amazóniai erdőtüzek

2019.08.30. 12:44

Egymillió dolláros segélyt kap megfékezésre Bolívia

A bolíviai kormány legutóbbi jelentése szerint több mint 700 ezer hektár erdő és legelő égett le az országot sújtó tüzekben Santa Cruz megyében.

Bolívia egymillió dolláros (295 millió forint) segélyt kap az amazóniai erdőtüzek megfékezésére a Bolivári Szövetség a Mi Amerikánk Embereiért (ALBA) kormányközi szervezettől – közölte szerdán Evo Morales bolíviai elnök Twitter-oldalán.

„Szeretném bejelenteni, hogy ezen a reggelen az ALBA tagországok egymillió dolláros támogatást hagytak jóvá a bolíviai erdőtüzek elleni küzdelemhez” – írta szerdai üzenetében Morales. Hozzátette, hogy aznap Peru két helikoptert küldött tűzoltási feladatokra.

Az ALBA 2004-ben jött létre a latin-amerikai és karibi országok közötti kereskedelmi-gazdasági együttműködési mechanizmusként, Hugo Chávez volt venezuelai elnök és Fidel Castro egykori kubai vezető kezdeményezésére. A szervezetnek jelenleg tíz tagállama van: Venezuela, Kuba, Bolívia, Nicaragua, Dominikai Közösség, Antigua és Barbuda, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Saint Lucia, Grenada, valamint Saint Kitts és Nevis.

Korábban az ENSZ, az Amerikaközi Fejlesztési Bank és az Andoki Fejlesztési Együttműködés nyújtott 650 ezer dolláros segélyt a latin-amerikai országnak a tűzoltási feladatokra.

Emmanuel Macron francia elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján hétfőn jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában