Hirdetés

2024.05.06. 09:27

Nagyvállalati adminisztrációs és adóügyi nehézségek 2024-ben

A 2024-es év ismét számos, adókat és adminisztrációs kötelezettségeket érintő változást hoz a nagyvállalatok életébe. Ezek a változások részben a nemzetközi adózási szabályokra, részben a hazai gazdasági helyzetre reflektálnak, de valamennyi célja a gazdasági stabilitás és a tisztességes adórendszer fenntartása.

PR cikk

Forrás: Depositphoto

A folyamatosan változó adóterhek és jelentéstételi kötelességek miatt elengedhetetlen, hogy a nagyvállalatok olyan szakértő cégekkel dolgozzanak együtt, akik naprakészen és rugalmasan állnak rendelkezésükre, különösen a bérszámfejtés jelentése, a könyvvizsgálat és az adótanácsadás terén.

Nézzük meg, milyen nagyobb változások nehezítik a nagyvállalatok üzleti folyamatait az idei évtől:

Jövedéki adó növekedése

A jövedéki adó 2024-es emelkedésével kapcsolatban a legtöbb vállalatot a magas üzemagyagárak érintik rosszul, hiszen az számos termék, alapanyag és szolgáltatás árára hatással van. Ez a folyamat elkerülhetetlenül a fogyasztói árak emelkedéséhez vezet, amely a kereslet visszaesése esetén komoly profitkiesésben realizálódhat. Emellett változások történtek a termékek jövedéki termékkategóriákba történő besorolásával kapcsolatban is.

Globális minimumadó

A 2023-ban bevezetett globális minimumadó 15%-os minimális adókulcsot határoz meg a multinacionális vállalatok számára annak érdekében, hogy csökkentse az országok közötti adóversenyt, és a vállalatok kedvezőbb adókörnyezetbe vándorlását. A globális minimumadó bevezetésével számos új kifejezés, beszedési mechanizmus, mentesség jött létre, a vállalatokat érintő bevallásokkal és jelentéstételi kötelezettségekkel egyetemben, komoly változásokat hozva a nemzetközi vállalatok adózásában és adminisztrációjában.

Társasági adó változások

Az új szabályozások értelmében az Ellenőrzött Külföldi Társaságként minősített vállalatok nyeresége adóköteles lehet a magyarországi anyavállalat számára, ha azt mesterségesen alacsony adókulcsú országban realizálják. Emellett bevezetésre kerülhetnek új adókedvezmények is, például a kutatás-fejlesztési tevékenységek vagy a zöld beruházások támogatására, melyek ösztönzik a vállalatokat az ilyen irányú befektetésre.

Fenntarthatósági jelentés

A beszámolási kötelezettség 2024-ben a közérdeklődésre számot tartó nagyvállalatokra vonatkozik, figyelembe véve a mérlegfőösszeget, az éves nettó árbevételt és az átlagos foglalkoztatottak számát. Ezt követően azonban érintettek lesznek a nagyvállalatok és a közérdeklődésre számot tartó kkv-k is. A fenntarthatósági jelentés magában kell foglalja a vállalat üzleti modelljének és stratégiájának, valamint annak végrehajtásának fenntarthatósággal kapcsolatos témaköreit, beleértve az érdekelt felek és a vállalati értéklánc kockázatait és hatásait is.

Az idei évben számos változás nehezíti a nagyvállalatok életét, beleértve az adózási és adminisztratív feladatok terén történő változásokat is. Szakértői segítség bevonásával azonban a fent említett kötelezettségekre a vállalatok gyorsan és hatékonyan tudnak majd reagálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában