2020.10.16. 13:07
Az élelmiszerek nem terjesztik a vírust
Az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai sem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte az országos főállatorvos az Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján.
Forrás: Shutterstock
Fotó: Minerva Studio
Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte az országos főállatorvos pénteken, a járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs online sajtótájékoztatóján.
Bognár Lajos kifejtette, nemzetközi szerveztek tanulmányai alapján
a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő.
Kiemelte, az otthoni ételkészítés során fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius-fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.
Borítókép: illusztráció
Ország-világ
- Orbán Balázs: tanuláskutató intézet alakult az MCC-ben
- Már huszonkétezer kamasz oltását kérték a szülők
- Áder János: az egyházak társadalmi jelenléte a járvány idején is eleven maradt
- Völner Pál mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta a legfőbb ügyész
- V4-Franciaország csúcstalálkozót tartanak Budapesten