Szponzorált tartalom

2020.11.06. 13:12

„Mindent, amit elértem, a diákévek alatt alapoztam meg”

Ideális esetben az a szakma, amelyet kitanulunk, egész életutunkat meghatározza.

Kiss Gergely Tamás, a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola (Építech) igazgatóhelyettese

Így volt ez Kiss Gergely Tamás, a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola (Építech) igazgatóhelyettese esetében is. 1996-ban döntött úgy, hogy asztalos szeretne lenni. Elhatározását az – akkor még Povolny Ferenc Szakképző Intézet nevet viselő – intézmény nyílt napján tett látogatása is megerősítette. – 1997-től 2001-ig jártam az iskolába, ahol annyira jó volt a gyakorlati oktatás, hogy egyértelmű lett számomra: a faipari vonalon kell maradnom. A kiváló közismereti oktatás révén kitűnő érettségivel zártam a középiskolát, így érettségi bizonyítványt és asztalos végzettséget is szereztem – mondta Kiss Gergely Tamás, aki a középiskola után Sopronban, a faipari egyetemen folytatta tanulmányait.

Az egyetem elvégzése után három évet dolgozott az iparban, majd 2009-ben kezdett el tanítani először Hajdúszoboszlón, majd egy év múlva már a volt iskolájában, az Építech-ben.

Kiss Gergely Tamás, a Debreceni SZC Építéstechnológiai és Műszaki Szakképző Iskola (Építech) igazgatóhelyettese

– Nagyon sok volt tanárom hirtelen kollégám lett. Diákként is nagyon szerettem ide járni, jól megtanították mind az elméleti, mind a gyakorlati tudnivalókat. Most pedig tanárként azon dolgozom, hogy minél jobban oktassak, átadjam a szakma szeretetét a diákoknak – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Az oktatással töltött évek alatt mérnöktanári diplomát szerzett, 2017-ben pedig tehetségfejlesztő, tehetséggondozó szakvizsgát is tett. Elmondása szerint sok jó képességű tanuló van az iskolában, a szakosodás révén pedig még inkább segíteni tudja a diákokat abban, hogy kiteljesedjenek egy adott szakterületen. 2013-től a faipari munkaközösség vezetője lett, majd a legnagyobb elismerést 2019-ben vehette át, amikor Debrecen Város Kiváló Pedagógusának választották. Iskolai szinten 2020 szeptemberétől fejlesztési- és innovációs igazgatóhelyettesi pozíciót tölt be.

– Mindent, amit elértem, a diákévek alatt alapoztam meg. Az iskola szellemisége azóta sem változott: diákbarát, empatikus oktatás zajlik. Az iskolának köszönhetem azt, hogy három egyetemet is elvégeztem, hiszen általános iskolában még egyáltalán nem gondolkoztam azon, hogy egyetemre szeretnék menni, ezt is a tanáraimnak köszönhetem, akik inspiráltak és motiváltak – vallja Kiss Gergely Tamás. Hozzátette: – Amikor én voltam diák, a gyakorlati mesterem nagyon jól megtanította a szakmát, ezért neki a szakmai elhivatottságot köszönhetem, közismereti tanáraim közül pedig a magyartanárom adta az egyik legnagyobb inspirációt.

Kiss Gergely Tamás szerint ma is érdemes az Építech-et választani, mert itt nagy hagyományokkal rendelkező szakmákat oktatnak, elég, ha csak például az asztalos, festő, kőműves szakmákra gondolunk, hiszen ezek mindig is voltak, vannak és lesznek. – Az itt tanulható szakmákkal jó lehetőség van az elhelyezkedésre, mivel a szakemberekre mindig szükség van. Az oktatásban arra törekszünk, hogy a tanulók a tanműhelyben a gyakorlatot a lehető legjobban elsajátítsák, elméleti szinten pedig a képességeket, készségeket is fejlesztjük. Az iskola gyermekcentrikus, odafigyelünk a tanulókra. Ha valaki az iskolába jelentkezik, a kollégák mindent megtesznek, hogy sikeres szakmai vizsgát tegyen, és biztosan el tudjon utána helyezkedni a szakmában, ezáltal a társadalmunk értékes tagja tudjon lenni – vallja Kiss Gergely Tamás, aki szerint az Építech-ben a pincétől a padlásig minden szakma megtalálható, az emberek az otthonaikat köszönhetik ezeknek a szakmáknak. Meglátása szerint ez nemcsak munka, hanem értékteremtés is.

 

(PR cikk)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában