minden ellen

2020.06.14. 22:40

Franciaországban még a rendőrök is tüntetnek

A hétvégén már nem csak a rendőri erőszak és a fekete bőrűeket érintő rasszizmus miatt tüntetnek az emberek Franciaországban. Voltak, akik a fehérek elleni rasszizmusra hívták fel a figyelmet, és maguk a rendőrök is saját tüntetést szerveztek, hogy megakadályozzák az anarchia elszabadulását.

Forrás: V4NA

A Black Lives Matter indította, rasszizmus és rendőri erőszak elleni tüntetések begyűrűztek Európába és Franciaországban egyre nagyobb méreteket öltenek – írja a V4NA hírügynökség. A franciáknál a hétvégén az Adama Bizottság felhívására 15-20 ezren mentek ki az utcára tüntetni a rendőri erőszak ellen. A megmozdulások azonban nem voltak békések, rátámadtak a rendőrökre és nem maradt el a fosztogatás sem.

Manifestation contre le racisme: des tensions en cours á Marseille pic.twitter.com/2UQlctZ7sC

A franciáknál viszont többoldalú a káosz, ugyanis már nem csak a rendőrök ellen tüntetnek, hanem lassan már mindenki tüntet mindenféle ügy miatt. Az Identitás Generáció tagjai például éppen a Traoré-tüntetéssel egy időben kifeszítettek egy transzparenst Párizsban a Place de la République egyik épületének tetejére, amivel a fehérek elleni rasszizmusra hívták fel a figyelmet.

Anti-racism protesters in Paris today shout „Dirty Jews!” pic.twitter.com/APQCep0da0

Mindeközben a rendőrök is tiltakoznak Franciaországban, ők a belügyminiszter, Christophe Castaner ellen. A hatóság emberei több városban is a földre dobták a bilincseiket és a himnuszt énekelték tiltakozásuk jeléül. A tüntetés oka, hogy a belügyminiszter megszüntetné a letartóztatás során eddig alkalmazott fojtófogást – erről Castaner pénteken egyeztetett a rendőr-szakszervezetek képviselőivel.

🔴Nouvelle action en cours des policiers sur la Place de l’Étoile (Arc de Triomphe). Ils ne décolèrent toujours pas contre " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Castaner et multiplient les actions symboliques fortes depuis plusieurs jours.#PoliciersenColere #policiers #police #Paris #police #ChampsElysees pic.twitter.com/WnRV6Wm8ep

Hogy mivel lehet helyettesíteni a fojtófogást, arról egy munkacsoport fog határozni szeptember 1-ig. Négy rendőrszakszervezet azonban már Emmanuel Macron francia elnökhöz fordult levélben és találkozót kértek tőle, mert javaslatokat akarnak tenni más megoldásokra.

A helyzet egyébként azért is érdekes jelenleg Franciaországban, mert Macron a tüntetők mellett állt ki most, és fel akar lépni a rendőri erőszak ellen – úgy, hogy közben tavaly még könnygázzal és gumilövedékkel küldte a rendőröket a sárgamellényes tüntetőkre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában