Nagyvilág

2008.03.09. 09:34

Előkerült Ned Kelly teste?

<p>Megtalálták Ned Kelly maradványait - állították ausztrál régészek vasárnap. A kutatók egy korábbi börtön helyszínén tömegsírt találtak, és feltételezik, hogy a hősként ünnepelt egykori rabló teste is a jelöletlen koporsók valamelyikében van.<BR /></p>

A kutatók elemzésre és azonosításra egy törvényszéki orvostani intézetbe küldik az oszlásnak indult és összekevert maradványokat. A vezető régész szerint lehetséges, hogy Ned Kelly koponyáját és más testrészeit még a 19. században ellopták. "Még van néhány teszt, amit el kell végezni, de elég világos, hogy megtaláltuk" - tette hozzá Jeremy Smith.

A bankrablót csaknem két évig nem sikerült elkapni, végül 1880-ban akasztották fel három rendőr meggyilkolásáért. Ned Kellyt Ausztráliában nemzeti hősnek tekintik. Utolsó szavai állítólag ezek voltak: "Ilyen az élet."

Életéről számtalan film, könyv és dal készült. Az ausztrál kormány kulturális honlapja is az ország "legnagyobb népi hősei" közt tartja számon. A helyet, ahol végül elfogták, a nemzeti kulturális örökség helyszínévé nyilvánították.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!