Nagyvilág

2015.12.13. 11:51

Törökország, a kultúrák olvasztótégelye

Isztambul - Repülő szőnyegek, varázslók, szultánok, a gyönyörű hastáncosokkal tarkított világban utazhattunk.

Isztambul - Repülő szőnyegek, varázslók, szultánok, a gyönyörű hastáncosokkal tarkított világban utazhattunk.

Törökország a legjobb úti cél azoknak a mindenre elszánt utazóknak, akik valami igazán különleges, mesés, a hétköznapitól minden téren eltérő utazásra vágynak.

Összekötő kapocs

Amikor Budapesten felszálltunk a buszunkra már tudtuk, nem nagy áldozat a hosszú utazás, ha arra gondolunk, hogy szereplői lehetünk – ha csak rövid időre is – egy mesének, melyhez minden kellék adott: repülő szőnyegek, varázslók, szultánok, a gyönyörű hastáncosokkal tarkított világban. Isztambul a világ egyik legidősebb városa. Vonzerejét elhelyezkedésének köszönheti: a Boszporusz-szoros két kontinenst választ el egymástól. Isztambul összekötő kapocs Európa és Ázsia között. A Fekete-tenger és az Égei-tenger találkozási pontjánál keveredik egymással a keleti és a nyugati világ. Törökország legnagyobb települése a kultúrák olvasztótégelye.

A nyüzsgő bazárok mellett európai üzletek sorakoznak a kebabárusok és a török kávézok szomszédságában. A világ egyetlen városa, mely a muszlim és a keresztény birodalom központja is volt. Konstantinápoly a Bizánci Birodalom részeként több mint ezer éven keresztül a kereszténység egyik legjelentősebb városa volt. Majd Isztambul néven a török szultánok székhelye lett, az ötszáz éve fennálló Oszmán Birodalom központja.

Törökország fővárosa ugyan Ankara, ám az ország legnagyobb települése Isztambul, amely forgalmas kereskedelmi kikötő és üzleti központ.

Hürrem nyomában

A Topkapi Palota hajdanán a szultánoknak és azok legféltettebb gyöngyszemeinek adott otthont. Megcsodálhattuk a Szultáni család, illetve a háremhölgyek gazdagon díszített palotáját, valamint a kincstár értékeit. Még mielőtt „kimerítettük” volna fotógépünk memóriakártyáját, felkerestük az Ayasofia templomát, és a Kék Mecsetet, ahol tökéletes hangulatba ejt minket a kék szín árnyalataiban feltáruló hatalmas belső tér. A téret lehetetlen az objektívvel befogni, érdemesebb tehát csak egy oszlopnak nekidőlni és csendesen megélni a pillanatot. A kék mecset ingyen látogatható, érdemes a mezítlábra zoknit húzni, miután levettük cipőnket. Meglátogattuk a Valide által építtetett dzsámit is, majd „felkapaszkodtunk” a dombtetőre, ahol a Szultán dzsámi külön kápolnájában van eltemetve a nagy Szulejmán Szultán, Hürrem és családtagjaik.

Ha meguntuk a sok mecset és dzsámi látványát, akkor látogassuk meg a környező kis utcák bazársorait, ezek ugyanis nem olyan drágák, mint a nagybazár.

Kerengő dervisek

Tovább színesítve kulturális élményeink palettáját, a kerengő dervisek és a tarka portékáikat kínáló szőnyegárusok városába, Konyába utaztunk. Ez a bájos település nyújtott estére otthont számunkra, ahol volt időnk elmerülni a belváros esti életében. Mielőtt magunkhoz térhettünk volna a varázslatból, egy igazi hangulatos török fürdő gőzfelhőjébe burkolózva lazíthattunk és készülhettünk fel egy török estre, ahol a néptánc és hastánc bemutató mellett, igazi kerengő dervisek is elkápráztattak bennünket. Némán a sötétben néztük, ahogy a szerzetesek forognak a szívük körül, teljes révületben, hogy így érjék el Allahot.

Bölcs filozófusok

Hatodik napon újra a régmúlt csodái vártak ránk. Amikor először sétáltam végig Ephesos több ezer éves kövekkel kirakott fő utcáján, és megérintettem a ma is lenyűgöző Celsus könyvtár homlokzatának egyik hűs oszlopát, hirtelen bölcs filozófusokat pillantottam meg magam körül, és egy virágzó, gazdag kultúrájú nyüzsgő várost. Másnap reggel korán útra keltük, s bejártuk Tróját és Pergamon városát, hogy az itt látottakkal mélyítsük történelmi ismereteinket.

HBN–Becsi Etelka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!