2015.04.19. 17:11
A betegség a lakosság 1-2 százalékát érinti
Budapest - A cöliákia egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, mely a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs) található fehérje, a glutén hatására aktiválódik.
Budapest - A cöliákia egy genetikailag meghatározott autoimmun betegség, mely a kalászos gabonákban (búza, árpa, rozs) található fehérje, a glutén hatására aktiválódik.
A betegség az emésztőrendszeren kívül is számos szervet támadhat, ezáltal sokféle tünetet és szövődményt okozhat: hasmenést, székrekedést, felszívódási zavarokat, vashiányt, csontritkulást, pajzsmirigy problémákat, meddőséget.
Jelenleg ismert egyetlen hatékony kezelése az élethosszig, nagyon szigorúan betartott gluténmentes diéta. Az ilyen betegséggel küzdők nem fogyaszthatnak búzát, rozst, árpát, ezek hibridjeit, származékait. Ezek helyettesítésére azonban fogyaszthatják a kölest, kukoricát, rizst, amarántmagot, maniókagyökeret, hajdinát, gesztenyét és szóját, amennyiben ezek a termesztés, feldolgozás során nem szennyeződnek gluténtartalmú gabonával. Ajánlott húsok, halak, zöldségek, gyümölcsök, natúr tejtermékek, tojás, valamint a gluténmentes lisztből készült kenyerek, péksütemények, tészták, édességek.
HBN