2018.01.07. 08:15
Luxuscikké válhat a csokoládé 2050-re?
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A klímaváltozás a csokoládépiacra is hatással lesz.
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A klímaváltozás a csokoládépiacra is hatással lesz.
Eltűnhet a csokoládé a boltok polcairól a klímaváltozásnak köszönhetően. Kutatók szerint a kakaóültetvények jelentős része 2050-re kipusztulhat, ez pedig a csokoládépiacra is hatással lesz.
A legtöbb kakaó Nyugat-Afrikában található, ahol az átlaghőmérséklet évről évre növekszik, aminek következtében csökken a termőterület. Tudósok szerint az elkövetkezendő 40 évben csak rosszabbodni fog a helyzet – olvasható a NoSalty portálon.
Génmódosítással
A kakaóültetvények megmentése érdekében fogott össze a legnagyobb édességgyártó cég, a Mars és a Kaliforniai Berkeley Egyetem kutatói. A felsőoktatási intézményben génmódosítással próbálkoznak, hogy a kakaó ellenállóbbá váljon az időjárási viszontagságokkal és klímaváltozással szemben.
Még van idő
Egyelőre még nem futottunk ki az időből, de a kakaó következő generációjára már hatással lesz a hőmérséklet emelkedés. Kutatók szerint a mostani ültetvények 89,5 százaléka nem tudna alkalmazkodni a 2050-ben várható klímához.
Keresik a megoldást
Az éghajlatváltozás természetesen nem csak a csokoládéfogyasztásra lesz hatással, hanem más élelmiszerek előállítására is, a tudósok pedig ezen kihívásokra próbálnak valamiféle megoldást találni, remélhetőleg sikerrel.
HBN
[related-post post_id="3609959"]
[related-post post_id="3132114"]