Hirdetés

2024.08.22. 08:00

Sohasem késő – a felnőtteket is várja a Debreceni Szakképzési Centrum képzési kínálata

Új kihívások? Jobb pozíció? Karrier? – a Debreceni Szakképzési Centrum mindenki számára biztosítja a szakmatanulás lehetőségét felső korhatár nélkül. Szakképző intézményeinkben rugalmas keretek között, akár munka mellett is, rövid idő alatt szakma szerezhető. A felnőttek szakmai oktatását ajánljuk mindazoknak, akik jelenlegi munkájukat hatékonyabban és nagyobb hozzáértéssel szeretnék végezni, vagy éppen elhelyezkedési esélyeiket kívánják növelni.

PR cikk
Forrás: freepik.com

Hogyan épül fel a felnőttek szakmai oktatása és melyek a bekapcsolódási feltételek?

Az oktatás két szakaszból – ágazati alapoktatásból és szakirányú oktatásból – áll, és szakmai vizsgával zárul. A szakképző iskolai szakmai oktatásba 8 általános iskolai végzettséggel lehet belépni, a technikumi szakmai oktatásban érettségi bizonyítvány a bemeneti követelmény. A foglalkozásokat heti 2–3 alkalommal, délutáni-esti órákban szervezik a DSZC intézményei. A képzési idő minimum fél, maximum két év, de ez akár tovább is csökkenthető a hasonló munkakörben szerzett előzetes szakmai tudás vagy korábban megszerzett szakképesítés, szakképzettség beszámításával. A képzések egy évben kétszer, általában szeptemberben és februárban indulnak, a jelentkezők létszámának függvényében. A szakmai ismeretek elsajátításában felkészült oktatók segítik a résztvevőket, a gyakorlati oktatás a centrum saját, kiválóan felszerelt tanműhelyeiben, tanszalonjaiban és tankonyháiban zajlik, de duális képzőhelyi részvételre is van mód.

Forrás: freepik.com

Mi a különbség a szakma és a szakképesítés között?

A 2019-es szakképzési törvény szerint – szakképző intézményeinkben – az első két szakmajegyzék szerinti szakma és az első szakképesítés megszerzése mindenki számára ingyenes. Mit is jelent ez? Sikeres szakmai vizsgát követően, a szakma megszerzéséről kiállított szakmai bizonyítvány vagy technikus oklevél államilag elismert középfokú végzettséget és szakképzettséget tanúsít és egy vagy több foglalkozás valamennyi munkakörének betöltésére képesít. Szakmára felkészítő szakmai oktatást kizárólag szakképző intézmény szervezhet. Szakképesítést megcélzó szakmai képzést szakképző intézményeik mellett felnőttképzők is hirdethetnek. Ez egy specializáltabb tudásanyag átadására irányuló, rövidebb ciklusú, rugalmasabb képzési forma. A szakmai képzéshez kapcsolódóan megszerzett képesítő bizonyítvány államilag elismert, önálló végzettségi szintet nem biztosító szakképesítést tanúsít.

Forrás: freepik.com

Milyen képzések közül lehet választani?

A paletta rendkívül színes, a DSZC-nél valóban mindenki találhat a saját érdeklődési körébe tartozó szakmát. Egy év szükséges például a hegesztő, a karosszérialakatos, a turisztikai technikus képzések elvégzéséhez, de ugyanennyi idő alatt, intenzív képzésen elsajátítható például a kereskedő és webáruházi technikus, a pincér- vendégtéri szakember és a vendégtéri szaktechnikusi végzettség is. Kicsit több, másfél év szükséges a kőműves, burkoló, ács, villanyszerelő szakmák megszerzéséhez, és két év alatt válhat valaki pl. asztalossá, logisztikai technikussá, dekoratőrré, fodrásszá, divatszabóvá. De olyan lehetőségek is nyitva állnak az érdeklődők előtt, mint az egy éves képzési idő alatt elvégezhető szoftverfejlesztő- és tesztelő, a gépgyártás-technológiai technikus, a magasépítő technikus, a mechatronikai technikus vagy a grafikus képzés.

Ha valaki új lehetőségeket keres, netán szakmaváltásra készülne, a képzési kínálatról bővebb információkat a Debreceni Szakképzési Centrum weboldalán talál.

Kérdés esetében időpontokról, határidőkről, bemeneti feltételekről a DSZC ügyfélszolgálati munkatársai tudnak az érdeklődők segítségére lenni.

Elérhetőségek:
+36 30 955 7802
[email protected]

DSZC, Szakképzésé a jövő!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában