Beszélgetés a Nagytemplomban

2 órája

Paralimpiai bajnokaink számára mozgatórugó volt a sport

Az érdeklődők megismerkedhettek a sportolók élettörténetével, karrierútjával és motivációval. Kiderült, ezek a példaképek miként csináltak hátrányból előnyt.

Molnár Szilárd

A Nagytemplom adott otthont a „Hátrányból előny - talk show magyar paralimpiai csillagokkal” című eseménynek, amelyre a rossz időjárás ellenére is több száz érdeklődőt vonzott péntek este. A mostani beszélgetés résztvevői Konkoly Zsófia háromszoros paralimpiai bajnok úszó, Osváth Richárd, a DEAC paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívója, Molnár Nikoletta paralimpiai hetedik kajakozó , Kerekes Gréta, a DSI Debrecen többszörös országos bajnok, olimpikon gátfutója, illetve Becsky András, a Debreceni Sportcentrum vezetője volt, moderátor szerepét Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke töltötte be. Mielőtt elkezdődött a beszélgetés a Nagytemplomban, az Állatok Világnapja alkalmából terápiás kutyák felvonultak fel felhívva a figyelmet ezeknek az állatoknak a fontosságára. A vendégeket Széles Diána alpolgármester és Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora köszöntötte. Utóbbi szerint a mostani alkalom nagyon jó összhangban van azzal a az üzenettel, mait az egyházközség is hirdet: azokat választotta ki az isten, akik a világ szemében erőtlenek, hogy megszégyenítse az erőseket. Széles Diána elmondta, olyan fiatal sportolók fognak iránymutatást adni, akik eddigi életük során sok nehézségen mentek keresztül. –Nekik kell lenniük a mintának, a példaképeknek. Nagyon fontos, hogy minden tőlünk függ, tegyünk magunkért, és isten is megsegít – fogalmazott.

Hátrányból előny, talkshow, paralimpia, paralimpikon olimpikon, sport, Széles Diána, Oláh István, Konkoly Zsófia, Osváth Richárd, Molnár Nikoletta, Kerekes Gréta, Becsky András, Szabó László, DSI Debrecen, állatok világnapja, beszélgetés a Nagytemplomban
A Hátrányból előny című talkshow résztvevői: balról Szabó László, Osváth Richárd, Konkoly Zsófia, Molnár Nikoletta, Kerekes Gréta és Becsky András
Forrás: Molnár Péter

Hátrányból előny: megtalálták a motivációt a folytatáshoz

A beszélgetés alatt az érdeklődők megismerkedhettek a vendégek élettörténetével, karrierútjával és motivációval, mi a sportolók pályafutását meghatározó sérüléssel foglalkozó részt emeltük ki. Osváth Richárd épnek született, a térdsérülése után sem tett le arról, hogy vívjon. – 9 évesen kezdtem el vívni.

Mindig is az volt az álmom, hogy olimpikon legyek, a sérülésem után sokat bánkódtam és imádkoztam, de makacs ember vagyok, és megvalósítottam az elképzelésem

 – mondta. Konkoly Zsófia jobb karja egy születési rendellenesség miatt nem fejlődött ki teljesen. A testvére úszott, így ő az épekkel kezdett el úszni, és soha nem érzett semmilyen megkülönböztetést, sőt, inkább tiszteletet, elismerést az erőfeszítéseiért. Molnár Nikoletta is épnek született, egy borzalmas vonatbalesetben veszítette el térdtől lefelé mindkét lábát. – Atletizáltam majd a balesetem után volt egy kiesés, de rájöttem, hogy számomra a sport mozgatórugó volt ahhoz, hogy kimozduljak, és Budapestre költözzek – fogalmazott.

Hátrányból előny, talkshow, paralimpia, paralimpikon olimpikon, sport, Széles Diána, Oláh István, Konkoly Zsófia, Osváth Richárd, Molnár Nikoletta, Kerekes Gréta, Becsky András, Szabó László, DSI Debrecen, állatok világnapja, beszélgetés a Nagytemplomban
Széles Diána is köszöntötte a résztvevőket
Forrás: Molnár Péter

Kerekes Gréta a nehézségek ellenére sem adta fel

A meghívott sportolók közül egyedül Kerekes Gréta nem parasportoló, de az ő pályafutását is sok sérülés nehezítette. –

Már óvodásként is néztem az olimpiát, és álmodoztam a játékokról.

Nagyon nehéz volt, sok sérülés hátráltatott, sok bántást is kaptam, de szerencsére végül megvalósítottam

– mondta. Gréta a beszélgetés egy pontján elmagyarázta az elhíresült, a párizsi olimpián a sporttelevíziónak adott helyszíni nyilatkozatát. A DSI Debrecen kiválósága akkor kissé kifakadt, mert úgy érezte, sokan csak az érmeket értékelik, pedig minden az olimpiai kvalifikációban is legalább annyi munka van, mint egy medáliában. – Az a nyilatkozat nem is igazán a szurkolóknak szólt, hanem azoknak az atlétikán belüli személyeknek, akik éveken keresztül próbálták meg kicsinyíteni az eredményeimet. Nekem azért fájt ez különösen, mert a sportágon belülről érkezett, pedig onnan biztatást és megértést várna az ember – vetette fel.

Hátrányból előny, talkshow, paralimpia, paralimpikon olimpikon, sport, Széles Diána, Oláh István, Konkoly Zsófia, Osváth Richárd, Molnár Nikoletta, Kerekes Gréta, Becsky András, Szabó László, DSI Debrecen, állatok világnapja, beszélgetés a Nagytemplomban
A terápiás kutyák is „meghallgatták” a beszélgetést
Forrás:  Molnár Péter

Sok lemondással jár

Becsky Andrástól azt kérdezte Szabó László, egy mai fiatal számára mennyire vonzó a sport?

A debreceni sportvezető elmondta, a DSI Debrecennél folyamatosan hangsúlyozzák, hogy sportolni, egészségesen élni mindenkinek feladat.

– Egy fiatalkori aktív élettel sok mindent meg lehet alapozni a későbbiekre. De aki élsportolóvá válik, az rengeteg feladattal, lemondással jár. Komoly elhivatottság kell ehhez, de én nagyon örülök annak, hogy rendszeresen jönnek olyan fiatalok, akik sportolni szeretnének. Remélem, ez a tendencia továbbra is folytatódni fog – bizakodott Becsky András.
A jó hangulatú beszélgetés végén a nézők is kérdezhettek a magyar sport kiválóságaitól.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában