Közel-keleti konfliktus

12 órája

Franciaország bekérette Izrael párizsi nagykövetét

Az izraeli–palesztin háború 369. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Az UNIFIL páncélozott járművei láthatók a dél-libanoni Marjayoun körüli járőrözés közben

Forrás: AFP

Fotó: -

Franciaország bekérette Izrael párizsi nagykövetét

A francia külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy bekérette Izrael párizsi nagykövetét, miután az izraeli hadsereg újabb támadást intézett az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) dél-libanoni székhelye ellen, amelynek Párizs az egyik fő pénzügyi támogatója.

Franciaország elítéli az UNIFIL elleni szándékos izraeli lövések folytatását

– áll a francia külügyminisztérium közleményében.

Ezek a támadások a nemzetközi jog súlyos megsértését jelentik, és azonnal be kell szüntetni őket

– írta a tárca a X közösségi oldalon közzétett közleményében. 

„Az izraeli hatóságoknak magyarázatot kell adniuk: Franciaország ezért a mai napon bekéreti Izrael franciaországi nagykövetét a külügyminisztériumba”

– tudatták.

A szóban forgó incidenst még vizsgálják, ugyanakkor Izrael nem szándékosan vette célba az UNIFIL-erőket

– közölte az izraeli nagykövet a francia külügyminisztériummal az izraeli képviselet által az AFP hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozat szerint.

Valójában a Hezbollah az, amely az UNIFIL létesítményei közelében állomásozik, hogy ilyen incidenseket idézzen elő

– közölte a nagykövetség, kiemelve, hogy „Izrael arra kérte az UNIFIL-erőket, hogy az ilyen incidensek elkerülése érdekében ürítsék ki a határhoz közeli területeket”. 

Ha az UNIFIL-erők 2006 óta megfelelően teljesítették volna feladatukat, Izrael nem jutott volna el odáig, hogy be kelljen hatolnia Libanonba, hogy visszaszorítsa a Hezbollah erőit, amelyeknek az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata értelmében nem szabadna sehol sem tartózkodniuk a Litáni folyótól délre Dél-Libanonban

– tette hozzá a nagykövetség. Korábban az izraeli hadsereg közölte, hogy az UNIFIL egyik állása közelében észlelt "fenyegetés" irányába lőtt.

Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök pénteken elítélte an UNIFIL elleni újabb támadást, amelyben két sri-lankai békefenntartó megsebesült, továbbá elmondta, hogy tárgyalásokat folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítésekről.

Ez volt az UNIFIL megfigyelőállásai ellen intézett második izraeli támadás a héten. A békefenntartók csütörtökön arról számoltak be, hogy egy izraeli tank eltalálta a misszió egyik megfigyelőállását Nakúra határvárosban, és két indonéz kéksapkást megsebesített. Az UNIFIL-nek 10 ezer katonája állomásozik Dél-Libanonban.

A spanyol kormányfő az Izraelnek történő fegyvereladások sürgős leállítására szólított fel

Az Izraelbe irányuló fegyverexport sürgős leállítására szólította fel a nemzetközi közösséget a spanyol miniszterelnök pénteken, Vatikánvárosban tartott sajtótájékoztatóján Ferenc pápánál tett hivatalos látogatását követően.

Sürgetőnek tartom a közel-keleti történések fényében, hogy a nemzetközi közösség állítsa le az izraeli kormánynak szánt fegyverek eladását

– fogalmazott Pedro Sánchez, határozottan elítélve a nemzetközi humanitárius jog bármilyen megsértését „legyen az Gázában, Ciszjordániában, Ukrajnában vagy legújabban Libanonban”.

Mint mondta, a katolikus egyház vezetőjével folytatott megbeszélésének egyik legfőbb témája a közel-keleti konfliktus és a béke megteremtésének lehetősége volt.

Spain's Prime Minister Pedro Sanchez leaves after meeting Pope Francis
A spanyol miniszterelnök Vatikánvrosban, a pápával va találkozása után
Fotó: Isabella Bonotto / Forrás: Anadolu via AFP

A spanyol miniszterelnök kijelentette: országa nem exportál fegyvert vagy katonai eszközt Izraelbe a Hamász 2023. október 7-i támadása óta. 

Spanyolország álláspontja kezdettől fogva határozott, hogy nem járul hozzá semmilyen módon a háború kiterjedéséhez a Közel-Keleten

– tette hozzá.

A spanyol miniszterelnök elítélendőnek nevezte, hogy izraeli katonák egy nappal korábban több ENSZ-állást is lőttek Dél-Libanonban, valamint felhívta a figyelmet az erőszak beszüntetésének és a konfliktus békés, diplomáciai rendezésének sürgősségére is.

WHO: Izrael akadályozza a súlyos betegek evakuálását a Gázai övezetből

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azzal vádolta meg Izraelt, hogy szándékosan akadályozza a súlyos betegek evakuálására küldött mentőautók kijutását a Gázai övezet veszélyes részeiről.

Rik Peeperkorn, a WHO regionális képviselője elmondta pénteken, hogy a WHO és helyi partnerei – többek között a palesztin Vörös Félhold mentőszervezet – három alkalommal is megpróbáltak mentőkonvojokat eljuttatni a Gázai övezet északi részén található három kórházba.

Nagyon aggódunk a betegek biztonsága miatt

– hangsúlyozta Peeperkorn. Elmondása szerint a mentőkonvojokat több órán keresztül feltartóztatták az ellenőrzőpontokon, és anélkül kellett visszafordulniuk, hogy bármit elértek volna.

Rik Peeperkorn, a WHO regionális képviselője
Fotó: FABRICE COFFRINI / Forrás:  AFP

Az evakuálási parancs különösen a fogyatékkal élő emberek családjai számára jelentett nehézségeket - mutatott rá Elizabeth Throssell, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (OHCHR) szóvivője, aki elítélte a helyi lakosok menedékéül szolgáló kórházak és az iskolaépületek elleni ismételt támadásokat.

Az izraeli hadsereg állítása szerint ezek az épületek a Hamász palesztin terrorszervezet által működtetett parancsnoki központok.

A WHO szeptember közepén bejelentette, hogy „eddigi legnagyobb kimenekítési művelete” során 97 beteget, köztük több tucat gyereket szállított át a Gázai övezetből az Egyesült Arab Emirátusokba. Az evakuáltak között rákbetegek, vér- és vesebetegségben szenvedők, továbbá traumás esetek is voltak.

A Gázai övezetnek egészségügyi folyosókra van szüksége. Számunkra hatékonyabban szervezett folyosók szükségesek, és egy fenntartható rendszer

– mutatott rá Peeperkorn a szeptemberi művelet után, hozzátéve, hogy több mint tízezer Gázai övezetben élő ember vár evakuálásra.

Újabb izraeli támadás érte az ENSZ misszióját Libanonban

Újabb izraeli támadás érte az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) dél-libanoni székhelyét pénteken, a művelet során ismét két békefenntartó megsebesült – közölte az ENSZ.

Israeli attacks on Beirut continue
Egy fiatal fárfi ül a romokon egy izraeli légicsapás helyszínén Bejrútban 2024. október 11-én
Fotó: Murat Sengul / Forrás: Anadolu via AFP

Ez az UNIFIL megfigyelőállásai ellen intézett második izraeli támadás a héten.

Nadzsib Mikáti libanoni miniszterelnök elítélte an UNIFIL elleni újabb támadást, továbbá elmondta, hogy tárgyalásokat folytatott Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel a tűzszünet elérésére irányuló erőfeszítésekről.

Az UNIFIL csütörtökön arról számolt be, hogy egy izraeli tank eltalálta a misszió egyik megfigyelőállását Nakúra határvárosban, és két békefenntartót megsebesített. A sebesültek állapota közlésük szerint nem súlyos, de kórházi ápolásra szorulnak.

Ez tűrhetetlen, és nem ismétlődhet meg

– hangsúlyozta a főtitkár még a második támadás előtt egy laoszi sajtótájékoztatón.

Guterres leszögezte, hogy Izrael a támadással megsértette a nemzetközi humanitárius jogot. 

Elmondása szerint Libanonban óriási tragédia történik, ezért arra sürgette a nemzetközi közösséget, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt a totális háború elkerülése érdekében.

Az UNIFIL mintegy tízezer békefenntartót állomásoztat Dél-Libanonban.

António Guterres ENSZ-főtitkárt Izrael október 2-án nyilvánította nemkívánatos személlyé arra hivatkozva, hogy nem ítélte el „egyértelműen” Irán előző napi Izrael elleni rakétatámadását. A portugál politikus egyelőre nem léphet be a zsidó államba.

Moszkvát felháborítják az izraeli hadsereg akciói

Oroszország felháborítónak tartja, hogy izraeli lövések érték az ENSZ dél-libanoni békefenntartó erőinek (UNIFIL) létesítményeit, és követeli, hogy Izrael tartózkodjon az ilyen ellenséges akcióktól – írta pénteki közleményében az orosz külügyminisztérium.

A dokumentum szerint Moszkvát felháborítják az izraeli hadsereg akciói. Az orosz fél követeli, hogy tartózkodjanak minden ellenséges akciótól az UNIFIL békefenntartói ellen, akik az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása alapján végzik küldetésüket Libanonban, egyben Oroszország kifejezte támogatását, és mielőbbi gyógyulást kívánt a sebesülteknek.

Október 10-én két ENSZ-katona megsebesült, miután egy izraeli harckocsi tüzet nyitott az UNIFIL egyik megfigyelőállására Nakúra határvárosban, a libanoni hadsereg egyik állásának közelében.

Ezenkívül az izraeli hadsereg lőtte egy bunker bejáratát Al-Ljabbun körzetben, ahol a békefenntartók menedéket találtak. Az őrjáratokat szállító járművek megrongálódtak, az elektromos és kommunikációs rendszerek pedig működésképtelenné váltak.

Füst száll fel egy gyárból a libanoni  Baalbeck városban levő gyárból egy izraeli támadást követően
Forrás:  AFP

Az UNIFIL erőinek sajtóosztálya közleményben tudatta, hogy „a békefenntartók elleni bármilyen szándékos támadás a nemzetközi humanitárius jog és az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1701. számú határozata súlyos megsértését jelenti”.

Irán kész megvédeni szuverenitását

Irán arra figyelmeztetett, „teljes mértékben készen áll megvédeni függetlenségét”, ha Izrael megtámadja.

Amir Szaíd Iravani, Irán ENSZ-nagykövete helyi idő szerint csütörtökön a Biztonsági Tanács (BT) ülésén kijelentette: országa „teljes mértékben készen áll arra, hogy megvédje szuverenitását és területi integritását minden olyan agresszióval szemben, amely létfontosságú érdekeit és biztonságát célozza”.

Elmondása szerint Teherán nem törekszik sem háborúra, sem eszkalációra, de a nemzetközi joggal összhangban élni fog az önvédelemhez való jogával, és tájékoztatni fogja a Biztonsági Tanácsot „legitim válaszáról”.

Október 1-jén Irán mintegy kétszáz rakétát indított Izrael ellen, a támadás válasz volt arra, hogy Teheránban meggyilkolták a palesztin Hamász iszlamista szervezet vezetőjét, amely tettet Izraelnek tulajdonítottak, valamint a libanoni síita szervezet, a Hezbollah vezetőjét és az iráni Forradalmi Gárda egyik tábornokát egy Bejrút melletti izraeli csapásban.

Izrael azóta válaszcsapást ígér, és Joáv Galant izraeli védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy a támadás „halálos, pontos és meglepő” lesz.

Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak adott csütörtöki interjúban hangoztatta: Irán nem akar háborút, de nem fél tőle, és készen áll minden eshetőségre.

Az IDF megölte az Iszlám Dzsihád egyik ciszjordániai parancsnokát

Pénteken, jóm-kipúr, a zsidó vallás legszentebb ünnepnapjának előestéjén is rakétákkal és drónokkal támadták Izraelt. 

Az IDF három fronton harcol: a Gázai övezetben, Libanonban és Ciszjordániában, ahol megölték az Iszlám Dzsihád egyik parancsnokát.

Többen megsebesültek, s egy thaiföldi vendégmunkás életét vesztette a libanoni határnál Jiron kibucban, amikor a Hezbollah Libanonból páncéltörő rakétákat lőtt a szomszédos izraeli településre péntek reggel.

A légvédelmi szirénák néhány órával a kora este beköszöntő legszentebb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr előtt is megszólaltak Izraelben. Északon Akkó és környékén, a Haifai-öböl vidékén menekültek az óvóhelyekre, délen pedig a Gázai övezettől északra fekvő Askelonban, ahol az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint egy támadó drón veszélyeztette a civileket.

Haifa környékére mintegy húsz rakétát indítottak Libanonból, melyeket a Vaskupola légvédelmi rendszer elfogott. Egy rakétaszilánk kisebb károkat okozott a Haifa melletti Kirjat Bialik iparnegyedében.

Az IDF jelentése szerint csütörtökön légicsapásban megölték az Iszlám Dzsihád terrorszervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában, a Túl-Karm melletti Núr Sámsz nevű menekülttáborban.

Muhammad Abdullahot azután választották az ottani egységek vezetőjévé, hogy elődjét, Muhammad Dzsabert augusztus végén egy fegyveres összecsapásban megölték az izraeli erők.

Az IDF szóvivője azt közölte, hogy Abdullah felelt az Iszlám Dzsihád szervezéséért, több támadásért, melyek során robbanóanyagot is bevetett izraeli csapatok ellen. Az IDF katonái félautomata karabélyokat, töltényeket és katonai mellényeket találtak a helyszínen.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában