2021.06.10. 10:23
Most van a saláta szezonja
Szénhidrátok helyett helyezzük a hangsúlyt a zöldségek fogyasztására!
Forrás: MW-archív
Fotó: Makovics Kornél
A zöldségeket érdemes mindig nyersen fogyasztani, hiszen így minden bizonnyal hozzájutunk a bennük lévő vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Június elején szezonja van a salátának, ami jó barátunk lehet akkor is, ha fogyni szeretnénk, és akkor is, ha óvni kívánjuk az egészségünket. Bármelyik szempont is motivál bennünket, nem a legjobb ötlet, ha a sokak által jól ismert ecetes-cukros receptre koncentrálunk a saláta kapcsán, bár kétségtelen, a paprikás krumpli mellé igencsak jólesik a frissítő, savanykás zöldség.
Ha a vitaminok miatt voksolunk a saláta mellett, akkor pedig a nagymamáktól tanult levesrecepteket is félre kell tennünk, hiszen a főzés miatt a vitaminok jelentős része lebomlik.
A salátákat elegendő megmosni és legfeljebb csekély mennyiségű tökmagolajjal ízesíteni a fogyasztáshoz. Kiváló köretelem lehet ebben a formában, de a saláták valódi szerelmeseinek akár önmagában, ízesítés nélkül is nagyszerű eledelként szolgál.
A zöldek előnyben
A diétánk szempontjából nem mindegy, milyen hozzáállást tanúsítunk a zöldségek fogyasztását illetően. Bartha Zsolt személyi edző arra figyelmeztetett: az étkezés mintegy 60-70 százalékban befolyásolhatja a fogyásunkat. – Fontos, hogy odafigyeljünk a megfelelő fehérje-, zsír- és szénhidrátbevitelre.
„Az egészségünk megóvása érdekében érdemes minél kevesebb szénhidrátot fogyasztani, főként a finomított szénhidrátokat kerüljük.”
Ezek alapján a liszteket, a cukros ételeket, a péktermékeket és kenyeret mellőzzük. Ezek helyett helyezzük a hangsúlyt a zöldségfogyasztásra, és legfőképpen a zöld színűekre koncentráljunk. A brokkoli, az uborka, a saláták és a spenót szerepeljen a listánkon, de rendkívül jótékonyan hathat a szervezetre a cékla vagy a paprika is. Nagyon sokan a zsírfogyasztásra sem figyelnek oda, pedig nagyon fontos lenne az is, hogy a megfelelő mennyiségű ómega-3 és ómega-6 zsírsavakat vigyük be a szervezetünkbe. Ezeket főként magvakkal, egyebek mellett mandulával és kesudióval, illetve kókuszzsírral tehetjük meg – mondta.
Kifogás lehet, hogy drága az egészséges életmód, hiszen a zöldségek kilóját időről időre többért mérik. Azok, akik nem a saját veteményesükből szedhetik fel a friss zöldségeket, bevásárlóközpontban egyebek mellett a fejes salátát 300, a jégsalátát 500 forintért, a kígyóuborkának darabját pedig 250 forintért vásárolhatják meg. A brokkolinak és az étkezési paprikának jellemzően ezer forintért mérik kilóját, a paradicsomnak pedig 500 forintért. Koktélparadicsomból ugyanennyiért azonban csak negyed kilót kapunk.
BBI