Labdarúgás

2 órája

A debreceni pofonok is kellettek ahhoz, hogy stabil NB I.-es futballista legyen

A Kecskemét védője bízik benne, hogy a döcögős kezdés után előrébb lépnek a tabellán. Belényesi Csaba arról is beszélt, hogy milyen érzések kavarognak benne, ha a volt csapata, a DVSC ellen játszik.

Tóth Huba Elemér

Korábban a DVSC és a DEAC felnőtt csapatánál is megfordult Belényesi Csaba, aki végül Kecskeméten vált stabil élvonalbeli labdarúgóvá. A védőt a klubjánál a szurkolók többek között az előző idényben nyújtott teljesítménye alapján az „év KTE-játékosának” választották. Immáron pedig már több mint hetven NB I.-es meccs van a háta mögött, és magáért beszél, hogy sorozatban 50 találkozón lépett pályára – ami a mai profi labdarúgásban nem mindennapi.

Belényesi Csaba, DVSC, Kecskemét
Belényesi Csaba és Bárány Donát sok párharcot vívott már egymással
Forrás: NS-archív

Nem volt sima az út az NB I.-ig

Belényesi Csaba pályafutása szülőfalujában, a magyar-román határnál található Álmosdon indult, majd onnan igazolt a Loki Focisuliba, ahonnan később a Puskás Akadémiához került. Hat évet töltött Felcsúton, majd megfordul Cigándon, Gyulán és Putnokon. Három Kazincbarcikán töltött szezon után 2020. június 17-én a DVSC első csapatának színeiben egy percet játszott a Mol Fehérvár (0–1) elleni bajnokin, azután a DEAC-ot és a Dorogot segítette az NB II.-ben. Kecskeméten azonnal alapember lett, ennek köszönhetően is került a DVTK-hoz. 

Fél szezon után visszatért a lilákhoz, amely gárda először nagy meglepetésre a második, majd tavaly a hatodik lett az NB I.-ben. Belényesi Csaba a Haonnak arról beszélt, miképp gondol vissza a debreceni éveire, továbbá milyen érzés számára, hogy immáron minden futballszerető úgy tekint rá, mint a KTE védelmének az egyik alappillére.

 

20200805_1007_at
Belényesi Csaba korábban a DEAC csapatát is erősítette az NB II.-ben
Forrás: NS-archív

A DVSC-nél szerzett tapasztalatok a hasznára váltak

– Versenyszerűen a Loki Focisuliban kezdtem a pályafutásom, nevelőegyüttesemnek örökké hálás leszek. Mikor Kazincbarcikáról visszatértem Debrecenbe, akkor a csapat sem volt túl sikeres, de az számomra is egy felemás időszak volt. Reméltem, hogy majd több meccsen is szóhoz jutok az NB I.-ben, de ez akkor nem valósult meg. 

Azonban fontos tapasztalatokat szereztem, amik később a hasznomra váltak. Mentálisan sokat erősödtem, levontam a tanulságot, ezáltal még jobban becsülöm a mostani időszakot

– fogalmazott Belényesi Csaba.

20240413_DSC4362_KP
Belényesi Csaba szerint a Nagyerdei Stadionban mindig jó a hangulat
Forrás: NS-archív

Belényesi Csaba szeret visszatérni Debrecenbe

A hátvéd azt is megosztotta, hogy a cívisvárosba olykor visszatér, ilyenkor a családjával és a barátaival sok időt tölt el. – Futballista-karrierem szempontjából Debrecen is egy lépcsőfok volt. Nem volt egy sikersztori, de ettől függetlenül sokat kaptam a DVSC-től. 

Éppen ezért mindig különleges érzés játszani az egykori csapatom ellen, a Nagyerdei Stadion atmoszféráját pedig kimondottan szeretem. Anno korosztályos focistaként labdaszedőként segítettem, ezek az emlékek sokszor eszembe jutnak.

A volt debreceni csapattársaim közül a legjobb barátom Barna Szabolcs, aki sérülés miatt már sajnos már nem aktív, továbbá mindenben számíthatok Halmai Balázsra is – aki a DVSC sajtómunkatársa – mondta.

20230129_1010_at
Belényesi Csaba reméli, hogy a válogatott szünet után már stabilabban fognak teljesíteni
Forrás: NS-archív

Keményen dolgoznak azért, hogy a Kecskemét előrébb lépjen

Belényesi Csaba büszke rá, hogy a Kecskemét egyik alapembere, és immáron sorozatban ötven meccsen lépett pályára. Noha a lilák eddig nem remekelnek idén – a bajnokságban jelenleg sereghajtók –, maximálisan bíznak benne, hogy hamarosan kijönnek a hullámvölgyből.

– Ahogyan teltek-múltak a meccsek, egy idő után természetessé vált, hogy játéklehetőséget kapok, egyre több önbizalmam lett, védő létemre ráadásul nem gyűlt ki az öt sárga lap, a sérülések is elkerültek. Nyilván jó érzés volt elérni ezt az ötven meccses határt. Ami a csapat teljesítményét illeti, az NB I.-be való feljutás utáni első szezon is döcögősen indult, de felvettük a bajnokság ritmusát és hatalmas sikernek számított a második hely. A tavalyi hatodik pozíciónk is nagyon jónak számít, mivel ezt csak magyarokkal értük el, továbbá a legértékesebb futballisták játékjogait még értékesíteni is tudta a klub. 

A Kecskemét ráadásul öt játékost adott a válogatottnak! Nyilván rossz érzés, hogy most utolsó helyen vagyunk, de azon dolgozunk nap mint nap, hogy ebből kilábaljunk.

Apró nüanszok kellenek, reméljük, a válogatott szünet után átbillentjük ezt a mi oldalunkra. Ami korábban stabilan működött, az talán kicsit megingott, de keményen dolgozunk azért, hogy egyenesbe hozzuk a dolgokat – zárta mondandóját Belényesi Csaba. 

A labdarúgó NB I. állása:

  1. Ferencvárosi TC: 7 6 0 1 13–5 +8 18
  2. Puskás Akadémia: 8 6 0 2 13–8 +5 18
  3. Paksi FC: 8 5 1 2 15–12 +3 16
  4. MTK Budapest: 8 5 0 3 13–9 +4 15
  5. Diósgyőri VTK: 9 4 3 2 9–8 +1 15
  6. Újpest FC: 9 4 2 3 14–7 +7 14
  7. Nyíregyháza Spartacus: 9 3 1 5 13–18 –5 10
  8. Fehérvár FC: 9 2 3 4 11–17 –6 9
  9. ETO FC Győr: 8 2 2 4 8–11 –3 8
  10. Debreceni VSC: 8 2 1 5 11–13 –2 7
  11. Zalaegerszegi TE: 8 2 1 5 9–13 –4 7
  12. Kecskeméti TE: 9 1 2 6 6–14 –8 5

 

A Kecskemét legutóbbi bajnoki meccsének ez összefoglalója itt nézhető vissza:

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában