jelenéről és jövőjéről beszélgettünk debreceni szakemberekkel. – A Fontana Kick-Box SE révén mi már 2002-ben csatlakoztunk a K-1 rendezvénysorozathoz, mivel annak idején a társammal, Katona Attilával nem titkoltan az volt a célunk, hogy bekerüljünk ennek a promóciónak a vérkeringésébe.

Ennek érdekében komoly erőfeszítéseket tettünk, és sok munka után végül 2005-ben Debrecenben, a Főnix Csarnokban megrendeztük a K-1 Magyar Nagydíjat, mely torna győztese továbbjutott az európai selejtezőbe. A K-1 nemzetközi rendezvénysorozat megszűnéséig szorosan együttműködtünk az akkori jogtulajdonossal

– kezdte a beszélgetést Pap Vilmos sportpromóter, aki elmondta, szerinte miért lett rendkívül népszerű a K-1 World GP a küzdősport kedvelői között. – Az Eurosport közvetítéseinek hála rengetegen követték figyelemmel a K-1 küzdelmeit itthon és világszerte egyaránt. A televízió nemcsak abban segített, hogy láthattuk a meccseket, hanem a különböző háttérműsoroknak, interjúknak köszönhetően igazi sztárokká váltak a sportág csúcsversenyzői a sportkedvelők körében. Ugyanaz volt a recept, mint manapság nálunk a Sztárboxnál: ismered a főszereplőket, s érdekel, hogyan fog szerepelni a kedvenced, vagy éppen az, akit nem szeretsz, ezért nézed a műsort. De persze a K-1-nél egy nagyon magas sportérték is volt, hiszen ki kellett érdemelni, hogy valaki ott lehessen a Japánban megrendezett fináléban. Az aktuális bajnokon kívül minden versenyzőnek selejtezőt kellett vívnia, hogy bejusson a nyolcfős döntőbe. Ezeknek a gáláknak az volt a különlegességük, hogy a végső győztesnek három meccset kellett sikerrel abszolválnia, azaz valóban csúcsteljesítményre volt szükség. Nem véletlen, hogy a döntők győztesei koronát kaptak a fejükre, hiszen ők voltak a K-1 királyai – fogalmazott a debreceni szakember, aki büszkén mondta, hogy annak idején számos K-1-es bajnokot láthatott Magyarországon a közönség az általuk szervezett gálákon.

Pap Vilmos szerint napjainkban is vannak a sportágban kiválóságok, de ők még nem sztárok, mert kevesen ismerik őket.

Újra Magyarországon?

A magyar promóter a K-1 World Grand Prix „újraélesztésről” is beszélt. – Az elmúlt évtizedben többször is próbáltak életet lehelni a promócióba, de sorra kudarcba fulladtak az erőfeszítések. Egy ilyen volumenű eseménynél több dolognak is klappolnia kell: nem elég, ha a rendezvényszervezési és a finanszírozási rész rendben van, szükséges, hogy gazdaságilag is sikeres legyen. Most úgy tűnik, minden összeállt egy sikeres projekthez. Természetesen nagyon örültünk, amikor 2023 őszén Japánban, a Yokohama Arénában megrendezték a K-1 Újjászületés elnevezésű gálát, s még nagyobb a boldogságunk, hogy idén decemberben megszervezik a K-1 World GP nyílt súlyú döntőt Tokióban.

Nem titkolom, várjuk a lehetőséget, hogy csatlakozhassunk a versenysorozathoz, mint az egyik selejtező helyszíne, mert vannak itthon olyan tehetségek, akikre lehet építeni a jövőben.

Egyben kell lenni

A promóter többször is hangsúlyozta, hogy igazi csúcsteljesítményre van szüksége annak, aki meg akarja nyerni a K-1 World Grand Prix-t. De a versenyzők szempontjából ez a kiesés rendszerű lebonyolítási forma miben különbözik leginkább a super fightoktól? Taskó Rodrigótól, a küzdősportok egykori kiváló képviselőjétől kaptunk válaszokat.

– A harcosok felkészülése mindkét erőpróbánál ugyanaz, a lényegi különbség, hogy a többmeccses tornáknál a kondicionális edzésekre jobban odafigyelnek a résztvevők.

Napjainkban a topversenyzők között nagyon minimális különbségek vannak, testileg, fizikálisan és mentálisan mindenki „egyben van”. Éppen ezért az lehet a nyerő, akinek a legjobb a kondija.

Nem mindegy, hogy milyen hosszú meccset kell vívnia a sportolónak, egy-egy harc során eltérő lehet a terhelés nagysága, hiszen előfordulhat egy első perces kiütés, de egy 3x3 perces háború is. És nem szabad elfelejtkeznünk a szerencsefaktorról sem. Nem mindegy például, hogy sérülés mennyire befolyásolja a fighter, illetve az ellenfele szereplését. A kisebb-nagyobb sérüléseket nem lehet elkerülni, csak átvészelni. Ha valaki a döntőig akar menetelni, akkor az három bunyót jelent, s ezt megúszni sérülés nélkül lehetetlenség. A meccs közben elszenvedett sérülést az adrenalin „kezeli”, elnyomja a fájdalmat, viszont, ha úgy alakul, elképzelhető, hogy a következő mérkőzésre már nem tud kiállni a kickboxer. Ezért mondtam, hogy szerencse kérdése például az is, ki milyen sérüléseket szed össze a harcok során – mondta a korábban bokszban, thaiboxban, kempóban, K-1-ben és MMA-ban is sikereket elérő exsportoló.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy egy torna során hogyan lehet felkészülni az ellenfelekből.

A super fight esetében nincs probléma, hiszen ott csak egy riválisa van az embernek, míg a tornán akár három ellenféllel is összemérheti az erejét. Utóbbi esetében éppen ezért nincs értelme a taktikára alapozni, nem az ellenfélre, hanem a gálára kell készülni. Az élversenyzők amúgy is jól ismerik egymást, bár egy-egy váratlan taktikai elemmel meg lehet lepni az ellenfelet

– mondta Taskó Rodrigó.

Kick-box vagy MMA?

A K-1-et és a UFC-t (Ultimate Fighting Championship) ugyanabban az évben, 1993-ben hívták életre. Az idő előrehaladtával a K-1 népszerűsége sokkal nagyobb lett, s ez nagyjából a 2010-es évekig tartott, ezt követően a kickboxerekre már kevesebb figyelem összpontosult, mint a vegyes harcművészekre, azaz az MMA-sokra. A legnagyobb promóció, a UFC mellett a Bellator és a One is teret hódított a küzdősportok világában. De vajon a K-1 lehet olyan sikeres a jövőben, mint egykoron volt?

– Most egyértelműen az MMA-sok a népszerűbbek, viszont tény, hogy az érdeklődés továbbra is nagy a kick-box iránt. Mindkét szakágnak megvannak a szépségei, de más a stílus és a megítélés. Tudomásul kell venni, hogy az MMA-ban használható földharc nem mindig kedvez a látványosságnak, s az utóbbi időszakban sok olyan csúcsversenyzőjük van, akik ebben a műfajban dominálnak. A megítélésem szerint a K-1-nek ki kell nevelnie a maga sztárjait, amihez az a legjobb út, ha selejtezősorozatokat rendeznek, amin keresztül megismerhetik a sportág legjobbjait a szurkolók. És ezt követően ismét felemelkedhet a sportág! – vélekedett Pap Vilmos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában