Magyarország

2008.06.28. 14:26

Gyurcsány Ferenc: nincs szükség sokkterápiára

<p>Magyarországnak folyamatos változásra és alkalmazkodásra, nyugodt mérsékelt reformpolitikára van szüksége a következő két évben - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kormányfő, az MSZP elnöke az MSZP szombati választmányi ülésén.</p>

A kormányfő hozzátette: nincs szükség sokkterápiára, válságkormányzásra és előrehozott választásra sem. Gyurcsány Ferenc a választmány előtt megismételte a szociális rendszer átalakításával kapcsolatos javaslatokat, amelyek a pénteki dobogókői tanácskozáson fogalmazódtak meg. Vagyis a minimálbér és a segély összegének távolítását, a fiatal munkanélküliek kötelező képzését és az állami támogatási rendszer olyan átalakítását, amely a jelenleginél jobban ösztönözné az önkormányzatokat arra, hogy segély helyett közmunkát adjanak a rászorulóknak.

A kormányfő szerint minden, ami az elmúlt két évben történt, az most hozza meg gyümölcsét, és azok is, akik kételkedtek az intézkedésekben, be fogják látni, hogy azok szükségesek voltak. Gyurcsány Ferenc szerint az egyensúly-teremtés, a kiiagzítás és a reformok eredményeire támaszkodva most újra emelkedő pályára lejhet álítani a gazdaságot. A kormányfő szerint az elmúlt időszaklban bejelentett nagy külföldi beruházások, így a Mercedes-autógyár, és az Európai Unió innovációs központjának magyarországi települése is azt jelzi, hogy van bizalom Magyarország iránt. Ugyancsak a pozitívumok közuött említette azt is, hogy a magyarországi vállakozások túlnyomórésze is fejlesztéseket tervez a következő évben.

Gyurcsány Feremc az MSZP évzáró választmányi ülésén a párbeszéd politikájának fontosságát hangsúlyozta. Szerinte ugyanis ennek sikerét jelzi az is, hogy amíg Európában a legtöbb országban konfliktusokat eredményeztek a növekvő energiaárak. addig Magyarországon sikerült megállapodni a fuvarozókkal.

A kormányfő-pártelnök szerint az idei év trendforduló lehet Magyarország számára. A jelek ugyanis arra utalnak - mondta -, hogy az uniós tendenciákkal ellentétben az itthoni gazdsági növekedés erősödik. A várakozások szerint az uniós átlag felett 2 százalékkal.

A szociális rendszerben tervezett átalakítások mellett a miniszterelnök érintőlegesen beszélt a közteherviselés átalakításáról is, ahol szerinte az adóegyszerűsítésnek és a munkát terhelő járulékok csökkentésének kell érvényesülnie.

Ez utóbbi fontosságáról Simon Gábor, a választmány elnöke is beszélt. Az ülés közben tartott sajtótárléjoztatón a politikus kérdésre válaszolva beszélt arról, hgy a monoki példa - ahol munkához kötik a segélyek kiosztását - és az MSZP által tervezett változtatások között az a különbség, hogy az említett önkormányzatnál a segélyért kell dolgozni az embereknek, addig ők arra kívánnák ösztönözni az emebreket, hogy az állami támogatás helyett a munkavállalás legyen a vonzóbb.

A sajtótájékoztaó végén az újságírók között kisorsoltak egy focilabdát, azzal az üzenettel, hogy inkább ebbe rúgjanak, mint a kormányba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!