2021.04.06. 14:55
Süsd meg te is Kapás Bogi húsvéti kalácsát!
Az úszó megosztotta különleges receptjét követőivel, akiknek így nincs más dolga, mint figyelmesen követni a lépéseket.
Fotó: Facebook / Kapás Boglárka
Kalácssütéssel pihente ki Kapás Boglárka a nemrég véget ért országos bajnokság fáradalmait. A debreceni születésű úszó szombaton készítette el a húsvéti finomságot, méghozzá gluténmentesen, vegán töltelékkel, a lépéseket pedig meg is osztotta követőivel Instagramján. A csavar a történetben, hogy ez volt Bogi legelső saját készítésű kalácsa, ezt a fotóra ránézve nem biztos, hogy azonnal megmondanánk.
Alább mutatjuk a hozzávalókat is, először viszont menjünk végig egyenként a lépéseken. Bogi azt írta, hogy a lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt összekeverte, majd hozzáadta a meleg tejet, a tojást és az olvasztott margarint. Ezután kidagasztotta, és meleg helyen 40 percig kelesztette. Közben a töltelék hozzávalóit krémesre keverte. Kelesztés után kettéválasztotta a tésztát, és lisztes lapon téglalappá nyújtotta. Egyenlően elosztva rájuk kente a tölteléket, és felcsavarta, majd összefonta őket (mint írja, ő csak kétszer tudtam megcsavarni). A végén egy felvert tojással lekente, és légkeverésen 180 fokon, előmelegített sütőben 25 percig sütötte.
És hát mi tagadás, nagyon pofásra sikerült.
A hozzávalók
25 dkg gluténmentes liszt (kelt tésztához való)
20 g cukor
7 g porélesztő (1 tasak)
1 csipet só
140 ml langyos tej (ő kókusztejet tett bele)
1 db citrom reszelt héja
1 tojás (plusz 1, amivel a tetejét kikenjük a végén)
30 g olvasztott margarin
a töltelékhez:
25 dkg mascarpone (ő vegánt használt)
2 ek. holland kakaópor
80 g cukor