Nemzeti konzultáció

3 órája

Európában egyedülálló demokratikus párbeszédet vezetett be a kormány 2010 óta

A balliberális ellenzék valamint sajtóorgánumaik folyamatosan, minden erejüket bevetve igyekeznek szabotálni a véleménynyilvánításnak ezt a formáját.

MW

Nemzeti konzultáció - Lakossági fórum Dunakeszin

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

Eddig 13 alkalommal kérte ki 2010 óta a kormány a magyarok véleményét nemzeti konzultációk formájában, így az alkotmányozásban, a járvánnyal kapcsolatos kérdésekben, a brüsszeli érdekképviseletben, a nemzeti szuverenitás kérdéseiben, vagy a Soros-hálózat beavatkozását elhárító lépéseknél - írta a Magyar Nemzet. 

2011-ben két konzultáció is zajlott, az alaptörvényről és szociális ügyekben, 2012-ben pedig egy konzultációra került sor, gazdasági témákban. Ezeket követte 2015-ben a bevándorlás és a terrorizmus kérdésében folytatott nemzeti konzultáció, melynek során a választópolgárok első alkalommal interneten is válaszolhattak a kérdésekre.

Egy kizárólag interneten kitölthető konzultáció zajlott 2016-ban a magyar internet jövőjéről. 

2017-ben szintén két konzultációra került sor, az egyik a tagállami és uniós jogkörökkel kapcsolatos vitákról, a másik a bevándorlással kapcsolatos nemzetközi tervekről szólt.

 2018 novemberében pedig a családok védelméről szóló nemzeti konzultáció zajlott.

 2020-ban és 2021-ben három (A koronavírusról és a gazdaság újraindításáról, Konzultáció az újraindításról, A járvány utáni életről) konzultációra is sor került, ezek közül az egyiket csak online lehetett kitölteni.

Két éve az uniós kormányok közül a magyar kormány kérdezte meg először az állampolgárokat a brüsszeli szankciókról, amelyek a háborút nem állították meg, Európának viszont rendkívüli gazdasági nehézségeket okoztak. 

A legutóbbi konzultáció 2023 végén indult, témája pedig hazánk szuverenitásának védelme volt.

Bár a kormány célja egyértelműen a demokrácia eszközeinek bővítése volt a kezdeményezéssel, a balliberális ellenzék és a balliberális sajtóorgánumok azonban folyamatosan, minden erejüket bevetve igyekeznek szabotálni a véleménynyilvánításnak ezt a formáját.

A teljes cikket ITT OLVASHATJA el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában