2021.11.13. 09:00
Mitől olyan finom a sült szalonna?
Ki ne szeretné a sült húsokat? Mennyei íz, isteni illat, ropogós falatok. Ugyanez igaz a sült szalonnákra is, melyek a magyar konyha különleges ételei: pörc, tepertő, sült császár. Mitől olyan finomak?
A szalonnákról röviden: mit kell róluk tudni?
A szalonna a sertés zsírszövete, melyet az állat feldolgozásakor lefejtenek róla. Kisütve finom zsírt kapunk belőle, de a szalonna fogyasztható abálva, főve vagy füstölve is.
Többféle létezik belőlük, attól függően, a sertés mely testrészéből nyerjük. Vannak húsosabbak is köztük, ilyen például a kolozsvári vagy a császárszalonna.
Leginkább hidegen, kenyérrel falatozva fogyasztjuk a szalonnákat, de főzéshez-sütéshez is kiváló alapanyagok, ételízesítők lehetnek. A magyar konyha elmaradhatatlan kellékei, szinte nincs is magyar étel nélkülük. Gondoljunk csak a lecsóra vagy a lebbencslevesre, mely kenyérszalonnával az igazi!
Manapság nem számítanak divatos ételnek, a reformkonyhában nincs helyük magas zsírtartalmuk miatt, de ettől még nagyon finomak és sokan kedvelik őket.
Melyik a legnépszerűbb szalonna?
Az egyik legismertebb minden bizonnyal a császárszalonna, mely a sertés oldalából készül. A külföldi bacon teljesen megegyezik vele, csak itthon másképp hívjuk. Talán az amerikai reggelikből ismert ham and eggs miatt vált olyan népszerűvé: mi, magyarok is szívesen fogyasztjuk ilyen változatban.
A császárszalonnát először sós vízben főzik meg, majd speciális módon füstölik. Így kerül a boltok polcaira, ahol megvásárolhatjuk, s készíthetünk belőle szendvicset, de akár húst is göngyölíthetünk belé.
A főzésen-füstölésen kívül van azonban másféle elkészítési módja is: sütni is lehet. A sült császárszalonna az egyik legfinomabb csemege: tepsiben, bő zsírban, hagymával együtt kisütve valóban császári étel!
A sült szalonnák titka: most kiderül, miért olyan finomak
A szalonnasütés során olyan anyagok reagálnak egymással, melyek ténylegesen elkábítanak minket, az illat hatására azonnal megéhezünk. Ezért tűnnek olyan finomnak a sült szalonnák, az ok tehát a Maillard-reakcióként ismert jelenség, melynek során barna kéreg keletkezik a sülő terméken. Aki csak teheti, ezért sütöget otthon, esetünkben szalonnát: így készül a pörc is.
Ha nincs lehetőségünk a konyhában elkészíteni a sült szalonnát, meg is vehetjük készen, de akár házhoz is rendelhetjük. Ráadásul a KolbászPosta.hu webáruházban olyan különlegességekre is bukkanhatunk, mint a Kométa kemencés sült császárszalonna vagy a Rosetta Porchetta. A húst a kíméletes pácolás, a kemencében sütés és a bükkfán való füstölés teszi porhanyóssá, aromában gazdaggá.
Havonta váltakozó akció keretében akár nagyker áron is hozzájuthatunk e speciális termékekhez, melyek nem kaphatók akárhol!
A sült szalonna azonnal ehető, hidegen kenyérrel és vöröshagymával az igazi. Sokak szerint sör dukál mellé, de ha reggelire esszük, akkor inkább teával fogyasszuk!