mindent a videóbíróról

2019.05.18. 07:00

Tetszik, nem tetszik, be fogják vezetni nálunk is

A játékvezetők és a futballisták is vegyes érzésekkel közelítik meg a videóbíró alkalmazását.

Fotó: AFP

Az elmúlt héten tartotta a Magyar Labdarúgó-szövetség a 2019-es küldöttgyűlését, ahol az elnök, Csányi Sándor többek között elmondta, egyelőre nem kívánnak változtatni az első és másodosztályú bajnokságok lebonyolítási rendszerén. Ugyanakkor a lehető leghamarabb bevezetik a videóbírót, azaz a VAR-technológiát, ami a 2020/21-es szezonban tűnik reálisnak, de tesztjelleggel egyes Magyar Kupa-találkozókon már jövőre kipróbálhatják.

Meg kell tanulni

„A videóbíró a nagy újítás, nem egybehangzóan elégedett mindenki vele, de összességében korrektebbé teszi a játékvezetést – fogalmazott Csányi. „Mi is be fogjuk vezetni. A rendszernek különböző installálási lehetőségei vannak, most ezt vizsgáljuk, hogy melyik legyen, és kell egy kis gyakorlás is, mielőtt ráengedjük az NB. I-re.”

– Mint mindent, a VAR-technológia használatát is meg kell tanulni – vélekedett Sápi Csaba, a Hajdú-Bihar megyei Játékvezető Bizottság elnöke. – Nem lehet azt várni, hogy ettől varázsütésre eltűnnek a hibák a játékvezetésben. A számukat lehet csökkenteni, de nullára redukálni nem. Nyilván ezt a rendszert nem minden apróbb szabálytalanság esetén fogják alkalmazni, hanem kimondottan a súlyosabb eseteknél: büntetőknél, kiállításnál, illetve a gólok szabálytalanságának felmerülése esetén. A Bajnokok Ligáját alapul véve nagyon pozitív a videóbíró bevezetésének megítélése az UEFA-nál. Persze, még így is voltak olyan esetek, amelyek fölött a VAR-szobában is elsiklottak, de azért ha visszanézi a játékvezető a szituációt, jobban átlátja, mi történt, mint először, egyetlen szögből. De az látható, hogy legtöbb esetben, amikor kihívják visszanézni a felvételt, a bíró meg is változtatja az eredeti ítéletét – mondta Sápi, aki szerint némi presztízsveszteség mindig éri a sípos embert, ha felül kell bírálnia saját magát.

Eltűnő spontaneitás

– Ám ez számára a meccs hátralévő idejében nem fog lecsapódni. A játékvezetők önállósága csorbul ebben a szerepben, de itt mindent fel kell áldozni a helyes ítéletek meghozatalának érdekében. A kollégáim körében vegyes fogadtatása van a VAR-alkalmazásának, ám véleményem szerint be kell nálunk is vezetni, hogy ne maradjunk le Európától, és a jövőben is foglalkoztassák a bíróinkat – zárta szavait Sápi.

A DVSC védője, Kinyik Ákos nyilatkozott lapunknak a játékosok szemszögéből. – Vegyes érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Nyilván több helyes döntés született a technikának köszönhetően, de mondjuk ott volt a ManCity–Tottenham visszavágó utolsó perce, amikor a hazaiak már ünnepelték a továbbjutást jelentő találatot, majd percek múlva minden megváltozott, és ez elveszi a spontaneitást. A fociban benne van a hiba, ha téged súlyt a videós döntés, akkor háborogsz, ha neked kedvez, akkor örülsz. Meg kell majd szoknunk ezt is, ahogyan a játékvezetőknek is.

TN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!