Kertészkedés

2024.07.21. 12:00

Így lehet édenkertet varázsolni az udvarból – fotókkal

Az egyik Facebook-csoportban figyeltünk fel egy csodára. Bagdány Lászlóné Debrecen Nyulas városrészén alakított ki egy gyönyörű kertet, ahol a Haon stábja nemcsak egy galériát készített a színpompás virágokról, hanem a kertgondozásról és a növényápolásról is kaptunk néhány tippet.

Kosztin Éva

Gyönyörű növények között jártunk

Forrás: Kiss Annamarie

Az egyik forró júliusi reggel fogadott minket Bagdány Lászlóné a kertjükben, ahol nem volt könnyű eldönteni, hogy merre induljuk a káprázatos növények sűrűjében. Muskátli, hortenzia, kasvirág, Bougainvillea – csak kapkodtuk a fejünket a debreceni kert láttán, ahol számtalan virág és zöld növény pompázik. Az árnyék aztán a muskátlikhoz vezetett, amik hosszan ölelték körbe a terasz korlátját. – 30 éve van az erkélyen, a futómuskátli ültetése egy évben sem marad el nálunk. Nagy ládákba kerülnek, mert a nagy gyökerek ezt igénylik, és a vizet is jobban tartja. A talaj nagyon fontos, nem szabad válogatás nélkül az üzletekben árult virágföldet adni neki. Tőzeges, trágyás, laza, semleges – ilyen föld kell a muskátlinak – osztotta meg több évtized tapasztalatát Bagdány Lászlóné. Elmondta, főként helyhiány miatt nem szokta a muskátlit teleltetni, de egyébként is szebbeknek tartja az új virágokat. Hangsúlyozta, minden nap locsolni kell őket, kiéve tavasszal, amikor még nincs ilyen nagy hőség, illetve nála hetente kétszer tápoldatot is kapnak.

kert, muskátli, ültetés
30 éves tapasztalatát is megosztotta velünk a futómuskátlikkal kapcsolatban Bagdány Lászlóné
Forrás:  Kiss Annamarie

Elsősorban saját magam tapasztalatán és kárán tanultam meg a növényekkel bánni, a gyakorlat mutatta meg, mit hogyan kell. Apránként haladtam, amikor az első hortenziát elültettem, még nem volt internet, nehezebb volt utánanézni a tudnivalóknak. Csak bizonyos szakkönyvek voltak elérhetőek, amiket eléggé szűkszavúnak találtam. Nem tudtam példádul, hogy a hortenzia árnyékkedvelő, ezért beültettem a nyugati oldalra a napra, de szerencsére szívósnak bizonyult, és végül egy idő után alkalmazkodott

 – elevenítette fel az első próbálkozásokat a hatalmas hortenziabokor mellett. – Ma már a közösségi média csoportjaiban is sokat tanulok, mindenki leírja  a tapasztalatát és segítséget kér. A különböző növényfajtákról is rengeteg ismeretet lehet szerezni, sokszor elismert termesztők is vannak a csoportok adminisztrátorai között – mondta Bagdány Lászlóné, akitől azt is megtudtuk, nála pontosan hogyan kezdődött a szenvedély.

A virágokkal együtt a világ is kinyílt

– 30 éve építettük a házunkat, akkor úgy indultunk, hogy csak örökzöldek legyenek a kertben és minél kisebbek, hogy ne kelljen sokat metszeni. Akkor még mindketten dolgoztunk a férjemmel, a szabadidőnk is kevesebb volt, de ahogy teltek az évek, mindig rátaláltam valami virágra, ami éppen megtetszett. Aztán amikor megszüntettünk a vállalkozást, addigra az egyik kertészetbe már szinte magától is odatalált a kocsim – emlékezett vissza a kerttulajdonos. 

Rámutatott, idővel nemcsak az ideje lett több, hanem a virágokkal együtt a világ is kinyílt.

