2020.07.23. 10:31
Ha sajtból van a Hold, akkor sajtból van a torta is?
Az ízletes, szájban omló sajttorta eredete görög, azonban szerte a világban megtalálható ez a csodás desszert minden süteményimádó legnagyobb örömére.
A sajttorta története és készítése
Bámulatos, hogy mennyire népszerű ez a sütemény, amely beutazta a földet és a mai napig hódít. Cukrászdákban, éttermekben, még élelmiszerüzletekben is kapható. A sajttortát a görög ókorban a sportolóknak készítették leginkább, mert a sajtból energiát tudtak nyerni a játékokhoz. Ami még ma is ugyanúgy megmaradt, mint a görög időkben az az, hogy akkoriban a menyasszonyok is sütöttek sajttortát. A mai napig a legtöbb esküvőn sajttortát szolgálnak fel.
Később a rómaiaknak köszönhetően Európa nagy részén megismerhették a sajttorta receptjét. Ők voltak azok, akik először módosításokat is végrehajtottak az alapreceptben.
Az angoloknál 1545-ben VIII. Henrik által kiadatták az első szakácskönyvet, amely tartalmazta a sajttorta receptjét.
A krémsajt felfedezésével a sajttorta berobbant az Egyesült Államokba is. Amíg a görögök ricotta sajtot használtak és mézet a sajttortához, addig az amerikai változatban a Philadelphia sajtok sütése terjedt el. Maga a torta nem is torta, hanem egy olyan pite, amely bizonyos fajta kéreggel rendelkezik.
Vannak sült és sütés nélküli sajttorták is. A sült sajttorták alapja egy tört kekszes rész, ahol a felaprított zab vagy oreos kekszeket jól lenyomják, hogy egysíkú legyen. Erre jön a krém, majd a díszítések. A krémsajt, tejszín, tojás és cukor keveréke már nem őrzi a régi, görög mintát. Ők még lisztből, mézből, búzából és sajtból készítették a sajttortát. Németországban a krémsajt helyett túrót alkalmaznak a sajttorta készítésekor. Ez egyfajta pudinghoz hasonló textúrát eredmenyez a torta krém részében. A görögök juhsajtot használnak ugyanennek az elérésére. A chicagói változat tejföllel készül, míg a St. Louis-i vajjal. A rengeteg fajta sajttorta ellenére a leginkább ismert íz a New York Cheesecake, ami tejvajjal, tejszínnel, farm tojásokkal, graham crackerrel készül, tetején áfonyával, tökpürével, makadámdióval, fehér csokival vagy egyéb feltéttel.
A haon.hu még 2014-ben írt egy egyetemista lányról, aki gasztroblogjával nyert népszerűséget. Íme az ő sajttorta receptje:
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához):
Az elkészítés lépésről lépésre:
Hol kapható Philadelphia krémsajt kedvező áron? A hozzávalókhoz hozzájuthatunk kedvezményes áron is akár. Lapozzuk át az Aldi akciós újságot, hogy kíméljük pénztárcánkat.
Néhány válogatott sajttorta recept
Pisztáciás New York Cheesecake
Pattogatott kukoricás sajttorta
Egy finom sajttorta szeletért nem kell a Holdig utazni. Egy meleg nyári napon akár otthonunkban is élvezhetjük a saját készítésű vagy vásárolt hideg falatokat.
Jó étvágyat!
(PR cikk)