A tragédia évfordulóján

2024.04.26. 11:30

A csernobili katasztrófa nem ismétlődhet meg – mondja a debreceni fizikus

Raics Péter elmondta, mi vezetett a tragédiához. Arról is beszélt, a ma működő atomerőművek sokkal biztonságosabbak és ellenőrzöttebbek, mint amilyen a csernobili volt.

Szőke Tímea

Az enyészeté lettek az elhagyott épületek a Csernobil körüli lezárt zónában; képünkön egy egykori üzlet maradványai

Forrás: AFP

Közel negyven év távlatából mik a tanulságai az 1986-ban bekövetkezett csernobili katasztrófának? – erről kérdeztük dr. Raics Péter nyugalmazott egyetemi docenst, a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar Fizikai Intézet Kísérleti Fizikai Tanszék munkatársát. – Bármilyen létesítmény tervezésénél elsődleges szempont a biztonság! Sem politikai, sem gazdasági szempontok nem befolyásolhatják ezt. Nincs olcsó megoldás – szögezte le elöljáróban Raics Péter. Azt is hozzátette, hogy ma már egy ilyen baleset nem következhet be, a paksi atomerőmű pedig a legbiztonságosabbak közé tartozik.

Debrecen Raics Péter Csernobil reaktor atomerőmű fizikus haon
Raics Péter, a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének docense beszélt a Haonnak a csernobili baleset okairól
Forrás: Molnár Péter

Csernobilban nem tudott leállni a reaktor

– Egy atomerőműnél mindig a fizika a döntő: meg tudja-e védeni magát a reaktor, ha valamiért megnő a teljesítménye; ez önmagát gerjesztő folyamat lesz-e, még tovább és tovább erősödve, ahogy az történt Csernobilban – mutatott rá az alapkérdésre Raics Péter. Hangsúlyozta: ha bekövetkezik, akkor sem nukleáris a robbanás, egy atomerőmű reaktora nem tud nukleáris bombaként működni, mert kevés benne a dúsított urán, és nagy mérete miatt kicsi az energiasűrűsége. Ha „megszalad” a reaktor, először egy mechanikai robbanás történik a nagy nyomású csövek töréséből eredően, és ha ezt az ott tartózkodók túlélik, akkor 20-25 másodperc múlva hallják a kémiai robbanást. Utóbbi oka, hogy a magas hőmérsékletű gőz (víz) kölcsönhatásba lép bizonyos – reaktorban lévő – fémekkel, melyek elbontják ezt a vizet oxigénre és hidrogénre (ez az elegy a durranógáz); másodikként ez robban be.

Egy reaktor biztonsága attól függ, hogy amikor elkezd nőni a teljesítménye, van-e benne egy saját belső szabályozási rendszer, egy negatív visszacsatolás, ami lecsökkenti ezt a hatást, és a végén le tud állni. Az erőművek tervezésénél mindenféle eseményre számítanak és próbálják felkészíteni az erőművet ezekre. Habár volt konstrukciós hibája is a csernobili reaktornak, azzal együtt sem robbant volna fel, ahhoz emberi mulasztás kellett

 – mondta a fizikus.

Így működött a csernobili atomerőmű

Erősen leegyszerűsítve a szovjet típusú, úgynevezett RBMK-reaktor (amilyen a csernobili is) grafit moderátoros, vízhűtéses, csatorna-típusú egy-körös reaktor. A fűtőelemet, az uránt cirkónium-ötvözetből készült sok egyéni nagy nyomású tartályban (csatornában) helyezik el, amiben a hűtővíz áramlik. Utóbbi a reaktor működése során felmelegszik 285 Celsius-fokra, de magas, 69 bar nyomás alatt van, ezért nem tud felforrni. A reaktor zónában a hűtővízzel együtt víz-gőz fázis keletkezik, amely a gőz-szeparátorokban elkülönülve szolgáltatja a gőzt a generátorral közös tengelyű turbinához.
Ez a reaktortípus egy bonyolult szabályozású, nagy teljesítményű rendszer, melynek előnye, hogy a működés közben is lehet fűtőelemeket cserélni. Hátránya azonban, hogy a hőmérséklet (teljesítmény) növekedése a rendszer „megfutását” eredményezheti. Ezt a nagyon sok és bonyolult működtetésű szabályzó (biztonságvédelmi) rudak segítségével lehet elkerülni. További hátrány, hogy a reaktor nincs bezárva egy hermetikus, nagy nyomást elviselő betontartályba, ami baleset során a környék közvetlen elszennyezését megakadályozhatná. Oroszországban még működik 7 (javított biztonságú) erőművi RBMK-reaktor.

Debrecen Raics Péter Csernobil reaktor atomerőmű fizikus haon
Raics Péter, a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének docense a képen egy sugárzásmérőt mutat, amit Pakson is rendszeresen használnak 
Forrás: Molnár Péter

Nyugaton betiltották ezt a reaktortípust

A reaktorban neutronok keletkeznek az urán hasadása során, ez az alapja egy önfenntartó láncreakciónak. Az atombombák nukleáris technikájával szokták azonosítani az atomreaktorokét, holott minden energiatermelő folyamat lényege, hogy ha egyszer elindítjuk, akkor önfenntartóvá váljon! Vagyis ha meggyújtjuk a papírt, akkor önmagát tovább égesse

– mutatott rá Raics Péter. Megjegyezte, hogy minden atomerőműnél, ami dúsított uránnal működik, plutónium is keletkezik, de ennek összetétele nem megfelelő az atombombához.

– Kezdetben az Egyesült Államokban és néhol Nyugat-Európában is működött az RBMK-nak megfelelő típusú reaktor, de túl veszélyesnek ítélték meg. Kockázatosnak látták, hogy nem a víz a moderáló, lassító közeg, hanem a grafit, továbbá az uránt tartalmazó fűtőelemek használnak egy cirkónium nevű fémet, mert az jól bírja a magas hőmérsékletet, de vízzel érintkezve, magas hőfokon ő bontja a legjobban a vizet durranógázra. És ha még hozzátesszük, hogy a grafit nagyon tud égni, és bizonyos hőmérséklet fölé melegedve módosul a rácsszerkezete, ami további hőtermeléssel jár, tehát ez is egy önmagát erősítő folyamat lesz, érthető hogy az ötvenes években betiltották – idézte fel a fizikus.

Mérnöki gátak az atomerőművekben

– Egy atomerőműnél vannak mérnöki gátak, amik nem engedik, hogy végső esetben kijussanak a radioaktív anyagok a külvilágba; a legkülső védelem maga a speciális reaktorépület. Ezt úgy kell megtervezni, hogy ha robbanás történik, akkor is összetartson annyira, hogy ne jusson onnan ki semmi, vagy legfeljebb minimális mennyiségben. De ha nincs ilyen tervezettség, akkor az csak egy közönséges épület, semmi nincs a veszélyes anyagok útjában – így volt ez Csernobil esetében. De azért meg kell jegyezni, hogy az orosz tervezés is óvatos volt, számos biztonsági elemmel – mondta a docens.

Kitért arra, hogy a mai nyugati erőműveknél feszített beton félgömbbe („containment”) van a reaktor betéve, és habár Pakson nem ezt a megoldást választották, a hazai erőmű rendelkezik egy olyan további védelemmel („lokalizációs torony”), amit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) egyenértékűnek fogad el az előbbiekkel.

Az atomerőművek alapkérdése, a biztonsága kapcsán Raics Péter kiemelte, egy reaktorban számos folyamat játszódik le, ezek működtetésére nagyon sok, szigorú biztonsági előírás vonatkozik, továbbá rengeteg mérőműszer folyamatosan szolgáltatja az adatokat, és ezt számítástechnika dolgozza fel.

Debrecen Raics Péter Csernobil reaktor atomerőmű fizikus haon
A Csernobil körüli lezárt zónában számos, a mentéshez használt gép rozsdásodik
Forrás: AFP

Csernobilban kísérletbe kezdtek

Csernobilban 1986 áprilisában egy kísérletet akartak elvégezni, választ keresve egy teljesen jogos felvetésre: mi a helyzet akkor, ha a külső világból nem kap áramot a reaktor? 

Független betáplálásra szüksége van, mert ha ő maga valamiért leáll és nem tudja biztosítani az áramot, akkor nem tudja hűteni a fűtőelemeket, azok pedig megolvadhatnak. (Rengeteg izotóp keletkezik a reaktor működése során, ezek bomlanak, ez pedig sok hő keletkezésével jár; amikor kiveszik a fűtőelemeket, például mert kimerültek, öt évig víz alatt tartják azokat!)

– A hűtés tehát alapvető dolog. Ahogyan fontos az is, hogy elegendő víz legyen a folyamatokhoz, vagy a neutronok elnyelését végző szabályozó rudakat a pillanatnyi szükségletnek megfelelően engedjék bele a reaktor zónába, vagy emeljék ki onnan; az RBMK esetén mozgatásuk külön művészet – fogalmazott. – Amennyiben valami nem megfelelően működik, az egész reaktor egy stabil pályáról egy gyorsulóra áll, egyre nagyobb a teljesítménye és megnő benne a hőmérséklet. Ha pedig egy reaktort leállítanak, biztonságos újraindításához is számos körülményt kell figyelembe venni, és legalább fél napot várni. Főként a keletkező xenon miatt, ami sok neutront köt meg és fél nap után csökken le a mennyisége – emelte ki a szakember.

– Az atomerőművek dízel aggregátorokkal rendelkeznek, amelyek a külső betáplálás megszűntét követően rövid időn belül elérik a maximális teljesítményüket, így előállítva a hűtéshez szükséges áramot. A kísérletet végzők azt akarták megnézni, mennyi idő kell ahhoz, hogy az aggregátorok fel tudjanak pörögni, illetve hogy eddig a pontig elég-e az az energia, amit a leállított reaktor még kifutásban működő turbó generátorai megtermelnek. 

Azonban amellett, hogy a kísérlet tervét nem engedélyeztették a megfelelő hatóságokkal, a végrehajtásával is eleve problémák voltak; csak egy közülük, hogy a műszakváltásnál nem megfelelően adták át az információkat. Fontos tényező, hogy nap közben jött egy kérés Kijevből; mivel épp ünnep volt (pravoszláv húsvét), megnövekedett a villamosenergia igény, ezért a teljesítménycsökkentés elhalasztása vált szükségessé

 – mutatott rá Raics Péter.

Debrecen Raics Péter Csernobil reaktor atomerőmű fizikus haon
Pripjaty elhagyatott városában ma (katasztrófa)turisták sétálhatnak
Forrás: AFP

Számos szabályt megszegtek

Laikus nyelvre leegyszerűsítve a katasztrófához alapvetően az vezetett, hogy az operátorok még a nem engedélyezett tervtől is eltértek, illetve sok fontos technológiai biztonsági elemet, melyek a sorra jelentkező üzemzavarok miatt léptek működésbe, egyszerűen kikapcsoltak.

– Már a teljesítménycsökkentés sem haladt megfelelően, amikor pedig el kellett halasztani a kísérletet, és kezdték visszaterhelni a rendszert, figyelmen kívül hagyták, hogy elérték azt a teljesítményszintet, ami alatt muszáj lett volna teljesen leállni. Az azonnali újraindítás azonban nem sikerült, mert addigra rengeteg xenon halmozódott fel, ami  megkötötte a kívánt reakcióhoz szükséges neutronokat, és a reaktor teljesítménye majdnem nullára csökkent. Mivel a számítástechnikai és elektronikai rendszer nem engedte a teljesítmény fokozására irányuló beavatkozásokat, ezért kikapcsolták számítógépet! – magyarázta a fizikus. A folyamat során több ponton is megbénították az üzem védelmét, például a hűtésnél, vagy túl sok szabályozórudat emeltek ki a reaktorzónából.

Végül a folyamat irányíthatatlanná vált, a reaktor teljesítménye a névérték százszorosára nőtt. Vészleállítással próbálkoztak, de a korábban eltávolított szabályozórudak már nem tudtak visszajutni a tartályba, mert a magas hőmérséklet miatt deformálódtak. A hő hatására a fűtőelemeket tartalmazó csövek kinyíltak, azokból kitört a forró víz, érintkezett a cirkóniumos fémmel, ami durranógázra bontotta a vizet, és a keletkező oxigén is begyújtotta a forró grafitot. Gőzrobbanás történt, majd a durranógáz is berobbant, és az elvitte a tetőt; több száz méter magasra lövellve a lángcsóvát, amiben hatalmas mennyiségű urán, fűtőanyag, hasadási termékek, olvadt fűtőelem-szemcsék voltak, és szóródtak széjjel a külvilágban

 – vezette le Raics Péter.

Titkolóztak a balesetről

A számos ezt követő probléma egyike volt, hogy a helyszínen maradt 2-3 ezer fokos forró, folyékony, nehezen lehűlő fém maga alatt olvasztotta, amit csak talált, ment lefele, félő, hogy a talajvízig. Ennek megakadályozására cseppfolyós levegővel megfagyasztották alatta a talajt. – A tűzoltók, akik a grafittüzet oltották, meghaltak; a xenon, a jód belélegezve halálos volt. Hatalmas emberi veszteségek árán tudták megfogni a szennyeződést – mutatott rá Raics Péter.

– Hozzátartozik a tragédiához, hogy politikai okokból a szovjetek napokig titkolták a balesetet. Úgy derült ki, hogy északnyugat felé vitte a szél a kiszabadult anyagokat, Svédországban az egyik atomerőműben befelé menet vizsgálták a dolgozókat és látták, hogy mindenkin van valamennyi radioaktív szennyezettség. Meg kell jegyezni, mióta atomerőművek működnek, több kisebb-nagyobb baleset volt szerte a világban, nyugaton is, és valamilyen szinten mindenhol titkolóztak. Ma azonban, ha bármilyen, biztonságot érintő dolog történik, azt azonnal jelenteni kell a NAÜ-nek. A csernobili eset után dolgozták ki a Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálát, melyen a legsúlyosabb a 7. szint; ilyen volt a csernobili és 2011-ben a fukusimai baleset. Utóbbinál a tengerparti erőművet 4 méter magas hullámokra felkészítve építették, de 12 méteres hullámok érkeztek, mindent elmostak, köztük a dízelgenerátorokat, amik a hűtést tudták volna pótolni. Nem volt robbanás, de radioaktív gázok szabadultak ki, azonban bent maradt minden a masszív burokkal ellátott épületben – részletezte a szakember.

Debrecen Raics Péter Csernobil reaktor atomerőmű fizikus haon
2016-ban másik védelmi épület készült acélból a megsérült reaktor, illetve az azt borító eredeti, de már romló állapotú betonszarkofág fölé. Az új szerkezetnek száz évig kell majd bírnia
Forrás: AFP

Elmondta, hogy ma a világban, így hazánkban is számos helyen folyamatosan mérik a radioaktivitást, figyelik a sugárzó anyagok mennyiségét; a debreceni Atomkiban is. A NAÜ rendszeresen ellenőrzi az atomerőműveket, de a „legkegyetlenebb” kontroll az, amit az atomerőműveket működtetők saját szervezete végez, vagyis lényegében a konkurensek ellenőrzik egymást. Ők aztán tudják, milyen hibalehetőségek vannak és egy-egy létesítmény mire képes!

A fizikus megjegyezte, bár a lakosság tájékoztatása nagyon fontos, előfordult, hogy a bulvársajtó a másik végletbe esett, például Harrisburg-ben (USA) 1979-ben irreális állításokkal idéztek elő pánikot. A zöld szervezetek is hajlamosak túlreagálni az atomerőművekkel kapcsolatos történéseket, mint például Paks esetében 2003-ban, ahol egy francia-német cég által végzett hibás fűtőelem-tisztítási eljárás miatt volt a fenti skála szerinti 3-as szintű esemény, azaz súlyos üzemzavar.

Raics Péter arról is beszélt, hogy a Földön folyamatosan fennáll a radioaktív háttérsugárzás. Ennek mértéke változó, függ a csapadéktól, széltől, portól, a földrajzi környezettől. Magyarországon ez a természetes sugárterhelés évente személyenként 2,4 millisievert, de például India egyik vidékén a 20 millisievertet is eléri. Az adott helyen élők az ottani állandó értékhez hozzászoknak, a hirtelen nagy dózisban kapott sugárzás lehet veszélyes.

Debrecen Raics Péter Csernobil reaktor atomerőmű fizikus haon
A tanszék alagsorában lévő régi, a kétezres évek elejéig használt, házi építésű, 200 ezer voltos részecskegyorsító berendezés nagyfeszültségű tápegysége (az előtérben látható fekete tartályban olajszigetelésű transzformátor van elhelyezve, gyártási éve: 1928.)
Forrás: Molnár Péter

Nem lehet visszaköltözni Csernobil mellé

Végezetül, visszatérve Csernobilhoz elmondta: az erőmű 4-es reaktora robbant fel, a másik három még sokáig működött, 2000-ben állították le a létesítményt. A Budapesti Műszaki Egyetem kutatócsapata  2005-ben vizsgálódott az erőmű körüli zónában, mely számos kutatócsoportot, és újabban katasztrófaturistákat is vonz.

Érdekesség, hogy az akkori várakozásokkal ellentétben, nem nőtt meg kiugróan az érintett területeken (és távolabbi részeken sem) a daganatos betegségekben elhunytak száma. A likvidátorok nagy dózist kaptak, ami a rákos esetek és a halálozások számában növekedést hozott. A radioaktív jód miatti pajzsmirigyrákban elhunyt gyermekek száma a megbetegedettekhez viszonyítva elenyésző.  Genetikai hatást az érintett emberek utódaiban nem igazoltak. (Erre az eredményre vezettek a Japánban bevetett két atombomba érintettjei leszármazottainak vizsgálatai is.) Magyarországon egészségügyi hatások statisztikailag nem mutathatók ki.

Pripjaty, az erőműhöz közeli „szellemváros” teljesen elhagyatott, de a lezárt zónában van élet. A térséget visszahódítja a természet, az utakat, tereket benövik a fák, helyenként az épületeken belül is burjánzik a növényzet. Az ember eltűnése a város környékének biodiverzitását növelte. Élet- és szaporodóképes állati mutációk, tartós genetikai torzulást szenvedett állatok statisztikailag kimutatható számban nincsenek.   

A zónán belül a szennyezettségben nagy a szórás a különböző helyeken. A sugárzás csökkenése a szakemberek által vártnak megfelelő. Azonban belátható időn belül nem lehet visszaköltözni oda

 – zárta Raics Péter.

Így működik a paksi atomerőmű

A Paksi Atomerőműben is felépített nagynyomású könnyűvíz hűtésű és moderátorú reaktortípus orosz jelölése VVER-440/V213, ez a nyugati terminológia szerint Pressurized Water Reactor (PWR). Ma ilyen a világ energetikai reaktorainak 60 százaléka. Két-körös: a primerkörben keletkező, 125 bar nyomású, 297 Celsius-fokos hőmérsékletű víz a gőzfejlesztőben adja át energiáját a szekunderköri víznek, melyből 47 bar nyomású, 260 fokos gőz keletkezik a turbinák meghajtására. A kétkörös megoldás még egy biztonsági réteget jelent a legkülső (pl. folyó) hűtőrendszer radioaktív elszennyeződése ellen. Minden belső biztonsági paramétere negatív visszacsatolást eredményez: vagyis a megnövekvő teljesítmény visszaszabályoz és a reaktor leáll. A nyugati biztonsági előírásoknak megfelelő vasbeton „lokalizációs torony” nem engedi, hogy a mégis felszabaduló szennyezés kijusson a reaktorépületből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában