PR cikk

2019.10.15. 10:46

Milyen paraméterek alapján válasszunk kontaktlencsét?

A szem fénytörési hibáinak korrigálására szemüveget vagy kontaktlencsét választhatunk. Ugyan napjainkban a lézeres szemműtét mellett is egyre többen döntenek, de még mindig nagyobb azok száma, akik tartanak az efféle, igencsak kényes területet érintő beavatkozásoktól.

Ha anyagilag nem engedhetjük meg magunknak, vagy egészen egyszerűen nem szeretnénk átesni egy ilyen kezelésen, de a szemüveg kényelmetlenségeinek is búcsút mondanánk, akkor a kontaktlencse lehet az ideális választás. A kínálat lencsékből és a hozzájuk használatos tisztító folyadékokból is igen széles, ráadásul laikusként gyakran azzal sem vagyunk tisztában, mit jelentenek a kontaktlencse paraméterei.

Multifokális lencsék többféle problémára

Közel-vagy távollátás esetén az úgynevezett szférikus kontaktlencsét javasolják a szakemberek, ezekkel mindkét fénytörési hiba korrigálható. Az asztigmia, vagy a szemgörbületi hiba javítására az úgynevezett tórikus kontaktlencse ajánlott. Az ilyen problémával rendelkezők esetében is egyaránt javítható a közel-és a távollátás. A bifokális/multifokális lencsék egyszerre több probléma korrigálására is alkalmazhatóak.

Rendszerint az öregedő szem esetében fordul elő, hogy egyszerre van jelen rövidlátás és távollátás. Ma már olyan egyedi gyártású kontaktlencsék mellett is dönthetünk, amelyeket speciálisan leendő viselőjüknek megfelelően alakítanak ki.

Eltérő paraméterek, mint szemüveg esetében

Fontos, hogy a kontaktlencse felírását mindenképpen szakember végezze. Érdemes tudni, hogy a szemüveg adatai és a kontaktlencse paraméterei nem azonosak. A lencse közvetlenül a szemgolyón ül, a szemüveg pedig néhány centiméterrel a szem előtt helyezkedik el. Azok, akik +/- 4,0 D-nál erősebb szemüveget hordanak, más erősségű kontaktlencsét kell viselniük.

Távollátás esetében magasabb, rövidlátás során pedig alacsonyabb dioptriaszám a megfelelő ilyenkor. A szükséges görbület és átmérő is a kontaktlencse paraméterei között szerepel. Ezeken felül olyan lényeges adatokról is döntés születik a vizsgálat során, mint a dioptria, az oxigénáteresztő-képesség, a víztartalom, a vastagság és az anyag.

Nem mindegy a görbületi sugár!

Mivel a kontaktlencse a szem szaruhártyájával érintkezik, ezért nagyon fontos annak felületi geometriájának megismerése. A kontaktlencse tulajdonképpen „úszik” a szem felszínén, és optimálisan akkor funkcionál, ha a görbületi sugár megfelelően kerül meghatározásra. Ha túl szűk a lencse, akkor a könny nem tud megfelelően áramlani a lencse és a szaruhártya között.

A könny szerepe azért nagyon fontos, mert ez segít a tisztulásban a viselés során, tehát a szennyeződések és a leváló hámsejtek így leöblítődnek róla. Amennyiben viszont túl tág a lencse, akkor túlzottan mozog, ami nem csak kényelmetlen érzés, hanem a pislogások alkalmával nem lesz azonnal tiszta a látott kép. A kontaktlencse átmérőjére vonatkozó DIA paraméternek is passzolnia kell a szaruhártya méretéhez.

Korábban a kemény kontaktlencsék számítottak piacvezetőnek, ám manapság már a lágy alapanyagok a népszerűek. Ezek rendkívül egyszerűen megszokhatóak és nagyon kényelmesnek bizonyulnak. A megfelelő vizsgálatok elvégzése után a szakember abban is segítséget nyújt a kontaktlencse viselést tervezőknek, hogy miként lehet behelyezni és kivenni a legkönnyebben azt.

A lencsékből rendszerint több pár is megtalálható egy dobozban, és fajtától függően kettő vagy annál több hétig is viselhető egy pár. Fontos a lejárati dátum ismerete, mely szintén a dobozon van feltüntetve.

(PR cikk)

Címkék#pr cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!