Nagyvilág

2008.06.14. 21:48

Élve elégettek egy mozambikit Dél-Afrikában

<p>A feldühödött tömeg élve elégetett egy mozambiki férfit szombaton Dél-Afrikában. Az áldozatot azzal vádolták, hogy korábban felgyújtott egy kunyhót - közölte a rendőrség. Dél-Afrikában május közepe óta tapasztalnak külföldiek ellen irányuló támadásokat.</p>

A 30 éves mozambiki férfit először megkövezték, majd felgyújtották Pretoria közelében. A helyi rendőrkapitány szerint a támadó tömeg 300 fős lehetett. A rendőrség három embert tartóztatott le, gyilkosság és rablás vádjával, az áldozattól mintegy kétezer randot (csaknem 40 ezer forintot) el is vettek ugyanis - tette hozzá Thomas Mufamadi kapitány.

A rendőrség az esetet nem tekinti a külföldiek elleni erőszakhullám részének, mivel közvetlenül a vádaskodás után történt. A mozambiki férfi a támadók szerint pénteken gyújtott fel egy kunyhót.

Dél-Afrikában 62-en vesztették életüket, és több tízezer embernek kellett elhagynia otthonát a május közepén kezdődött idegengyűlölőtámadások miatt. A dél-afrikai kormány a héten bejelentette, hogy a megölt emberek közül 21-en dél-afrikai állampolgárok voltak. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy külföldi származásúak voltak-e. A többi áldozat között volt 11 mozambiki, öt zimbabwei és három szomáliai, 22 halottat pedig csütörtökig még nem sikerült azonosítani.

Az idegengyűlöletet azután vált erőszakossá, hogy sokan azzal kezdték vádolni a szomszédságukban élő bevándorlókat, főként a zimbabweieket, hogy elveszik munkahelyeiket, valamint azzal, hogy ők okolhatóak a terjedő bűnözésért. A becslések szerint több mint 70 ezer bevándorló kényszerült arra, hogy elhagyja dél-afrikai otthonát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!