Magyarország

2008.03.16. 15:11

Őrizetben a magyarverők - pénzbírság a román tüntetést kigúnyoló székely fiataloknak

<p>Két gyanúsítottja van annak a szombat délben Kolozsváron történt incidensnek, amikor egy, a március 15-i ünnepségekre siető magyar fiatalembert ismeretlenek az utcán véresre vertek.</p>

A Kolozs megyei rendőrség közleménye szerint a rendőség a hírszerző szolgálattal együttműködve, egy 17 és egy 18 esztendős fiú személyében azonosította a tetteseket.

A közlemény szerint a két fiatal többször arcon ütötte, majd a földreverve rugdalta az ünnepségre siető kokárdás magyar fiatalt, és elvették tőle a kezében tartott magyar zászlót. Ellenük rablás miatt indítanak kivizsgálást.

Szombaton, Kolozsváron a nacionalista Új Jobboldal szervezett magyarellenes tüntetést Kolozsváron, e szervezet szimpatizánsai verték meg a 17 esztendős kokárdás fiatalt.

A kolozsvári rendőrség ugyanakkor azt is közölte: az Új Jobboldal tüntetésén két fiatalra figyeltek fel, akik obszcén gesztusokkal illették a román megmozdulást. A két, 23 esztendős székelyföldi fiatalemberre emiatt összesen 200 lejes, vagyis megközelítőleg 15 ezer forintos pénzbírágot róttak ki.

Ismét összecsapással végződött az állami ünnep
Budapest - 24 előállítás, öt rendőr, akik megsérültek és esti zavargások - így végződött az 1848-as forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának ünnepe szombaton a fővárosban.

Március 15-e - percről percre
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160. évfordulójának legfontosabb eseményeiről percről percre beszámolunk.

Március 15-i megemlékezések Szlovákiában - magyarországi szónokokkal is
Dél-Szlovákia szerte több száz helyen emlékeznek meg ezekben a napokban az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 160 évvel ezelőtti kezdetéről, a magyar nemzeti ünnepről.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!