nem most kellene

2020.12.03. 15:01

Hiába köszöntött ránk a december, nyílik az aranyeső

Normális esetben márciusban és áprilisban bontogatja a szirmait.

Fotó: Vass Attila

Különleges természeti csodában gyönyörködhetnek, akik ellátogatnak a debreceni Méliusz téren pompázó Verestemplomhoz: a református gyülekezeti helynél a téli dátum és időjárás ellenére virágozni kezdett az egyik olyan bokor, amit sokan aranyesőnek neveznek.

Fotó: Vass Attila

Enyhülés és új virágok

A mások szerint helyesen aranyvesszőnek számító növényt az éppen újjászülető – 1888-ban felavatott – épület északi oldalában fedeztük fel a Szombathy István főbíró és a neje, Vörösmarthy Susanna előtt tisztelgő emlékműnél. Az ő adományuknak köszönhető, hogy a Petz Samu által tervezett, lélegzetelállító szépségű templom megépülhetett a mai Méliusz téren.

Fotó: Vass Attila

Visszatérve a csodás bokorra, ennek a különleges növénynek az ágain nemcsak még ilyenkor is levelek zöldellnek, hanem a kis zsenge, sárga szirmain is megakadhat a tekintetünk. Ugyanakkor az időjárás enyhülését prognosztizáló meteorológiai előrejelzések ismeretében az is feltételezhető, hogy a lehajló aranyesőágakon (aranyvesszőágakon) hamarosan majd a mostaninál is több virágocska tündökölhet még.

Fotó: Vass Attila

Messze még a kikelet

Emiatt azt persze még korai lenne remélnünk, hogy a tavasz hírnökének számító növény ezzel a soron kívüli virágzásával valóban meghozza a tavaszt – főként, hogy orgona, ibolya és hóvirág is szokott nyílni decemberben. Az azonban mindenképpen szívderítő jelenség, amikor egy ködös napon megcsillannak, ránk mosolyognak az aranyló szirmok.

VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!