 – Ma már nem csak a megszokott muskátli és petúnia elérhető, hanem számtalan egzotikus fajta is, ami ha nagyon szép, akkor általában nekem is kell – tette hozzá. Azt is megtudtuk, főként a mediterrán növényeket kedveli, mostanában közülük is nagy favorit a Bougainvillea, azaz murvafürt, ami kánikulában is olyan jól érzi magát, hogy csak délután engedi le egy kicsit a levelét, de az esti locsolás után azonnal frissen pompázik.

kert, növények, mediterrán, leander
Mediterrán növények sorakoznak a kertben
Forrás:  Kiss Annamarie

Ezek a legjobb növények a kertben

– A speciális gondozást nem igénylő növényeket ajánlom. Például az Annabelle hortenzia, más néven cserjés hortenzia nagyon hálás, tavasztól egészen a fagyokig virágzik. Közben változik a színe, kezdi tavasszal zölddel, aztán nyáron fehérre vált, ősszel pedig ismét zöld. Március elején 30 centisre le kell vágni az összes vesszőt, és az új szárakon hozza a virágokat. A kasvirággal szintén könnyű bánni, évelő növény, egyszer kell elültetni, és utána semmit nem kell vele csinálni, csak locsolni, azon kívül, hogy ősszel le kell vágni a száraz ágait. Tápoldat nélkül is dúsan nő, és szép a színe, bár most kicsit ki van fakulva a naptól – mutatott a halvány rózsaszínű szirmokra.

Tüzesen süt le a nyári nap sugára

Mint megtudtuk, nemcsak a kasvirág lett a nap áldozata, a többi növényen is meglátszik a perzselő hőség. – Ezek a barna foltok a szirmokon a napégés nyomai a hortenzián, szinte minden megsínyli ezt a nagy meleget. Még ez az egyébként világossárga leander is kifehéredett, és a muskátlinál is látszik, hogy vannak halványabb, rózsaszínes szirmok, pedig eredetileg mind piros lenne – mutatott rá a napsugarak erejére. Hozzátette, árnyékolással lehet ugyan enyhíteni, szaküzletekben kapható árnyékolóhálót szokott használni.

Ha már az időjárásról beszéltünk, nem maradhatott ki a másik véglet sem, és arról érdeklődtünk, hogyan viseli a kert a viharokat és a jégesőt

A fiatal Bougainvilleákat menekítem, rohanok velük fedett helyre, amikor látom, hogy valami közeledik, de a többiek kint maradnak. Úgy-ahogy mindig magukhoz térnek, a legutóbbi jégesőket az Annabelle hortenzia szenvedte meg a legjobban, teljesen elverte a vihar, azért áll egyenetlenül most, a levelei is lyukacsosak

 – számolt be Bagdány Lászlóné a szélsőséges időjárási körülmények hatásairól.

A kert beültetése utánjárást igényel

– A kert beültetése előtt mindenképpen érdemes alaposan tájékozódni és tervet készíteni – vallja Bagdány Lászlóné. – Tavasszal tudjuk a kertet telepíteni. Meg kell tanulni, milyen fekvést, milyen talajt szeretnek a növények. Nézzük meg azt, melyik mekkorára nő, hogy a magasabbakat hátra, az alacsonyabbakat pedig eléjük tudjuk ültetni. A virágzási szakaszokat is javaslom figyelembe venni, mindig legyen, ami éppen virágzik, legyen az bármelyik évszakban is. Oda kell figyelni, akármilyen kicsi is a kert – összegezte.

kert, ültetés, növény
Mindenki örül a szép növényeknek
Forrás:  Kiss Annamarie

Úgy láttuk, az élővilág is örömmel veszi a kertben lévő növények sokaságát, ahol a fentieken kívül láthattunk többek között szerelemvirágot, azáleát, agávét, ólomvirágot, cikászpálmát és kínai selyemmirtuszt is: lepkék és méhek szálldostak boldogan a szirmok körül.

Ezt az édenkerti állapotot azonban nem adják ingyen, kitartó munkát igényel.

– Naponta szükséges öntözni, mindennapos ápolást kíván a kert, nincs olyan, hogy csak úgy elutazom egy hétre és itt marad. Szerencsére a családban mindenki nagy növénykedvelő, így van kire bízni akkor is, amikor esetleg nem vagyunk otthon. Gyomlálni két hetente szoktunk, a kihúzott gyomot összegyűjtöm, mert egyébként visszaragad. A férjem is szokott segíteni, de idén már két dísznövényt nézett gyomnak. Az egyik a szamártövis volt, ami egy szúrós növény, lila gömbölyű virágaiból nagyon szép koszorút lehet készíteni, a férjem pedig simán kihúzta, amit én ősz óta pátyolgattam – jegyezte meg mosolyogva. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában