Nagyvilág

2018.09.11. 13:36

24 sokkoló és megindító fotó a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásról

Már 17 év telt el azóta, hogy egy terrortámadás érte a World Trade Center ikertornyait New Yorkban, valamint a Pentagont. Azon a napon négy repülőgépet térítettek el a terroristák, ebből kettő a Világkereskedelmi Központba, egy a Pentagonba, míg az utolsó Pennsylvániában a földbe csapódott, miután az utasok felülkerekedtek a gépeltérítőkön.

Már 17 év telt el azóta, hogy egy terrortámadás érte a World Trade Center ikertornyait New Yorkban, valamint a Pentagont. Azon a napon négy repülőgépet térítettek el a terroristák, ebből kettő a Világkereskedelmi Központba, egy a Pentagonba, míg az utolsó Pennsylvániában a földbe csapódott, miután az utasok felülkerekedtek a gépeltérítőkön.

A támadások miatt közvetlenül és közvetve mintegy háromezer ember vesztette életét New Yorkban, Virginiában és Pennsylvániában, köztük a 19 gépeltérítő is.

A Business Insider 24 képet gyűjtött össze a 9/11 néven elhíresült tragédiáról, amelyet az amerikaiak soha nem fognak elfelejteni. Matthew DeBord, a cikk szerzője a fotóhoz mellékelt néhány tényt, illetve emlékeit is megosztotta.

A Világkereskedelmi Központ ikertornyai már megszokott látvány volt New Yorkban. Évtizedekig, ha az ember felnézett, ott voltak, és megnyugtató látványt nyújtottak. "Több alkalommal meglátogattam a tornyokat, és még többször megcsodáltam őket."

"Szeptember 11-én reggel éppen Brooklyn voltam, mikor felnéztem, és láttam, hogy az egyik torony lángokban áll. Néhány perccel később a második repülő belecsapódott a másik toronyba."

George W. Bush elnök éppen egy iskolai eseményen volt, mikor értesítették a támadásról. Az arckifejezése mindent elárul, a kormány emberei nem tudták mennyire volt komoly a fenyegetés.

A becsapódások ereje pusztító volt, a gépek áttörték a tornyok acélszerkezetét, majd kigyulladtak, ami miatt később az épületek romba dőltek. Az eset után a Államok légterében tartózkodó polgári gépeknek le kellett szállniuk, csak harci repülők emelkedhettek a magasba.

Több ezer ember rekedt az épületek felsőbb emeletein. Sokan már akkor meghaltak, mikor a repülőgépek becsapódtak, ám a tűz és az épületek leomlása még több áldozatot követelt. Néhányan az ablakon ugrottak ki, hogy elmeneküljenek a tűz és a füst előtt. A toronyban összesen 2 ezer 606 ember vesztette életét.

Az ég tiszta volt, a szél viszont sűrű füstöt szállított a város és az öböl felől. Később Martin Amis brit író a látványt úgy írta le, mintha egy 10 megatonnás bombatámadás érte volna Manhattant.

A tornyok szerkezete úgy megsérült, hogy az összeomlás elkerülhetetlen volt. Ezzel szemben senki nem számított rá. A Világkereskedelmi Központ körüli utcákban az emberek teljesen megrémültek, mikor az épületek egymás után ledőltek, az utcákat pedig ellepte a törmelék és a por.

A tűz órákig égett, majd napokig izzott a parázs az acélszerkezet és a törmelékek között. A 14. utcát lezárták a forgalom elől, hogy megkönnyítsék a mentési munkálatokat.

A tornyok körüli terület szinte teljesen megsemmisült, a levegő tele volt füsttel és porral. Számtalan autó, teherautó és mentőjármű vált használhatatlanná.

Az ikertornyok elegáns homlokzatából nem sok maradt. Az épületet Minoru Yamasaki tervezte.

A két 110 emeletes toronyból csak a füstölgő acélszerkezet maradt. A szakemberek hónapokat töltöttek azzal, hogy az épület szerkezetét szétszedjék, hogy azokat el tudják szállítani.

A helyi tűzoltók azonnal a helyszínre siettek, és hatalmas veszteségeket szenvedtek, miközben próbálták kimenteni az embereket az égő tornyokból.

Fotó: Mario Tama / Getty Images

Volt, aki sírva is fakadt.

A következő napokban a közeli városokból és államokból is érkeztek emberek, akik segítették a mentést.

Az emberek sorra tették ki az eltűnt barátaiknak és családtagjainak a képét, miközben kétségbeesve reménykedtek abban, hogy előkerülnek élve.

"A városban olyan összefogás volt, amilyet addig még nem tapasztaltam. Felsorakoztunk az utcákon, és üdvözöltük a mentésben részt vevő embereket munka közben, ahogyan fel és alá jártak a Ground Zero néven ismert helyen."

"Egyre nőtt bennünk a bosszúság, nem sokkal később az emberek már megtámadták volna Afganisztánt."

A támadások nem csak New Yorkot érték, mivel a Pentagonba is becsapódott egy repülő. 125 ember vesztette életét.

Fotó: Greg Whitesell / Getty Images

A Pentagonnál szintén szörnyű volt a látvány, de az épület nem dőlt romba.

A Ground Zero-nál felépítettek egy új tornyot, ahol emléket is állítottak a elhunytaknak. "Ez azonban nem elég nekem ahhoz, hogy elfelejtsem azt a szörnyű napot, a sok ártatlan életet, és azt, ahogy Amerika megváltozott.

Az épület kinézete felemelő, jelenleg itt van a híres Oculus.

Innen újra láthatod, hogy milyen hatalmas a város a magasból.

Az éves "Tribute in Lights" elnevezésű megemlékezés továbbra is emlékezteti az embereket az épületekre, amelyek valamikor Manhattanben álltak, és az emberekre, akik életüket vesztették szeptember 11-én.


[related-post post_id="3975416"]

[related-post post_id="3052313"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!