Szponzorált tartalom

2020.12.08. 12:00

A ventilátorzaj és annak csökkentése

A szellőztetés minden lakásban fontos, azonban sokszor nem elég, ha kinyitjuk néhány percre az ablakot.

A kórokozók és a penész ellen ugyanis sokkal nagyobb hatékonyságra van szükségünk, így általában valamilyen ventilátor beépítése is kelleni fog. Most a ventilátorok akusztikájáról, hangjuk méréséről és jól alkalmazható zajcsökkentési módszerekről olvashat bővebben.

Mitől olyan zajos a ventilátor?

Minden készülék kibocsát valamilyen hangot, nincs is ez másképpen a ventilátorok esetében sem. A ventilátor zajának fő oka a légáram-turbulenciája és a készülékhez csatlakoztatott mechanikus alkatrészek összeérése.

A ventilátorzaj tehát maga a berendezés és annak alkatrészei által kibocsátott hangokat jelenti.

Vannak esetek, amikor a csatornarendszer továbbítja ezeket a zajokat, s ez bizony a környezetre is hatással lehet. A légáram-turbulenciának is számos oka lehet. Például lehetséges, hogy túl nagy az áramlási ellenállás, vagy hogy hirtelen megváltozik az áramlás iránya.

A levegő alakja is könnyen változik, s a zajra érzékeny helyek közé sorolható a bemeneti nyílás, a járókerék vagy maga a csatorna és annak átmérője.

A levegő frekvenciája

Fotó: aeroventil.hu

A lapátokon áthaladó levegőnek van egy bizonyos frekvenciája. A járókerék elforgása során képződik egy tiszta hang, ezt nevezzük áthaladási frekvenciának. Ez a centrifugális ventilátorokban a kimenetén, az axiális ventilátorokban a kiegyenlítő lapátjainak mentén halad át.

Mihez hasonlít ez a hang? Leginkább egy olyan jelenettel hozható összefüggésbe, mint amikor egy mozgó tárgy elhalad egy álló tárgy mellett.

A frekvencia áthaladási gyorsasága egyszerűen kiszámítható úgy, hogy összeszorozzuk a ventilátorlapátok darabszámát a járókerék fordulatszámával. Miért fontos ez? Ha a kapott adat megegyezik vagy túl közel áll a légtechnikai vezeték természetes frekvenciájához, akkor bizony növelheti a zajszintet.

Hogyan mérik a ventilátorhangot? Hangnyomásban (Lp), ami nem más, mint a fülünk számára is jól érzékelhető, nyomásváltozás a légkörben.

A megfelelő ventilátor kiválasztása

Nos, zajcsökkentő módszernek minősül már az is, ha a megfelelő módon választjuk ki ventilátorunkat. Azt mondják, minél kisebb a ventilátor sebessége, annál kisebb a zajszintje is. Ez bizony nagy tévhit! Ugyanis a legkisebb ventilátorzajt általában a legnagyobb készülék hatékony teljesítményével képesek elérni. Minél hatékonyabb és nagyobb egy adott készülék, valószínűleg annál alacsonyabb lesz a ventilátorzaj.

Az AeroVentil speciális ventilátorai között Ön is megtalálhatja a minimális zajszinttel működő készüléket!

A zajoknak vannak típusai, sok esetben azonban mechanikai eredetűek. Ezeket okozhatja a nem megfelelő beszerelés, a ventilátor vagy motoregység mechanikai egyensúlyának hiánya, a ventilátor kopása vagy a ventilátor nem megfelelő rezgéscsillapítása.

(PR cikk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában