konfliktus

2020.06.22. 15:27

Az afgán biztonsági erők 291 tagjával végeztek múlt héten a tálib lázadók

Az afgán biztonsági erők 291 tagjával végeztek előző héten a tálib lázadók, ami rekordnak számít az országban immár 19 éve tartó fegyveres konfliktusban – közölte a kabuli kormány hétfőn.

„Az előző hét volt a leghalálosabb az utóbbi 19 évben. A tálibok 422 támadást hajtottak végre 32 tartományban, s ezekben a biztonsági erők 291 tagja meghalt, 550 másik pedig megsebesült” – írta az afgán nemzetbiztonsági tanács szóvivője a Twitteren.

„A táliboknak az erőszak mérséklésére vonatkozó vállalásai üresek, cselekedeteik nem összeegyeztethetőek a békéről szóló retorikájukkal” – mutatott rá.

Az iszlamista lázadók képviselője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva mindazonáltal elutasította a kormány által közölt adatokat, ezeknek célja szerinte a békefolyamat aláásása.

Az újabb erőszakhullám veszélybe sodorja a béketárgyalások beindítását a kabuli vezetés és a szélsőségesek között. Az egyeztetések a konfliktus szereplői közötti fogolycserét követően indulnának meg.

Az afgán kormány már 3000 tálib fegyvereset engedett el a lázadók és az Egyesült Államok közötti februári dohai megállapodásnak megfelelően, a tálibok pedig 500-at. Ebben a megállapodásban az amerikai erők vezette NATO-csapatok kivonásának menetrendje is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában